Historiaa: Suomen Big Brother 2022

Asukkaat toteuttivat jumalteemaisen kuvaussession päivätehtävänä viikolla viisi. Kuva: © Nelonen Media.

Big Brother koki isot sääntömuutokset kaudelle 2022. Sääntöjä uudistettiin perustavanlaatuisesti Big Brotherin perusajatukseen nähden, jossa nimeämisistä ei saa puhua ja asukkaat eivät saa juonitella toisiaan vastaan. Nyt asukkaat saivat puhua nimeämisistä ja juonitella. Pelaaminen oli koko kauden keskiössä, eikä ilman sitä BB-talossa oikein pärjännyt. Millainen oli Big Brother 2022, lue tiivis yhteenvetomme.

Pelikautta varten BB-talo oli muunneltu juonittelutarkoitukseen paremmin sopivaksi esimerkiksi uusin väliseinin, vaikka talon pohja oli sama, mikä oli käytössä edellisvuonna. Luonnollisesti taloon haettiin asukkaita, jotka ovat halukkaita pelaamaan.

Heti kauden alusta lähtien pelaaminen tuotiin asukkaiden silmille. Avausiltana taloon tulleet 12 asukasta alkoivat luoda liittoumia ja juonittelemaan lähes ensimmäisestä illasta lähtien. Nekin, jotka eivät aluksi halunneet osallistua juonitteluun, joutuivat myös pelin syövereihin tavalla tai toisella.

Kolme keskeistä vaihetta

Kausi oli jaettu osiin, joissa piti pelata hieman eri tavoilla. Ensimmäiset kolme viikkoa olivat alkukarsintoja, seuraavat viisi viikkoa olivat päälliköiden valtakautta, jonka jälkeen seurasi kaksiviikkoinen kahtiajako. Lopussa oli vielä kaksi viikkoa kestänyt finaalivaihe, jossa ratkaistiin finaaliviikolle ja finaaliin päässeet asukkaat.

Alkukautta värittivät asukashäädöt, joita nähtiin kolmen ensimmäisen viikon aikana. Häätökilpailuissa menestyneet asukkaat saivat nimetä asukkaita keskiviikkoisin tapahtuneisiin asukashäätöihin, joissa asukkaat häätivät yhden ulos talosta. Asukashäädöissä häätöäänestys suoritettiin päiväkirjahuoneessa, jossa asukas kerrallaan käytiin kertomassa, kenet haluaa ulos talosta. Normaalit katsojaäänestykset olivat käytössä sunnuntaisin läpi kauden.

Koska ensimmäisinä viikkoina asukkaita häädettiin BB-talosta peräti kahden asukkaan viikkotahdilla, taloon tarvittiin heti myös uusia asukkaita. Ensimmäiset kaksi uutta asukasta tulivat taloon jo kuudentena päivänä ja kaikki uudet asukkaat saatiin taloon ensimmäisen kolmen viikon aikana. Kaikkiaan uusia asukkaita tuli yhdeksän nostaen asukkaiden kokonaismäärän 21:een kauden aikana. Alkukarsinnat olivat todella nimensä mukaiset, sillä BB-talon pyöröovi kävi suuntaan tai toiseen käytännössä joka toinen päivä lähes koko kolme viikkoa.

Petra Olli valvoo ensimmäisen päällikkökilpailun suoritusta viikolla viisi. Kuva: © Nelonen Media.
Petra Olli valvoo ensimmäisen päällikkökilpailun suoritusta viikolla viisi. Kuva: © Nelonen Media.

Päälliköiden valtakaudella BB-taloon valittiin aina päällikkö viikon ajaksi. Ensimmäisellä viikolla asukkaat äänestivät päällikön taloon, mutta lopuilla neljällä viikolla päällikkö määräytyi päällikkökilpailun tulosten perusteella. Kauden aikana päällikön huoneeseen saivat majoittua Laura, Heidi, Milena ja Reeo. Tästä nelikosta Laura sai toimia päällikkönä kahdella viikolla, sillä ensin hänet äänestettiin päälliköksi ja seuraavalla viikolla hänestä tuli uudestaan päällikkö kilpailun ja äänestyksen kautta.

