Vettel paalulle huikean kierroksen päätteeksi

Red Bullin paalupaikkaputki ei näytä katkeavan millään. Japanissa Sebastian Vettel otti tallin 16. perättäisen paalupaikan hienon suorituksen jälkeen.

Red Bull -tallin kuljettaja on ajanut paalulle joka kerta viime vuoden Abu Dhabin GP:n jälkeen. Talli on vienyt kauden jokaisen paalupaikan, joista suurin osa on siunaantunut Vettelille. Tänään oli jo lähellä, että Red Bull olisi kärsinyt ensimmäisen aika-ajotappionsa, mutta Vettelin huikea viimeinen veto siirsi tätä tuonnemmaksi.

Lewis Hamilton on kiinni paalupaikassa ennen viimeisiä vetoja. McLaren on hallinnut koko viikonloppua ja talli näytti hyvin vahvalta. Aika-ajot sujuivat brittitallin käsikirjoituksen mukaisesti lähes viimeisille minuuteilla saakka, kun Hamilton ja Jenson Button pitivät hallussaan aika-ajojen kaksoisjohtoa.

Viimeinen veto muutti kuitenkin kaiken. Vettel ajoi huikean viimeisen kierroksen, jossa radan joka sentti käytettiin hyväksi, eikä autoa säästelty. Auto oli muutamaan kertaan lähellä lähteä käsistä, mutta Vettel vältti sudenkuopat ja ajoi maalilinjalle reilun kymmenyksen Hamiltonin kärkiaikaa nopeampana.

Buttonilla ja Hamiltonilla oli vielä vastaus antamatta. Buttonin kierros ei kuitenkaan onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla, mutta hän onnistui kuitenkin vahvistamaan kakkossijaansa. Hamiltonin aika-ajojen loppu meni täysin pieleen. Hän joutui jonkinlaiseen selkkaukseen viimeisessä shikaanissa Michael Schumacherin ja Mark Webberin kanssa, eikä kolmikosta kukaan ilmeisesti ehtinyt viimeiselle kierrokselle ajan loppuessa.

McLaren oli ohjeistanut, ettei Hamilton hidastele lämmittelykierroksella, koska aika oli vähissä. Kuitenkin Schumacherin mukaan Hamilton hidasteli hänen ja Webberin edessä, jota saksalainen ei ymmärtänyt. Lopulta kolmanneksi sijoittunut Hamilton oli lehdistötilaisuudessa hämillään, eikä osannut selittää tapahtunutta. Schumacher oli vihainen, koska hänellä ei ollut aikaa ollenkaan.

Schumacherin jäätyä ilman aikaa saksalainen jäi kahdeksannelle sijalle. Heti aika-ajojen jälkeen "Schumi" oli merkitty seitsemännelle sijalle, mutta kymmenenneksi alunperin merkitty Kamui Kobayashi oli aloittanut aikakierroksensa toisin kuin Schumacher ja Kobayashi nostettiin Schumacherin eteen.

Myös Bruno Senna ja Vitali Petrov pudotettiin Kobayashin selän taakse, koska heilläkään ei ollut aloitettua aikakierrosta. F1:n sääntöjen mukaan aikakierroksen aloittanut kuljettaja on korkeammalla tuloksissa, vaikka ei olisi ajanut kierrosta loppuun, kuten Kobayashin tapauksessa kävi. Schumacherilla, Sennalla ja Petrovilla oli vain varikolta ulostulokierros tehtynä ja heidät laitettiin kilpailunumeronsa mukaiseen suuruusjärjestykseen.

Sunnuntaina Japanin GP:ssä on Vettelillä ensimmäistä kertaa mahdollista ratkaista kuljettajien maailmanmestaruus nimiinsä. Vettel varmistaa mestaruuden huomenna, jos hän saa pisteenkin huomisesta kilpailusta. Käytännössä mestaruus on varma, sillä vaikka huomenna Vettel ei saisikaan pisteitä ollenkaan, riittää hänelle yksi piste mistä tahansa kauden jäljellä olevista kilpailuista.

Japanin GP:n startti on sunnuntaina Suomen aikaa kello 09.00.

Japanin GP:n aika-ajojen tulokset


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: