Sivutilan tarjoaa:
Arkku.net

Syksy ilman Big Brotheria - Mitä tilalle?

Jo keväästä asti on ollut tiedossa, että Big Brotheria ei nähdä tänä syksynä. BB-fanien on löydettävä uutta katseltavaa kotimaisilta kanavilta täyttääkseen Isoveljen jättämän aukon. Otamme tarkasteluun suomalaisten vapaasti katsottavien tv-kanavien tarjonnan syksyllä 2015.

Subin ohjelmakarttaan jää iso Big Brotherin mentävä aukko, koska kanava on esittänyt BB:tä viimeiset kymmenen syksyä. Tuo aukko täytetään pitkälti yhdysvaltalaisilla sarjoilla tai elokuvilla. BB Extran ohjelmapaikalla arkisin kello 19.05 nähdään Simpsoneita ja kello 21 ja 22 ohjelmapaikoilla nähdään joko elokuvia tai eri sarjoja. Yksi, joka tulee täyttämään Big Brotherilta vapautuvaa kello 22 ohjelmapaikkaa tiistaisin, on syksyn ulkomainen sarjasatsaus Zoo.

Big Brotherin ystäviä uskoisi kiinnostavan reality-tarjonta, mutta kovin hanakasti Sub ei lähde katsojista tällä saralla kilpailemaan. Kotimainen tarjokas on uusi Ikuisesti nuori, jossa parikymppiset nuoret lomailevat Rukalla "seitsemänkymppisten harmaakettujen" kanssa. Ulkomaisista tosi-tv-sarjoista Subilla alkoi uusi Bear Grylls - selviytyjien saari ja uusia kausia esitetään sarjoista Ruotsin surkein kuski ja Kauhukeittiö.

Suurimmat paukut MTV näyttäisi laittaneen MTV3-kanavan puolelle, jossa jatkuu moni tuttu suosikki ja muutama isompi uusi kotimainen ohjelma alkavat syksyn aikana. Tutuista suosikeista kanavalla jatkavat mm. Putous ja Posse ja uutuuksina starttaavat viihteellinen keskusteluohjelma Antti Holma Show ja estradishow Voitolla yöhön.

Nelosen kanavilla entisiä BB-asukkaita

Nelonen sisarkanavineen näyttäisi ottaneen reality-johtajan viitan ylleen. Pääkanava Nelosella syksyn ykköspuheenaihe on varmaakin uusi sarja Hottikset, jossa BB-faneja kiinnostanee tieto, että ohjelmassa nähdään BB-asukkaina vuonna 2012 olleet Jonna I. ja Tommi. Hottiksissa sinkut hakevat itselleen "sitä oikeaa", mutta ohjelman päähenkilöillä sattuu olevan rima korkealla seurustelukumppanin suhteen.

Nelosen kärkisatsauksiin kuuluu myös uusi viihdeohjelma Tripla, jonka tekijätiimiin kuuluu myös Big Brotherissa pääohjaajana toiminut Kim Sainio. Nelosen mukaan Triplasta on suunniteltu MTV3:n Putouksen haastajaa. Menestyskulkuaan Nelosella yrittää jatkaa myös Vain elämää neljännellä kaudellaan.

Jimillä ja Livillä reality-kattaus perustuu pitkälti ulkomaiseen tuotantoon, vaikka molemmilta kanavilta myös omat kotimaisetkin löytyvät. Kotimaisista voitaneen poimia Jimin Martina ja hengenpelastajat 2.0, josta alkaa toinen kausi. Uusimmalla kaudella nähdään peräti kolme entistä BB-asukasta lähtien ohjelman emännästä Martinasta. Lisäksi kilpailijoista voidaan poimia BB:stä tuttuina Amanda (2011) ja Janita (2012).

Livin kärkiohjelmat ovat Suomen täydelliset venäläisnaiset ja Toisenlaiset äidit. Ensin mainitussa seurataan rikkaiden venäläisnaisten elämää Helsingissä ja jälkimmäisessä tutustutaan synnyttäviä äitejä ja heidän ensihetkiään pienokaistensa kanssa. Syysohjelmistoon kuuluu myös Unelmien poikamiehen 16. kausi. Livin kanssa naiskatsojista kilpaileva MTV:n AVA-kanava tuo ruutuun toisen kauden huippusuositusta Ensitreffit alttarilla -sarjasta.

Ylen kanavilta dokumentteja ja laatudraamaa

Yleisradion kanavilla varsinaista Big Brotherin korvaajaa tuskin on, vaikka etenkin TV2:n puolella on esitetty useaakin tosi-tv-sarjaa. TV2:n nuorennusleikkaus on keventänyt kanavan profiilia ja tuonut juuri tosi-tv:n mukaan ohjelmistoon entistä vahvemmin. Esimerkiksi katsojien suosioon noussut Kandit saa loppusyksystä jo kolmannen kautensa. Sarjassa seurataan tällä kertaa neljää hammaslääketieteen kandin ensimmäistä kesää työn touhussa.