Kahtiajaon aikakaudella BB-talo oli jaettu verkkoaidalla kahtia ja puolet asukkaista pääsi paremmalle puolelle ylhäisiin ja toinen puoli heikompiin olosuhteisiin alhaisiin. Ylhäiset ja alhaiset kilpailivat kahden viikon ajan nimeämiskilpailuissa toisiaan vastaan. Kahtiajaon lopussa tapahtui vallankaappaus, kun alhaiset nousivat ylhäisiin vähän ennen koko kahtiajaon purkamista ja talon yhdistymistä.

Kilpailujen voittajat neuvotteluhuoneeseen

Nimeämiskilpailut olivat toinen merkittävä kilpailukokonaisuus. Tässä nimeämiskilpailun voittaneet asukkaat pystyivät vaikuttamaan nimeämisten tuloksiin. Asukkaat saivat viikosta riippuen joko lisätä, poistaa tai vaihtaa asukkaan tai asukkaita häätöäänestykseen.

Big Brother kertoi nimeämiskilpailun voittajille ketkä ovat joutumassa häätöuhan alle ja voittajat tekivät haluamansa muutokset. Kahtiajakovaiheessa nimeämiskilpailulla voittava joukkue pystyi vaikuttamaan suoraan häätöäänestykseen joutuviin asukkaisiin. Etenkin alkukaudesta kilpailuissa oli usein ratkaisevaa tasapainon säilyttäminen.

Häätökilpailujen ja nimeämiskilpailujen kannalta tärkeä paikka oli neuvotteluhuone, jonne kisojen voittajat menivät keskustelemaan, mitä he tekevät. Neuvotteluhuoneen asioista ei saanut keskustella muiden asukkaiden kanssa ennen kuin häätöäänestykseen joutuneet asukkaat oli paljastettu. Väännöt neuvotteluhuoneessa olivat usein ankaria ja välillä jotkut joutuivat taipumaan katkeriin kompromisseihin, joka aiheutti parranpärinää ja kyyneleitä jälkikäteen.

Ylhäisten asukkaat Heidi, Miikka ja Mia pohtimassa neuvotteluhuoneessa, keille antaa nimeämispisteitä kymmenennellä viikolla. Kuva: © Nelonen Media.
Ylhäisten asukkaat Heidi, Miikka ja Mia pohtimassa neuvotteluhuoneessa, keille antaa nimeämispisteitä kymmenennellä viikolla. Kuva: © Nelonen Media.

Neuvotteluhuoneen tapahtumia ei yleensä näytetty katsojille suorana 24/7-palvelussa, vaan niistä nähtiin vain leikattu versio koosteessa. Näin ollen myös katsojat saivat tietää neuvotteluhuoneen päätöksistä samanaikaisesti muiden asukkaiden kanssa.

Kauppatehtävissä asukkaat hankkivat rahaa verkkokaupasta tehtäviä kauppaostoksia varten. Big Brotherin antamissa tehtävissä asukkaat saivat kaupparahaa riippuen siitä, miten tehtävä oli onnistunut. Kriteerit vaihtelivat tehtävittäin ja joissain tehtävissä kauppabudjetti saattoi mennä miinukselle. Osassa tehtäviä myös katsojat saivat vaikuttaa tehtävän onnistumiseen äänestämällä.

Tehtäviin liittyen BB-talossa nähtiin kauden aikana myös kaksi vierasta, kun Petra Olli ja Saara Aalto kävivät valmentamassa asukkaita. Petra "koutsasi" asukkaita fyysisiä ja henkisiä haasteita varten ja harjoitteet olivat sen mukaisia. Saaran tehtävä oli omalla vierailullaan auttaa asukkaita musiikillisessa tehtävässä, jossa piti valmistaa musiikkikappale ja esittää se yhdessä suorassa tv-lähetyksessä.

Pelaamisen vaikutus

Kauden pelillinen teema vaikutti luonnollisesti asukkaiden välisiin suhteisiin ja dynamiikkaan. Perinteisiin kausiin verrattuna käyttäytyminen ei aina ollut niin luonnollista, eikä asukkaiden välisessä kanssakäymisessä voinut aina luottaa, oliko kyseessä aito suhtautuminen asioihin vai pelillinen liike.

