Historiaa: Suomen Big Brother 2019

Big Brother Suomi -logo. Kuva: © 2019 Nelonen Media
Big Brother Suomi -logo. Kuva: © 2019 Nelonen Media

Big Brother piti taukoa viisi vuotta ennen kuin formaatti teki paluun Suomen televisioon. Formaatin paluusta uutisoitiin tammikuussa 2019, kun Nelonen Media tiedotti Big Brotherin paluusta kanavilleen seuraavana syksynä. Asukashaku Suomen 11. Big Brotheriin käynnistyi huhtikuussa 2019.

Ennen kauden alkua Big Brotherin luvattiin uudistuvan ja esimerkiksi seksillä tai alkoholilla ei mässäiltäisi aikaisempien kausien tapaan. Tuotantotiimi laitettiinkin lähes täysin uusiksi ja ydintiimi, joka vastaa ohjelman sisällöstä, oli täysin uusi. Ainoastaan juontaja Elina Kottonen ja jotkin teknisessä ryhmässä olleet henkilöt olivat tehneet aiemmin BB:tä Subilla. Ohjelman uutena pääohjaajana aloitti Janne Virtanen ja yhtenä tuottajana Petteri Ahomaa.

Kimmo Vehviläinen, Elina Kottonen ja Alma Hätönen juonsivat Big Brotherin vuonna 2019. Kuva: © 2019 Jan Lönberg / Nelonen Media.
Kimmo Vehviläinen, Elina Kottonen ja Alma Hätönen juonsivat Big Brotherin vuonna 2019. Kuva: © 2019 Jan Lönberg / Nelonen Media.

Uusi BB-talo rakennettiin kauppakeskus Rediin. Talosta rakennettiin varsin erilainen edeltäjiinsä nähden jo siitä syystä, ettei se ollut ns. studiotalo, josta puuttuivat mm. kamerakäytävät. Kaikki talon kamerat olivatkin ensimmäistä kertaa pelkkiä robottikameroita, joiden käyttö aiheutti etenkin alussa jonkin verran ongelmia ja ajoittain hämmennystä myös asukkaiden keskuudessa. Talon suunnittelusta vastasi arkkitehti Marco Casagrande.

BB-talo sai uudet asukkaat 1. syyskuuta, kun kausi alkoi Nelosella. Suorassa Kickoff-lähetyksessä taloon muutti 14 asukasta, eikä kauden aikana nähty enää lisäasukkaita, eli kaikki asukkaat olivat tässä. Kausi kesti 71 päivää.

Sikarikerho oli kauden ilmiö

Kauden yleisteemana oli paluu perusasioihin, eli Big Brotheria tehtäisiin, jossa keskitytään olennaiseen. Keskiöön nousivat asukkaat ja heidän välisensä suhteensa. Yksi teemoista olivat syvälliset keskustelut ja asukkaiden agendat, jotka he toisivat vahvasti taloon. Tämä näkyikin etenkin kauden alkupuoliskolla, jolloin talossa käytiin runsaasti keskustelua mm. ilmastonmuutoksesta ja seksuaalivähemmistöistä.

Kauden edetessä keskustelut alkoivat kiertää kehää ja samat teemat toistuivat lähes päivittäin. Junnaaminen samoihin asioihin itse keskustelunaiheet aiheuttivat myös riitoja ja sanaharkkoja, jotka leimahtivat aika ajoin. Vahva omien ajatusten takana seisominen aiheutti pattitilanteita, jotka kiristivät talon tunnelmaa ja alkoivat luoda taloon omia blokkejaan.

Yksi kauden erikoisuus oli BB-talon retronurkkaukseen kokoontunut Sikarikerho, joka koostui alun perin Kristianin, Helmerin ja Jukan ympärille, mutta kauden edetessä siihen alkoi kuulua lähes koko talon miesporukka ja myös naisia alkoi kerho kiinnostaa. Kerho alkoi kokoontua viikko pari kauden alun jälkeen retronurkkaukseen iltaisin nukkumaanmenon aikoihin, koska makuuhuoneeseen vaadittiin hiljaisuutta, jotta halukkaat voivat nukkua. Sikarikerho syntyi näin kuin vahingossa ja siellä kokoonnuttiin lähes joka ilta kauden loppuun saakka.

Sattumaa tai ei, BB-talosta häädettiin ensin ulos paljon asukkaita, jotka eivät kuuluneet Sikarikerhoon. Sikarikerholaisia syytettiin juonittelusta, johon ei kuitenkaan yleensä sorruttu. Välillä tosin liikuttiin ns. harmaalla alueella ja joskus asiasta vitsailtiin, joka voitaisiin toki tulkita myös juonitteluksi.

