Hajatelmia talvikaudesta

Tätä kirjoitettaessa on reilu kuukausi kauden avaukseen. Palikat ovat tällä hetkellä ehkä sekaisimmillaan kuin koskaan, eikä oikein kukaan osaa sanoa, millaisista asetelmista Australiaan oikein lähdetään.

Tulevaan kauteen liittyy niin paljon uutta ja erikoista, ettei tällaista ole nähty pitkään aikaan - jos koskaan. Ainakaan näin lyhyellä aikavälillä näin paljon muutoksia. On uusia aerodynamiikkasääntöjä, KERS, Honda ja maailmanlaajuinen talouskriisi. Nämä tulivat mieleen nopeasti mietittynä, varmasti myös paljon muitakin merkittäviä pointteja löytyy.

Aloitetaan purku kahdesta viimeisestä. Hondan ongelmapesäke on ollut F1-sarjassa käytännössä jo sen viimeisimmän tulemisen alusta lähtien. Eli siitä lähtien, kun Honda osti BAR-tallin kokonaan itselleen ja sijoitti poskettomasti rahaa menestyksen eteen. Ja minkä menestyksen? Yksittäisiä valonpilkahduksia lukuun ottamatta japanilaistallin viime vuosien esitykset F1:ssä ovat olleet lähinnä surkuhupaisia.

Kuin kirsikkana kakun päällä Honda ilmoitti viime joulukuussa vetäytyvänsä F1:stä ja pistävänsä tallinsa myyntiin. Ostajaehdokkaita tuntuu olevan, mutta tarpeeksi hyvää ei, kuten viimeksi tänään olemme lukeneet. Se taitaa olla jo selvää, ettei entinen Honda pysty testaamaan ennen Australiaa, jos talli yleensä selviää lähtöruudukkoon. Viime viikolla olleet huhut neljän kisan pelastuspaketistakin kaatuivat, joten pahalta näyttää. Vahvimmin Hondaa ovat ostamassa Virgin Group ja F1-tallin johto, mutta tyydyttääkö se Hondaa, onkin toinen juttu.

Eräällä keskustelupalstalla tuotiin esiin pointti, että Hondan vetäytymis- ja myynti-ilmoitus jätettiin tahallaan myöhäiseksi, ettei japanilaisten tarvitsisi menettää kasvojaan, jos ex-Honda sattuisikin menestymään tulevalla kaudella. Japanilaisillehan tuo kasvojen säilyminen on ensiarvoisen tärkeää. Esimerkiksi monet japanilaiset liikemiehet ovat tehneet itsemurhan, kun ovat epäonnistuneet liiketoimissaan ja näin ollen - japanilaisen tulkinnan mukaan - menettäneet kasvonsa.

Osasyy, miksi Honda ei mene kaupaksi, liittyy oleellisesti päällä olevaan talouskriisiin. Rahahanat ovat kaikkialla tiukassa ja vaikka F1:ssä on tiukka kulukuuri päällä, voi F1-tallin pyörittäminen olla liikaa edes siedettävillä ehdoilla. Eikä talouskriisi helpota mukana olevia talleja. Etenkin isojen autonvalmistajien omistamat tallit ovat kovassa paineessa, koska autoteollisuus kokee talouskriisin myös kovaa. Luultavasti autourheiluviihde on ensimmäisenä karsinnan kohteena, kun kuluja isoissa konserneissa lähdetään tekemään.

Arvoitukselliset testit

Mitä talvitesteihin tulee, ei niistä yksioikoisia johtopäätöksiä pysty tekemään. Tallit ovat ajaneet eri radoilla ja erilaisilla konstruktioilla rakennetuilla autoilla. Autot ovat olleet monesti ns. sekasikiöitä viime ja tämän vuoden mallien kanssa. Aikojen vertailu on hyvin vaikeaa, eikä siihen pysty oikein tallitkaan.

Talleilla on vain se käsitys, minkä he ovat omasta työskentelystään saaneet. Uusi aerodynamiikka oli puheenaiheena etenkin tammikuussa, mutta pikku hiljaa tallit ovat päässeet sinuiksi sen kanssa. Tosin eri syistä tallit ajattavat uuden aerodynamiikan kanssa vanhoja aerodynamiikkaosia, kuten McLaren viimevuotista takasiipeä. Syy tähän saattaa olla vertailu uuden aerodynamiikan kanssa tai saada ajettua luotettavasti niin paljon kierroksia kuin mahdollista.

Viime aikoina on suurimmaksi puheenaiheeksi noussut KERS, eli tämä jarrutusenergiaa keräävä järjestelmä. KERS hyödyntää keräämänsä jarrutusenergian "buusteina", jotka kuljettajat saavat noin kuudeksi sekunniksi kerrallaan painettuaan nappia ratista. Kun "buusti" on käytetty, menee sen keräämisen hetki aikaa, jotta sitä pystyy käyttämään uudelleen.

KERS ei ole kuitenkaan ollut lähimainkaan ongelmaton. Sen turvallisuus ja luotettavuus on asetettu kyseenalaiseksi. KERS-akusta on vaara saada kova sähköisku, jos autoon kosketaan akun ollessa varautunut. Tämä aiheuttaa ongelmia auton tullessa varikolle tai auton jäädessä radan varteen. Tallit eivät ole olleet tyytyväisiä KERSin luotettavuuteen kisapituudella, joten tästäkin syystä KERSiä ei välttämättä nähdä kenenkään autossa vielä Australiassa.

Myös paino-ongelmia saattaa olla KERSin myötä tiedossa. Noin 60-kiloinen KERS on jo passittanut joitakin kuljettajia laihdutuskuurille, mutta suurempia ongelmia KERS aiheuttaa F1-autojen painojakaumalle. Vaikka KERS tuli autoihin lisäkomponenttina, ei autojen minimipainoa (605 kg) muutettu. Autot jäävät KERSistä huolimatta alipainoiseksi, mutta tämä on kompensoitu lisäpainoilla, jotka on laitettu autoihin optimaalisesti parhaan painojakauman saamiseksi. KERSin tultua kuvioihin tämä ei enää onnistu parhaalla mahdollisella tavalla, vaan tallit joutuvat tekemään enemmän kompromisseja painojakauman suhteen. Sääntöjen mukaan KERSiä ei ole pakko käyttää tällä kaudella.

Kuten jo totesin, kauden alla on paljon kysymysmerkkejä. Pyttyjä ja pokaaleja on turha vielä jakaa. Vanha fraasi sanoo, että turha testeistä on mitään sanoa, vasta avauskisassa nähdään totuus. Tämä kyllä on enemmän kuin totta tänä vuonna. Ehkä olemme viisaampia kuintenkin jo ensi viikolla, kun kaikkien tallien (pl. Honda) pitäisi ajaa yhteistestejä. Niitä odotellessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa näilä sivuilla Formula 1:ä. Formula 1 -fanisivut keskittyvät kisojen tuloksiin ja tilastoihin sekä blogipohdintoihin F1-maailman tapahtumista. Blogikirjoituksia julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja kisojen tulosseuranta aina kisaviikonloppuisin.