Pelaaminen vaati asukkaita taktikoinnin, laskemisen ja päättelyn taitoa. Kaikilla asukkailla tämä ei ollut kovin vahva ja suuri osa menikin puhtaasti tunteella. Toisaalta ne pelillisesti kyvykkäätkin sortuivat välillä virhearvoihin ja yksi suurimmista virheistä oli Heidin valehäätöön johtanut pelaaminen, jossa "väärä" asukas valehäädettiin.

Heidin valehäätö oli yksi kauden käännekohtia. Vaikka pelikirjat näyttivät menevän etenkin Rooma-liittoumalla sekaisin, paljasti se myös toisten kortteja loppukautta ajatellen. Laura sai "roomalaisten" vihat päällensä ja Heidi luuli tulleensa liittolaistensa pettämiksi. Heidin kuvitelma tosin paikattiin hänen palattuaan taloon valehäädön jälkeen.

Seitsemännellä viikolla Heidi lukee Big Brotherin ohjeita salahuoneessa valehäätönsä jälkeen. Kuva: © Nelonen Media.
Seitsemännellä viikolla Heidi lukee Big Brotherin ohjeita salahuoneessa valehäätönsä jälkeen. Kuva: © Nelonen Media.

Big Brother hämmensi pakkaa kaiken pelaamisen taustalle ja asukkaiden juonittelua yritettiin vaikeuttaa. Vaikka BB-talossa sai puhua nimeämisistä pääosan kautta, kielsi Big Brother tämän aina nimeämisten päättymisen jälkeen niiden julkistamiseen saakka sekä erikseen viikolla kuusi. Lisäksi neuvotteluhuoneessa tehtäviä valintoja hankaloitti se, ettei etukäteen tiennyt, millaisia päätöksiä joutuu tai pääsee tekemään.

Luonnollisesti asukkaat tahtoivat pitää juonittelunsa salassa vastapuolen liittoumilta, mutta myös tätä Big Brother yritti hiekoittaa. Yksi kauden mielenkiintoisimmista tapahtumista oli BB-juontaja Sami Kurosen isännöimä "nimettyjen nuotio", johon valitut asukkaat pääsivät näkemään hänen saamansa nimeämispisteet ja keskustelemaan niistä Samin kanssa.

Luovutuksia, "tviitti" ja hätäkuulutus

Nabaz halaa Miikkaa Nabazin kerrottua luovuttamisestaan viikolla yhdeksän. Kuva: © Nelonen Media.
Nabaz halaa Miikkaa Nabazin kerrottua luovuttamisestaan viikolla yhdeksän. Kuva: © Nelonen Media.

Muita kauden puhuttavimpia tapahtumia olivat Karvanin ja Nabazin luovuttamiset. Karvan piti BB-kokemusta henkisesti rankkana, vaikka ensin luuli sen kestävänsä. Nabazille oli taasen liikaa hänelle läheisten Merven ja Tuulan häädöt peräkkäisinä viikkoina ja samanaikaisesti alkanut BB-talon kahtiajako.

Yksi omaa elämäänsä elänyt kohu oli Milenan saama "tviitti", jonka lähettäjä ei ainakaan kauden aikana lopullisesti selvinnyt. Jonkun asukkaan kirjoittama Milenan käytöstä kritisoinut viesti näkyi talossa päivätehtävän aikana viikolla neljä. Milena yritti selvittää viestin lähettäjää välillä varsin tahdittomasti, mutta nimi jäi mysteeriksi. Loppukaudesta Mia tunnusti lähettäneensä viestin, mutta vieläkin jäi epäselväksi, oliko tunnustus aito?

Tuotantoa kritisoidaan kauden mittaan erilaisista asioista, mikä on ihan normaalia. Tänä vuonna tuotanto kuitenkin mokasi kunnolla, sillä erään salatehtävän yhteydessä asukkaat saivat apua Big Brotherilta, kun taloon kuulutettiin Mian hätäkuulutus, jotta asukkaat saadaan hereille. Asukkaat pelästyivät kuulutusta toden teolla, eivätkä he tai katsojat pitäneet hätäkuulutuksen soittamista soveliaana. Tuotanto pahoittelikin hätäkuulutuksen käyttöä seuraavana päivänä ja totesi, että sen käyttö oli virhearvio. Tuotanto kävi asian läpi myös asukkaiden kanssa.

Reeo voitti, katsojat hävisivät

Finaaliviikolle selviytyivät Miikka, Reeo, Laura, Mia ja Salla, mutta vain neljä heistä pääsi finaaliin. Finalistit ratkaisiin finaalitehtävässä, jossa kolme huonointa joutui finaaliviikon torstaina järjestettyyn häätöäänestykseen, josta yksi häädetään. Viimeisessä häätöäänestyksessä olivat Reeo, Mia ja Salla, joista Salla joutui jättämään talon vain muutama päivä ennen finaalia.

Big Brother 2022 -voittajaksi äänestettiin Reeo, joka keräsi 58,7 % annetuista äänistä. Reeo voitti finaalin viimeisessä vaiheessa hänen kanssaan viimeisenä talossa olleen Lauran. Laura keräsi siis 41,3 % äänistä. Finaalin aikana talosta häädettiin yksi kerrallaan muut finalistit, ensimmäisenä Miikka ja sitten Mia.

Laura ja Reeo olivat kaksi viimeistä asukasta BB-talossa vuoden 2022 Big Brotherin finaalissa. Kuva: © Nelonen Media.
Laura ja Reeo olivat kaksi viimeistä asukasta BB-talossa vuoden 2022 Big Brotherin finaalissa. Kuva: © Nelonen Media.

Pelikausi keräsi kritiikkiä, ettei kauden aikana pystytty keskittymään mihinkään muuhun kuin pelaamiseen. Juonittelua ja taktikointia ei pidetty Big Brotheriin sopivana, vaan kyseessä oli ennemmin sisätiloissa järjestetty Selviytyjät. Katsojien kyllästyminen pelaamiseen ja juonitteluun näkyikin katsojaluvuissa, jotka laskivat tasaisesti kauden edetessä.

Big Brotherin tulevaisuudesta Suomessa jäi kysymysmerkkejä kauden jälkeen. Keväällä 2023 ei kuultukaan uutisia asukashausta, vaan julkisuuteen vuoti tieto Big Brotherin jäämisestä tauolle toistaiseksi. Big Brotherin on luvattu palaavan ruutuun myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana uudessa muodossa.

Katso kooste finaalin häädöistä ja Reeon voitosta:

Video: Reeo voittaa Big Brotherin vuonna 2022. Lähde: Ruutu.fi / Nelonen Media.

Ohjelmat: Big Brother Suomi, Big Brother Suomi Live.

Juontajat: Janni Hussi (Big Brother Suomi, Kickoff ja Finaali), Sami Kuronen (Big Brother Suomi, Kickoff ja Finaali), Anni Ihamäki (Big Brother Suomi Live).

Kotisivut: https://www.bigbrother.fi/

Lähteet: Big Brother -nettisivut, BB Plaza ja Fanisivut.net arkisto.

Historiaa

Historiaa: Suomen Big Brother 2022

Julkaistu 05.05.2023 09:00

Asukkaat toteuttivat jumalteemaisen kuvaussession päivätehtävänä viikolla viisi. Kuva: © Nelonen Media.

Big Brother koki isot sääntömuutokset kaudelle 2022. Sääntöjä uudistettiin perustavanlaatuisesti Big Brotherin perusajatukseen nähden, jossa nime...

Historiaa: Suomen Big Brother 2021

Julkaistu 25.04.2022 14:41

Ketjureaktio-kauppatehtävän loppusuoritus oli kauden yksi jännittävimpiä yksittäisiä hetkiä. Asukkaat valmistautumassa loppusuoritukseen Anssin asettaessa kuulan radalle. Kuva: © Nelonen Media.

Kausi 2021 nähtiin pikavauhtia julkkiskauden...

Historiaa: Suomen Julkkis-Big Brother 2021

Julkaistu 24.08.2021 11:46

Julkkisasukkaat koolla sohvaryhmällä kauden ensimmäisessä tehtävässä, tutustumisen kolmiottelussa. Kuva: © Nelonen Media.