Dokumenttejakin TV2:lla nähdään Docventuresin uuden kauden myötä ja lokakuussa kanavan yöohjelmistossa käynnistyy Yle FOLK -palvelun yöluuppi. Yle FOLK on Ylen uusi palvelu, jossa julkaistaan suomalaisten tekemiä mediasisältöjä televisiossa, verkossa ja radiossa.

TV1:n puolella keskitytään asiallisempaan linjaan ja vahvaan uutis- ja ajankohtaistuotantoon laadukkaan draaman ja dokumentin rinnalla. Ehkä tänä syksynä olisikin aika hieman sivistää itseään ja pysyä perillä talouden viimeisistä käänteistä näinä tiukkoina aikoina? Laatusarjojen ystäville TV1:ltä nähdään syksyllä mm. Silta-sarjan kolmas kausi ja historiallinen draamaSusipalatsi (Wolf Hall) Viihdettä Ykkösellä tarjoaa lauantaisin perinteinen Uutisvuoto jo 18. kauttaan.

Pienet kanavat haastavat isot kotimaisella ohjelmistolla

Discoveryn omistamat TV5 ja Kutonen panostavat kotimaiseen, joka tuntuu olevan lähes jokaisen kanavan trendi. TV5:llä käynnistyy reality-puolella Jutan ja Vertin supersinkkudieetti ja viihdepuolella musiikkiohjelma Hittikärpänen ja videokimara ohjelmassa Voi Venäjä, mitä videoita! Kutosella luotetaan pitkälti ulkomaisen draaman ja realityn sekoitukseen, joista yhtenä voitaneen mainita reality Kultakuume, jossa ollaan kullankaivajien matkassa Alaskassa.

Suomen FOX pyrkii saamaan osansa television mainoseuroista kärkenään kotimainen ohjelmisto. Syksyllä FOXilla alkavat mm. Bimbo Oy ja Alanyan sankarit. Jatkoa saa puolestaan Lapin poliisit, josta FOXilla nähdään toinen tuotantokausi. Ulkomaisesta ohjelmistosta Walking Dead jatkuu uusin jaksoin lokakuussa.

Bimbo Oy on työpaikkareality, jossa kaksi nuorta opiskelijanaista pyörittävät firmaa, jossa he FOXin nettisivujen mukaan aikovat vallata pääkaupunkiseudun PR- ja tapahtumakenttää. Alanyan sankarit puolestaan kertoo Turkin Alanyassa elävästä suomalaisyhteisöstä, jossa mukana on mm. Matkaoppaista tunnettu Terhi ja ohjelmassa nähdään myös suomalaisjulkkiksia.

Vapaasti jaettaviin kanaviin antenniverkossa kuuluvat vielä Nelonen Median Hero ja Discoveryn Frii. Molemmat kanavat perustuvat pääasiassa ulkomaiseen draamaan, viihteeseen ja lifestyle-tarjontaan. Tarjonnan puutteesta ei Big Brotherin jättämä aukko jää kiinni, mutta miten on laadun kanssa? Tosin viimeiset Big Brother -kaudet katsoneena ei oikein ole varaa puhua laadun puutteesta.

Lähteet: Kanavien nettisivut ja tiedotteet.

Mitä aiot katsoa tänä syksynä, kun Suomen Big Brotheria ei tule? Ota kantaa, kyselyssämme syyskuun loppuun mennessä, johon voit myös kommentoida vastaustasi. Voit myös kommentoida suoraan tämän artikkelin yhteydessä.

Jaa ystävälle

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Lisää kommentti

Kirjoita asiallisesti, asiattomat kommentit poistetaan. Tarvittaessa asiattomien kirjoittajien kommenttien lähettäminen voidaan estää. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan välittömästi. Niiden kommentit, jotka EIVÄT ole rekisteröityneet, julkaistaan moderoinnin jälkeen, eli ne eivät ole välittömästi näkyvillä sivustolla. Ei siis kannata ihmetellä ja lähettää useampaa samaa viestiä, kun kommentti ei heti näy.

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Turvakoodi
Päivitä

Haku

Kysely

Uusi BB-talo on valmistumassa kauppakeskus Redin yhteyteen. Mikä vanhoista BB-taloista oli mielestäsi paras? Voit halutessasi kommentoida vastaustasi tulossivun kommenttikenttään.

2005 - 3.2%
2006 - 3.2%
2007 - 0.8%
2008 - 1.6%
2009 - 79.8%
2010 - 0%
2011 - 7.3%
2012 - 1.6%
2013 (Julkkis-BB) - 0.8%
2014 - 1.6%

Ääniä yhteensä: 124
Tämä äänestys on jo päättynyt : 18.08.2019