Soutamista ja huopaamista

Soutaminen ja joskus huopaaminenkin on hauskaa Suomen kesässä, mutta ei formuloissa. Ei ainakaan silloin, kun sääntöasioita vatkataan suuntaan ja toiseen useaan kertaan muutaman päivän aikana. Silverstonessa käyty pakokaasujupakka oli tästä oiva esimerkki.

Näin sivusta seuraajana sitä ei tiennyt itkeäkö vaiko nauraa, kun sääntökiemurat vaihtuivat päivittäin ja välillä tuntui, että useammin. Jo keväällä oli selvää, etttä säännöt tulevat muuttumaan Iso-Britannian GP:stä lähtien ja kaikilla oli aikaa valmistautua siihen runsaasti. Niin ainakin luulisi, mutta toisin kävi.

Jo Silverstonen torstaista lähtien sääntöjen viilaus oli aivan uskomatonta. Moottorivalmistaja Renault'n kuullessa Mercedes-moottorien saamasta erivapaudesta oli ranskalaisvalmistaja vaatimassa niin itselleen. Surkuhupaisia piirteitä sisältänyt prosessi eli koko viikonlopun. Renault-moottoreille myönnettiin erivapaus, sitten se poistettiin, Red Bull uhkasi boikotilla, pidettiin hätäkokouksia, Ferrari äänesti tilanteen ennalleen palauttamista vastaan, kunnes myöntyi enemmistön edessä "lajin edun nimissä".

Voidaan sanoa, että näin tapahtuu vain F1:ssä. Team Lotuksen Tony Fernandes on varmasti samaa mieltä kuin suurin osa F1-faneista, että säännöistä tarvitaan yksinkertaisemmat. Eikä sääntöjä pitäisi voida muutella tuuliviirin lailla. Fernandes totesi osuvasti, ettei jalkapallossa muutella sääntöjä 15 minuuttia ennen pelin alkua. Suurinta osaa faneista ei ymmärrä, eikä heitä kiinnosta pienet yksityiskohdat, koska ne eivät näy ulospäin. Sääntömuutoksista tulevat tai menevät sekunnin kymmenykset näkyvät insinööreille ja lajifriikeille, mutta lajia kuitenkin tehdään myös tälle suuremmalle massalle.

Viime viikonloppu jätti aika pahan maun suuhun. Suhmurointia suuntaan ja toiseen oman edun nimissä. Mielestäni F1:n imago koki kovan kolauksen, kun tuntui siltä, että häntä heilutti koiraa, eikä päinvastoin. Tässä kiistassa ei ollut voittajia, sillä kaikki saivat näyttämään itsensä jonkin verran typeryksiksi. Suurimmat kiistakumppanit ja imagotappion kärsijät olivat Renault ja Mercedes, jotka kävivät Red Bull ja McLaren-talliensa kautta kitkerää väittelyä. Myös suurimman osan ajasta hiljaa ollut Ferrari ryvettyi lopussa, kun ensin kieltäytyi palaamasta vanhoihin sääntöihin, kunnes jostain syystä hyväksyi ne. Eikä FIA:kaan saa tästä jupakasta puhtaita papereita. Autourheilun kattojärjestö tuntui olevan pahasti tallien vietävissä.

Urheilullisia voittajia olivat ainakin päättyneen viikonlopun osalta Ferrari, joka avasi kauden voittotilinsä. Ferrarille uudet pakokaasusäännöt näyttivät osuvan täydellisesti ja tämän perusteella ymmärtää, miksi italialaiset eivät olisi halunneet palata vanhaan. Mediapisteet Ferrari keräsi kenties viikonlopun viimeisellä lausunnollaan, jolla se ilmoitti hyväksyvänsä vanhat säännöt. Sinänsä täytyy jakaa plussapisteitä Ferrarin suuntaan alun kieltäytymisestä huolimatta, sillä he eivät osallistuneet koko viikonlopun aikaiseen "huuteluun".

Red Bull voitti pitkällä tähtäimellä, sillä heidän autonsa eivät kulkeneet Silverstonessa yhtä hyvin uusilla säännöillä. Monien mielestä uudet säännöt luotiin Red Bullin ylivoiman suitsimiseksi, joka näytti ainakin yhden osakilpailun kohdalla onnistuneen. Mielestäni tämä oli väärin, että kesken kauden puututaan kauden parhaimman innovaation kieltämiseen, joka on kuitenkin mennyt läpi kauden kahdeksan aiemman kisaviikonlopun katsastuksista, eli se on ollut sääntöjen mukainen. Eihän parina viime kaudella ole kesken kauden kielletty mm. Brawn GP:n tupladiffuusoria (2009) tai McLarenin F-putkea (2010).

Jos joku talli tai moottorivalmistaja keksii jonkin loistavan innovaation, on sillä mielestäni lupa hyötyä siitä, jos se on kauden alussa olevien sääntöjen mukaan sallittu. Kilpakumppanien tehtävä on sitten kehitellä omia innovaatioita, joilla vastata tähän tai sitten kopioida kilpailijan innovaatio, kuten usein on käynyt. Lajin luonteeseen vaan kuuluu, että jos joku keksii jonkun ylivertaisen asian, kestää muilla useita kisoja, ennen kuin ollaan samalla tasolla, jos ollaan. Niin valitettavaa, kun se onkin esimerkiksi tämän kauden tapauksessa, kun Red Bull ja Sebastian Vettel ovat karanneet horisonttiin pistetaulukoissa.

Se on sitten eri asia, että jos tämä innovaatio kielletään seuraavaksi kaudeksi, mutta tämäkin on oltava tiedossa hyvissä ajoin. Vuonna 2009 kauden jälkeen kiellettiin tupladiffuusori, 2010 jälkeen F-putki ja nyt ilmeisesti tämä pakokaasujen ohjaus diffuusorille. Tämä on mielestäni ihan hyväksyttävää, mutta asiasta on tiedettävä viimeistään edellisenä kesänä. Uusien autojen suunnittelu on aloitettu jo ja pian ainakin pienoismalleja viedään jo tuulitunneliin ensimmäisiä mittauksia varten. Ensi vuonna nähdään, kuka on tehnyt 2012 kauden parhaan innovaation ja mikä se on. Jotain varmasti tulee, koska Adrian Neweyn kaltaiset suunnittelijavelhot ovat aina askeleen edellä muita ja yrittävät kehitellä aina edellistä parempia innovaatioita ja sitä kautta parempia F1-autoja.

Toivottavasti pakokaasukiista jää tähän ja kaikkien tallien sitoutuminen vanhojen sääntöjen paluuseen on lopullista. Saksassa kahden viikon kuluttua olisi kiva, jos saataisiin keskittyä kilvanajoon politikoinnin sijaan. Tosin varmasti Nürburgringillä palataan vielä kiistaan ja kuljettajat saavat vastata aiheeseen liittyviin kysymyksiin kyllästymiseen asti etenkin, jos Red Bull palaa takaisin Silverstonea edeltäviin asemiin. Vähimmäisvaatimus olisi kuitenkin, että Saksassa päästäisiin viikonloppu läpi ilman yhtään sääntöviilausta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa näilä sivuilla Formula 1:ä. Formula 1 -fanisivut keskittyvät kisojen tuloksiin ja tilastoihin sekä blogipohdintoihin F1-maailman tapahtumista. Blogikirjoituksia julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja kisojen tulosseuranta aina kisaviikonloppuisin.