Käpylehmätehtaassa tehtiin ahkerasti töitä. Kuva: © 2019 Nelonen Media.
Käpylehmätehtaassa tehtiin ahkerasti töitä. Kuva: © 2019 Nelonen Media.

Tehtäviä oli kauden aikana riittävästi ja lähes jokaiselle päivälle oli toimintaa. Tehtävien toteutus kuitenkin ontui, sillä etenkin viikkotehtävien idea ei usein kantanut viimeistään toista päivää pidemmälle. Käänteitä olisi kaivattu enemmän ja ehkä enemmän innovatiivisuutta tehtäviin kokonaisuutena. Huomattavaa oli myös, että tehtäviä oli lainattu aikaisemmilta BB-kausilta pienillä muutoksilla.

Kokonaan uusi elementti kaudella oli BB-talon oma valuutta, rahna. Asukkaat saivat taloon mennessään sattumanvaraisen määrän rahnoja, joilla he pystyivät käymään kauppaa hyödykkeistä ja palveluista Big Brotherin ja muiden asukkaiden kanssa. Rahnojen määrää pystyi myös kasvattamaan voittamalla niitä tehtävistä tai yksinkertaisesti löytämällä ja myös niiden varastaminen oli mahdollista. Rahnoilla oli myös mahdollista mm. ostaa itsensä tai jonkun toisen ulos häätöäänestyksessä, mutta muuten lupailtu mahdollisuus rahnoilla vaikuttaa talossa oloon oli hyvin vähäinen.

Tuotanto joutui kovaan paikkaan Hiihtoreissulla

Rangaistuslinja BB-talossa oli aika tyypillinen aikaisempiin kausiin verrattuna. Aika paljon sääntörikkeitä katsottiin läpi sormien ja niistä selvisi pelkällä kuulutuksella. Muutaman kerran rankaistiin jopa koko päivän kestävällä rangaistuksella, joka usein osui lauantaiksi. Rangaistukset olivat pääasiassa kollektiivisia, eli kaikki asukkaat joutuivat kärsimään yhden tai muutaman asukkaan sääntörikkeistä. Lepsuus rangaistuksissa johti kauden aikana siihen, että asukkaat eivät suhtautuneet toimintaansa kovinkaan vakavasti, mitä tulee talon sääntöihin.

Kauden kovin rangaistus koettiin Hiihtoreissu-viikkotehtävän yhteydessä viikolla 8, kun Jukka ja Kristian joutuivat suoraan häätöäänestykseen väkivaltaisen ja uhkaavan käytöksen vuoksi. Viikkotehtävän loppuvaiheessa bileiden jälkeisissä tapahtumissa ei tappelu ja suora talosta poistaminen ollut kaukana. Humalassa olleet Jukka ja Kristian ottivat varsin kovasanaisesti yhteen Kristianin provosoidessa tilannetta ja aiemmin Ville oli joutua Kristianin aggressiivisen käytöksen uhriksi, kun sillä hetkellä sammunutta Kristiania oli vaikeuksia siirtää talon pihalle asukkaiden jatkaessa viikkotehtävän paluumatkaa.

Vielä Levin-matkalle lähdettäessä kaikki oli vielä hyvin. Kuva: © 2019 Nelonen Media.
Vielä Levin-matkalle lähdettäessä kaikki oli vielä hyvin. Kuva: © 2019 Nelonen Media.

Tuotantoa vaadittiin monen kommentoijan toimesta poistamaan Jukka tai Kristian tai jopa molemmat talosta yöllisten tapahtumien seurauksena. Tuotannon pohdittua tapahtunutta ja kuultuaan asianosaisia, päätettiin Jukkaa ja Kristiania rangaista häätöäänestykseen joutumisella. Kahdeksannella viikolla ei BB-talossa pidetty nimeämisiä, joten vain he kaksi joutuivat häätöäänestykseen. Poikkeuksellisesti Jukan ja Kristianin välillä äänestettiin, kumpi joutuu lähtemään talosta, ei kumpi saa jäädä.

Katsojilla oli yhdennellätoista kaudella valtaa lukuisissa äänestyksissä. Big Brotherin selkäranka ovat tietysti häätöäänestykset, joissa joka viikko häädettiin yksi asukas talosta. Seitsemässä häätöäänestyksessä äänestettiin sitä, kenet haluaa jäävän taloon, yhdessä sitä, kuka pitää häätää ja yhdessä asukkaat häätivät keskuudestaan yhden asukkaan. Voittajaäänestyksessä äänestettiin luonnollisesti voittajaa.

Kuudennella viikolla BB-talossa järjestettiin valenimeämiset, joilla ei ollut mitään merkitystä. Kaikki asukkaat olivat sen sijaan nimeämisäänestyksessä, joista katsojat äänestivät kaksi eniten ääniä saanutta asukasta häätöäänestykseen, joista asukkaat äänestivät häädetyn asukkaan. Kauden erikoisäänestyksiin kuului myös häädöltä turvaan -äänestys viikolla 5, jossa katsojat äänestivät asukkaita vaiheittain turvaan häädöltä ja lopulta kolme viimeiseksi jäänyttä asukasta joutui häätöäänestykseen. Näistä kolmesta yksi häädettiin normaaliin tapaan sunnuntaina.

Kauden aikana katsojilla oli valtaa myös äänestää asukkaita päivätehtävien voittajaksi niin netissä kuin hybriditelevisiossa. Äänestyksissä asukkaat saivat selville aika hyvin, mikä heidän suosionsa on talon ulkopuolella, mitä pidettiin näiden äänestysten huonona puolena. Päivätehtävä-äänestysten tulosten lisäksi taloon paljastettiin myös mm. häädöltä turvaan -äänestysten tilanteita.

Anu, Helmeri, Kevin, Kimmo ja Kristian muodostivat kauden 2019 finaaliviisikon. Kuva: © 2019 Petri Mast / Nelonen Media.
Anu, Helmeri, Kevin, Kimmo ja Kristian muodostivat kauden 2019 finaaliviisikon. Kuva: © 2019 Petri Mast / Nelonen Media.

Hyvillä katsojaluvuilla jatkoa luvassa?

Tuotannon toiminnasta kauden aikana paljastui, että kyseessä oli varsin kokematon ryhmä ja kautta voisi luonnehtia harjoittelukaudeksi. Se näkyi niin teknisessä toteutuksessa kuin kauden sisällössä. Lisäksi tuotannolle meni hieman sormi suuhun Jukan ja Kristianin riidassa, jossa piti jakaa isoja rangaistuksia sekä omassa sovitussa linjassa seksin mässäilyn takia. Jukan ja Eeva-Leenan peitonheiluttelu oli taas pilata tuotannon pelikirjan, mutta se linja löytyi onneksi lopulta.

Katsojaluvut olivat Big Brotherin paluukaudella kohtuullisen hyvät, vaikkei mitään ennätyksiä rikottukaan. Kiinnostusta Big Brotheria kohtaan yhä on, jos kausi tehdään hyvin ja sisältöön keskitytään. Realiteetit huomioiden uuden tuotannon avauskaudesta selvittiin kuivin jaloin ja loppukautta kohden erinäisistä lastentaudeista esimerkiksi tekniikan suhteen päästiin aika hyvin eroon. Lopussa alettiin jo jopa vähän improvisoida kuvauksen ja tilanteisiin reagoinnin suhteen, mikä lupaa hyvää, jos jatkoa Big Brotherille nähdään.

Yhdennentoista BB-kauden voittajaksi kruunattiin 10. marraskuuta Kristian, joka voitti finaalissa Kevinin, Helmerin, Anun ja Kimmon. Voittajaäänestyksessä äänetystilanne lukittiin, kun finalisteja häädettiin ulos talosta yksi kerrallaan kunnes talossa oli enää kaksi asukasta. Äänestystuloksista julkistettiin vain viimeisen vaiheen prosentit, jossa Kristian keräsi 57 % annetuista äänistä ja Kevin 43 %.

Video: Kristian julistetaan Big Brother 2019 -voittajaksi. Lähde: Ruutu.fi / Nelonen Media.

Ohjelmat: Big Brother Suomi, Big Brother Suomi Live.

Juontajat: Alma Hätönen (Big Brother Suomi, Kickoff ja Finaali), Kimmo Vehviläinen (Big Brother Suomi, Kickoff ja Finaali), Elina Kottonen (Big Brother Suomi Live).

Kotisivut: https://www.bigbrother.fi/

Historiaa

Historiaa: Suomen Big Brother 2022

Julkaistu 05.05.2023 09:00

Asukkaat toteuttivat jumalteemaisen kuvaussession päivätehtävänä viikolla viisi. Kuva: © Nelonen Media.

Big Brother koki isot sääntömuutokset kaudelle 2022. Sääntöjä uudistettiin perustavanlaatuisesti Big Brotherin perusajatukseen nähden, jossa nime...