Fanisivut.netin Suomen BB-kausien historiasta...

Historiaa: Suomen Big Brother 2020

Julkaistu 08.02.2021 15:31

Talo ja mökki yhdistyivät kolmannen viikon loppupuolella. Kuva: © Nelonen Media.

Kaikkiaan kahdestoista Suomen BB-kausi käynni...

Historiaa: Suomen Big Brother 2019

Julkaistu 17.03.2020 09:00

Big Brother Suomi -logo. Kuva: © 2019 Nelonen Media

Big Brother piti taukoa viisi vuotta ennen ku...

Historiaa: Suomen Big Brother 2014

Julkaistu 01.06.2015 09:57

Big Brother ylitti syksyllä 2014 suomalaisen tv...

Historiaa: Suomen Julkkis-Big Brother 2013

Julkaistu 06.04.2014 12:38

Suomen ensimmäinen Julkkis-Big Brother näki päi...

Historiaa: Suomen Big Brother 2012

Julkaistu 02.09.2013 20:15

Kahdeksas kausi muistetaan runsaasta asukasmäär...

Historiaa: Suomen Big Brother 2011

Julkaistu 26.07.2012 23:34

Kuudennen kauden Finaalissa ei ilmoitettu Big B...

Historiaa: Suomen Big Brother 2005-2011

Julkaistu 19.07.2011 19:12

Johdanto

Suomen Big Brotherin tarina lähti lii...

Aikajana

Aikajana: Suomen Big Brother 2022

Julkaistu 16.05.2023 14:56

Ruutukaappaus Big Brother 2022 -aikajanasta. Grafiikka: Jarkko Nieminen / Fanisivut.net ja Knightlab.com.

Vuonna 2022 nähtiin Suomessa Big Brotherin 15. kausi, kun vajaan vuoden tauon jälkeen nähtiin uusi normaalikausi. Fanisivut.netin aikajanasarjass...

Aikajana: Suomen Big Brother 2021

Julkaistu 27.07.2022 09:00

Ruutukaappaus Big Brother 2021 -aikajanasta. Grafiikka: Jarkko Nieminen / Fanisivut.net ja Knightlab.com.

Vuonna 2021 nähtiin Suomessa myös toinen BB-k...

Aikajana: Suomen Julkkis-Big Brother 2021

Julkaistu 27.08.2021 09:00

Ruutukaappaus Julkkis-Big Brother 2021 -aikajanasta. Grafiikka: Jarkko Nieminen / Fanisivut.net ja Knightlab.com.

Fanisivut.netin Aikajana-sarja saa jatkoa. Ju...

Aikajana: Suomen Big Brother 2020

Julkaistu 12.03.2021 08:00

Ruutukaappaus Big Brother 2020 -aikajanasta. Grafiikka: Jarkko Nieminen / Fanisivut.net ja Knightlab.com.

Suomen Big Brother sai jatkoa vuonna 2020 uud...

Aikajana: Suomen Big Brother 2019

Julkaistu 24.03.2020 12:33

Kauden 2019 aikajana. Grafiikka: Knightlab.com.

Suomen Big Brother palasi viiden vuoden tauol...

Aikajana: Suomen Big Brother 2014

Julkaistu 02.08.2016 09:00

Suomen Big Brotherin kymmenes Big Brother käynn...

Aikajana: Julkkis-Big Brother 2013

Julkaistu 19.07.2016 09:00

Pitkään spekulaatioissa ollut Big Brotherin suo...

Aikajana: Suomen Big Brother 2012

Julkaistu 05.07.2016 09:00

Kahdeksas Big Brother saatiin käyntiin s...

Aikajana: Suomen Big Brother 2011

Julkaistu 21.06.2016 09:00

Salaisuuksia sisältänyt Suomen...

Aikajana: Suomen Big Brother 2010

Julkaistu 07.06.2016 09:00

Kuudennella kaudella Suomen Big Brotherissa s...

Aikajana: Suomen Big Brother 2009

Julkaistu 24.05.2016 09:00

Viidennellä kaudella Suomen Big Brotheri...

Aikajana: Suomen Big Brother 2008

Julkaistu 10.05.2016 09:00

Suosionsa huipulla ollut Big Brother eteni ne...

