Sivutilan tarjoaa:
Arkku.net

Perjantain harjoitukset sadekelissä

Perjantain vapaat harjoitukset ajettiin Etelä-Korean Yuongamin radalla sadesäässä. Molemmissa harjoitusjaksoissa oli märkä rata, eikä niiden tuloksista voi vetää suuria johtopäätöksiä.

Ensimmäisellä harjoitusjaksolla tihutti käytännössä koko ajan, eikä rata päässyt kuivumaan juuri ollenkaan. Ajojakson aikana vain osa kuljettajista kävi radalla ja esimerkiksi kärkikuljettajista Fernando Alonso, Felipe Massa ja Jenson Button jäivät ilman aikaa. Ensimmäisten harjoitusten nopein oli Michael Schumacher, joka oli niukasti Sebastian Vetteliä nopeampi.

Harjoitusten alussa ei tapahtunut ns. installaatiokierrosten jälkeen paljon mitään. Muutamat kuljettajat kävivät kokeilemassa rataolosuhteita, mutta kurvasivat takaisin varikolle saman kierroksen päätteeksi. Rata ei lainehtinut vedestä, mutta se oli tasaisen märkä ja pysyi sellaisena tihkusateen ansiosta. Suurin osa ajoista ajettiin viimeisen puolituntisen aikana.

Toisella harjoitusjaksolla sade oli pienentynyt lähes olemattomaksi, mutta kosteutta oli yhä ilmassa. Rata ei vieläkään päässyt kuivumaan kunnolla. Ensimmäisisssä harjoituksissa jouduttiin ajamaan täysillä sadekelin renkailla, mutta toisissa harjoituksissa voitiin jo siirtyä välikelin renkaisiin. Kuivan kelin renkaita ei päästy kunnolla käyttämään. Muutamat kuljettajat kokeilivat niitä, mutta kokeilut jäivät kierroksen mittaisiksi, koska niillä ei yksinkertaisesti pystynyt ajamaan. Toisten harjoitusten nopein oli Lewis Hamilton ennen Buttonia.

Huonoista olosuhteista huolimatta suurta dramatiikkaa ei perjantaina nähty. Pahin tilanne oli Nico Rosbergin ja Jaime Alguersuarin kolari toisissa harjoituksissa. Alguersuari oli juuri tulossa varikolta ja Rosberg ajoi lähtösuoraa, kun Rosberg ajoi Alguersuarin kylkeen. Alguersuari oli puolittain radan ulkopuolella ja Rosbergilla meni mutka pitkäksi. Rosberg rikkoi etusiipensä ja joutui jättämään autonsa radan varteen, mutta Alguersuari pääsi takaisin varikolle.

Yuongamin radalla varikolta ulostulo on kohtalaisen hankala, sillä varikkotie liittyy nopeasti rataan, eikä siinä ole kunnolla erotettu varikolta ulostuloa valkoisella viivalla, kuten yleensä. Ulostulo on kaiken lisäksi sijoitettu käytännössä mutkaan. Rosberg kritisoi varikkojärjestelyjä, eikä hän pystynyt välttämään törmäystä, vaikka luuli valmistautuneensa tilanteeseen. Alguersuari ei huomannut lähtösuoraa ajanutta Mercedes-kuljettajaa tullessaan varikolta.

Sateesta johtuen perjantain tuloksille ei voi antaa liian suurta painoarvoa. Lauantaille ja sunnuntaille on luvattu poutasäätä, eikä enää pitäisi sataa. Lauantaina on siis säätöjen osalta aloitettava aivan alusta, jotta autot saadaan iskuun aika-ajoihin ja kisaan.

Viikonlopun suurimmaksi haasteeksi muodostunee renkaat. Monet ennustavat, että sunnuntaina nähdään paljon varikkokäyntejä ja jotkut joutuvat käyttämään kaikkii kuivan kelin renkaansa, eli varikkokäyntejä nähtäisiin tällaisilta kuljettajilta peräti viisi. Red Bullin Vettel spekuloi, että pahimmassa tapauksessa nämäkään eivät riitä ja kuljettajat joutuvat turvautumaan välikelin renkaisiin jopa kuivalla kelillä.

Lähtöruudut Etelä-Korean GP:hen ratkaistaan lauantain aika-ajoissa kello 08.00 alkaen.

Lue myös:
Rosbergille sakot vitkuttelusta
Etelä-Korean GP:n vapaiden harjoitusten tulokset

Haku

Kuljettajien MM-pisteet 2018

Sij. Kuljettaja Pisteet
1 Hamilton 408
2 Vettel 320
3 Räikkönen 251
4 Verstappen 249
5 Bottas 247
Näytä koko taulukko

Valmistajien MM-pisteet 2018

Sij. Talli Pisteet
1 Mercedes 655
2 Ferrari 571
3 Red Bull 419
4 Renault 122
5 Haas 93
Näytä koko taulukko

Viimeisin kisa

Abu Dhabi 2018 - Grand Prix
Sij. Kuljettaja Pisteet
1 Hamilton 25
2 Vettel 18
3 Verstappen 15
4 Ricciardo 12
5 Bottas 10
6 Sainz Jr. 8
7 Leclerc 6
8 Perez 4
9 Grosjean 2
10 Magnussen 1
Näytä koko taulukko

Kysely

Kimi Räikkönen jatkaa F1-uraansa kaudella 2018 Sauberilla. Olitko yllättynyt Räikkösen Sauber-sopimuksesta?

Kyllä - 59.5%
Ei - 40.5%

Ääniä yhteensä: 37
Tämä äänestys on jo päättynyt : 14 loka 2018 - 07:50