Historiaa: Suomen Big Brother 2021

Julkaistu 25.04.2022 14:41

Ketjureaktio-kauppatehtävän loppusuoritus oli kauden yksi jännittävimpiä yksittäisiä hetkiä. Asukkaat valmistautumassa loppusuoritukseen Anssin asettaessa kuulan radalle. Kuva: © Nelonen Media.

Kausi 2021 nähtiin pikavauhtia julkkiskauden...

Historiaa: Suomen Julkkis-Big Brother 2021

Julkaistu 24.08.2021 11:46

Julkkisasukkaat koolla sohvaryhmällä kauden ensimmäisessä tehtävässä, tutustumisen kolmiottelussa. Kuva: © Nelonen Media.

Fanisivut.netin Suomen BB-kausien historiasta...

Historiaa: Suomen Big Brother 2020

Julkaistu 08.02.2021 15:31

Talo ja mökki yhdistyivät kolmannen viikon loppupuolella. Kuva: © Nelonen Media.

Kaikkiaan kahdestoista Suomen BB-kausi käynni...

Historiaa: Suomen Big Brother 2019

Julkaistu 17.03.2020 09:00

Big Brother Suomi -logo. Kuva: © 2019 Nelonen Media

Big Brother piti taukoa viisi vuotta ennen ku...

Historiaa: Suomen Big Brother 2014

Julkaistu 01.06.2015 09:57

Big Brother ylitti syksyllä 2014 suomalaisen tv...

Historiaa: Suomen Julkkis-Big Brother 2013

Julkaistu 06.04.2014 12:38

Suomen ensimmäinen Julkkis-Big Brother näki päi...

Historiaa: Suomen Big Brother 2012

Julkaistu 02.09.2013 20:15

Kahdeksas kausi muistetaan runsaasta asukasmäär...

Historiaa: Suomen Big Brother 2011

Julkaistu 26.07.2012 23:34

Kuudennen kauden Finaalissa ei ilmoitettu Big B...

Historiaa: Suomen Big Brother 2005-2011

Julkaistu 19.07.2011 19:12

Johdanto

Suomen Big Brotherin tarina lähti lii...

Aikajana

Aikajana: Suomen Big Brother 2022

Julkaistu 16.05.2023 14:56

Ruutukaappaus Big Brother 2022 -aikajanasta. Grafiikka: Jarkko Nieminen / Fanisivut.net ja Knightlab.com.

Vuonna 2022 nähtiin Suomessa Big Brotherin 15. kausi, kun vajaan vuoden tauon jälkeen nähtiin uusi normaalikausi. Fanisivut.netin aikajanasarjass...

Aikajana: Suomen Big Brother 2021

Julkaistu 27.07.2022 09:00

Ruutukaappaus Big Brother 2021 -aikajanasta. Grafiikka: Jarkko Nieminen / Fanisivut.net ja Knightlab.com.

Vuonna 2021 nähtiin Suomessa myös toinen BB-k...

Aikajana: Suomen Julkkis-Big Brother 2021

Julkaistu 27.08.2021 09:00

Ruutukaappaus Julkkis-Big Brother 2021 -aikajanasta. Grafiikka: Jarkko Nieminen / Fanisivut.net ja Knightlab.com.

Fanisivut.netin Aikajana-sarja saa jatkoa. Ju...

Aikajana: Suomen Big Brother 2020

Julkaistu 12.03.2021 08:00

Ruutukaappaus Big Brother 2020 -aikajanasta. Grafiikka: Jarkko Nieminen / Fanisivut.net ja Knightlab.com.

Suomen Big Brother sai jatkoa vuonna 2020 uud...

Aikajana: Suomen Big Brother 2019

Julkaistu 24.03.2020 12:33

Kauden 2019 aikajana. Grafiikka: Knightlab.com.

Suomen Big Brother palasi viiden vuoden tauol...

Aikajana: Suomen Big Brother 2014

Julkaistu 02.08.2016 09:00

Suomen Big Brotherin kymmenes Big Brother käynn...

Aikajana: Julkkis-Big Brother 2013

Julkaistu 19.07.2016 09:00

Pitkään spekulaatioissa ollut Big Brotherin suo...

Aikajana: Suomen Big Brother 2012

Julkaistu 05.07.2016 09:00

Kahdeksas Big Brother saatiin käyntiin s...

Aikajana: Suomen Big Brother 2011

Julkaistu 21.06.2016 09:00

Salaisuuksia sisältänyt Suomen...