Aikajana: Suomen Big Brother 2006

Julkaistu 12.04.2016 09:00

Toinen kausi Big Brotheria Suomessa näht...

Aikajana: Suomen Big Brother 2005

Julkaistu 29.03.2016 09:00

Suomen Big Brotherin ensimmäinen kausi n...

Tilastoja

Tilasto: Suomen Big Brotherin asukkaat 2005-2022

Julkaistu 08.06.2015 10:05

Big Brother 2022 -alkuperäisasukkaat normaalikaudella syksyllä 2022. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Suomen Big Brotherissa on kahdentoista kauden aikana nähty lähes 300 asukasta. Kuka on BB-historian nuorin asukas, entä vanhin ja mikä on asukkai...

Tilasto: Suomen Big Brotherin häätö- ja voittajaäänestykset 2005-2022

Julkaistu 07.10.2015 11:16

Big Brother 2022 -voittajaäänestyksen lopputulos: Reeo on BB-voittaja ennen Lauraa. Kuva: © Nelonen Media.

Big Brotheriin kuuluu olennaisena osana häätö ...

Tilasto: Suomen Big Brotherin katsojaluvut 2005-2022

Julkaistu 15.06.2015 10:18

Big Brother Suomi -logo 2022. Kuva: © Nelonen Media.

Big Brother kiinnostaa katsojia Suomessa, vai...

Tilasto: Big Brother häätölähetyksen katsojalukuja

Julkaistu 08.09.2015 09:00

Elina Kottonen on juontanut BB:n häätölähetyksiä viiden kauden ajan. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Häätölähetys ja häätö ovat Big Brotherin viik...

Tilasto: Big Brotherin Pääohjelman ja Viikkolähetyksen katsojalukuja

Julkaistu 01.09.2015 09:00

Kimmo Vehviläinen ja Alma Hätönen ovat juontaneet BB-Viikkolähetystä kaudesta 2019 lähtien. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Big Brotherin Pääohjelmissa ja Viikkolähetyks...

Tilasto: BB Extran katsojalukuja

Julkaistu 04.09.2015 09:00

BB Extran tarkoitus oli olla Big Brotheria taus...

Tilasto: Big Brotherin erikoisohjelmien katsojalukuja

Julkaistu 11.09.2015 09:00

Big Brother-kausien yhteydessä on esitetty runs...

Yleistä

Suomen Big Brotherin voittajat 2005-2022

Julkaistu 25.05.2015 09:00

Reeo pelasi Big Brotherin läpi ja oli BB-voittaja vuonna 2022. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Toiselle kymmenelle tuotantokausissa päässyt Big Brother on saanut vuosien varrella 15 voittajaa. Esittelemme tässä lyhyesti kaikki Suomen Big Br...

BB-talot Suomessa 2005-2022

Julkaistu 18.08.2019 22:38

BB-talon keittiö erotettiin seinällä olohuoneesta kaudella 2022. Kuva: © Jukka Alasaari / Nelonen Media.

Suomen Big Brotheria on tehty kaksitoista kau...

Kaupankäynti ja talous Suomen Big Brotherissa 2005-2022

Julkaistu 07.08.2019 09:00

Heidi ja Laura kauppaostoksilla kaudella 2022. Kuva: © Nelonen Media.

Suomen Big Brotherissa on asukkaiden elämää s...

Tällä päivämäärällä tapahtui: Suomen Big Brother alkoi

Julkaistu 28.08.2019 08:00

Tänä päivänä 14 vuotta sitten, elokuun 28. vu...

Aikamatka Suomen Big Brotheriin 2005-2013

Julkaistu 16.08.2014 10:26

Suomen Big Brotheria on tehty yhdeksän kautta j...

Miten Suomen Big Brotherin asukkaat 2005-2019 sijoittuivat kartalle?

Julkaistu 28.09.2015 08:24

Suomen BB-asukkaiden jakautuminen maailmankartalle 2005-2019. Grafiikka: © 2020 ZeeMaps, Jarkko Nieminen / Fanisivut.net.

Suomen Big Brotherissa on ollut kautta aikain...

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.