Analyysi: Suosikki taas tulilinjalla

Kausi 2020

Tällä viikolla häätökäytäntö käännettiin toisin päin, jossa katsojat nimeävät ja asukkaat häätävät. Katsojilla on nyt suuri rooli, ketkä pääsevät finaaliviikolle.

Tähän mennessä asukkaat ovat nimenneet ja katsojat häätäneet. Viimeaikaisten häätöäänestysten tulosten linja on ollut hyvin selvä, kun suosikista on äänestetty. Vaikka kahdessa viime häätöäänestyksessä on tippunut finaaliin veikattuja asukkaita, yksi on porskuttanut häätöäänestysten kärjessä.

Hän on Kristiina, joka on voittanut kaksi viimeistä häätöäänestystä ja nainen on voittanut myös tukun muita äänestyksiä kauden varrella. Suosikki on tällä hetkellä aika selvä ainakin niistä asukkaista, jotka ovat joutuneet mittauttamaan kannatustaan suosikkiäänestyksissä.

Tällä viikolla tilanne muuttui, kun nimeämisäänestyksessä äänestetään inhokkia, kenen haluaa häätöäänestykseen. Edellisen kerran, kun inhokkiäänestys oli käytössä kuudennella viikolla, Kristiina oli asukasjoukon keskivaiheilla ja kärjessä oli tällä hetkellä talossa olevista vain Arttu. Vähiten äänestettyjä, eli vähiten inhokkiainesta oli mm. Joelilla, joka oli kuudennen viikon inhokkiäänestyksessä kymmenen asukkaan äänestyksessä yhdeksäs 0,5 %:n ääniosuudella.

Alkuviikolla näytetyissä äänestystilanteissa sama trendi on jatkunut. Kristiina on edelleen keskivaiheilla ja Joel vähiten inhotuin asukas, jos tällaista ilmaisua voi käyttää. Se on muistettava, että kaikilla ennen sunnuntaita näytetyillä äänestystilanteilla ei ole suurta merkitystä. Viimeisimmän tiistaina nähdyn tilannekatsauksen mukaan äänestyksen kärjessä ovat, kuten olettaa sopii, Vili, Arttu ja Paula.

Tämän tyypinen häätöäänestys eteneen yleensä sunnuntain häätölähetyksessä tiettyyn uomaan, jossa häätöäänestyskamppailua käydään kolmen tai neljän asukkaan kärjen kesken. Muut asukkaat jäävät statistin rooliin, kun kärjessä olevia asukkaita kiritetään suoran lähetyksen aikana, eikä muille asukkaille lähetetyillä äänillä ole enää käytännön merkitystä.

Inhokkiäänestyksessä on omien suosikkien kannalta inhottava tilanne, kun katsojana pitäisi osata pelata peliä taktisesti oikein, ettei oma suosikki joudu vaaraan. Katsojille annetaan nyt todella suuri valta äänestää kaksi asukasta häätöäänestykseen ja nyt todella annetaan mahdollisuus pistää häätöäänestykseen todellisia inhokkeja tai omien suosikkien pahimpia uhkaajia.

Lopullinen valta häädöstä ja siitä asukkaasta, jolta finaaliviikko jää haaveeksi, on tällä kertaa asukkailla. Kuten kuluva kausi on osoittanut, ei osa asukkaista jätä pelin paikkaa käyttämättä. Jos katsojat antavat tilaisuuden, on tietyillä asukkailla mahdollisuus päästä eroon Kristiinasta, jonka suosiota ulkomaailmassa eivät talossa ymmärrä, kuten esimerkiksi Paula tai Olli-Pekka.

Nettipalstojen ja sosiaalisen median suosikeista Kristiina on se, joka on suurimmassa riskissä joutua häätöäänestykseen. Joel ei näyttäisi olevan joutumassa häätöuhan alla, sillä hänellä tuntuu olevan paljon vähemmän - jos ollenkaan - inhoajia. Kristiinasta joko tykätään tai inhotaan. Jos Kristiina joutuu häätöäänestykseen, tulee hän lähes varmasti häädetyksi. Ainoastaan Viliä vastaan Kristiinalla on ohuet mahdollisuudet selvitä.

Jos Kristiina välttää häätöäänestyksen, äänestysparit ratkaistaneen Vilin, Artun ja Paulan välillä. Vili luultavasti häviää kumpaakin vastaan, joten hänen BB-taipaleensa on vaarassa päättyä viikkoa ennen finaalia. Artun ja Paulan välillä on kinkkisempää, mutta uskoisin Paulan joutuvan häädetyksi, jos tämä kaksikko on "orrella". Spekulaatiot on tehty sillä oletuksella, että äänioikeus häätöäänestyksessä on vain niillä viidellä asukkaalla, jotka eivät ole häätöäänestyksessä.

En usko, että kukaan nelikon Vili, Arttu, Paula ja Kristiina ulkopuolelta nousisi häätötaistoon, vaikka kaikenlaisia yllätyksiä BB-äänestyksissä on vuosien varrella on nähty. Kamppailu keskittynee näiden neljän väliseksi, kuka joutuu jättämään BB-talon ennen finaaliviikkoa.

Tulosta
Jarkko
Jarkko