Aikajana: Suomen Big Brother 2010

Julkaistu 07.06.2016 09:00

Kuudennella kaudella Suomen Big Brotherissa s...

Aikajana: Suomen Big Brother 2009

Julkaistu 24.05.2016 09:00

Viidennellä kaudella Suomen Big Brotheri...

Aikajana: Suomen Big Brother 2008

Julkaistu 10.05.2016 09:00

Suosionsa huipulla ollut Big Brother eteni ne...

Aikajana: Suomen Big Brother 2006

Julkaistu 12.04.2016 09:00

Toinen kausi Big Brotheria Suomessa näht...

Aikajana: Suomen Big Brother 2005

Julkaistu 29.03.2016 09:00

Suomen Big Brotherin ensimmäinen kausi n...

Tilastoja

Tilasto: Suomen Big Brotherin asukkaat 2005-2022

Julkaistu 08.06.2015 10:05

Big Brother 2022 -alkuperäisasukkaat normaalikaudella syksyllä 2022. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Suomen Big Brotherissa on kahdentoista kauden aikana nähty lähes 300 asukasta. Kuka on BB-historian nuorin asukas, entä vanhin ja mikä on asukkai...

Tilasto: Suomen Big Brotherin häätö- ja voittajaäänestykset 2005-2022

Julkaistu 07.10.2015 11:16

Big Brother 2022 -voittajaäänestyksen lopputulos: Reeo on BB-voittaja ennen Lauraa. Kuva: © Nelonen Media.

Big Brotheriin kuuluu olennaisena osana häätö ...

Tilasto: Suomen Big Brotherin katsojaluvut 2005-2022

Julkaistu 15.06.2015 10:18

Big Brother Suomi -logo 2022. Kuva: © Nelonen Media.

Big Brother kiinnostaa katsojia Suomessa, vai...

Tilasto: Big Brother häätölähetyksen katsojalukuja

Julkaistu 08.09.2015 09:00

Elina Kottonen on juontanut BB:n häätölähetyksiä viiden kauden ajan. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Häätölähetys ja häätö ovat Big Brotherin viik...

Tilasto: Big Brotherin Pääohjelman ja Viikkolähetyksen katsojalukuja

Julkaistu 01.09.2015 09:00

Kimmo Vehviläinen ja Alma Hätönen ovat juontaneet BB-Viikkolähetystä kaudesta 2019 lähtien. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Big Brotherin Pääohjelmissa ja Viikkolähetyks...

Tilasto: BB Extran katsojalukuja

Julkaistu 04.09.2015 09:00

BB Extran tarkoitus oli olla Big Brotheria taus...

Tilasto: Big Brotherin erikoisohjelmien katsojalukuja

Julkaistu 11.09.2015 09:00

Big Brother-kausien yhteydessä on esitetty runs...

Yleistä

Suomen Big Brotherin voittajat 2005-2022

Julkaistu 25.05.2015 09:00

Reeo pelasi Big Brotherin läpi ja oli BB-voittaja vuonna 2022. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Toiselle kymmenelle tuotantokausissa päässyt Big Brother on saanut vuosien varrella 15 voittajaa. Esittelemme tässä lyhyesti kaikki Suomen Big Br...

BB-talot Suomessa 2005-2022

Julkaistu 18.08.2019 22:38

BB-talon keittiö erotettiin seinällä olohuoneesta kaudella 2022. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Suomen Big Brotheria on tehty kaksitoista kau...

Kaupankäynti ja talous Suomen Big Brotherissa 2005-2022

Julkaistu 07.08.2019 09:00

Heidi ja Laura kauppaostoksilla kaudella 2022. Kuva: © Nelonen Media.

Suomen Big Brotherissa on asukkaiden elämää s...

Tällä päivämäärällä tapahtui: Suomen Big Brother alkoi

Julkaistu 28.08.2019 08:00

Tänä päivänä 14 vuotta sitten, elokuun 28. vu...

Aikamatka Suomen Big Brotheriin 2005-2013

Julkaistu 16.08.2014 10:26

Suomen Big Brotheria on tehty yhdeksän kautta j...

Miten Suomen Big Brotherin asukkaat 2005-2019 sijoittuivat kartalle?

Julkaistu 28.09.2015 08:24

Suomen BB-asukkaiden jakautuminen maailmankartalle 2005-2019. Grafiikka: © 2020 ZeeMaps, Jarkko Nieminen / Fanisivut.net.

Suomen Big Brotherissa on ollut kautta aikain...

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.