GP-ennakko: Espanja

Kolumnit ja ennakot (2007-2011)

Viikonloppuna ajetaan jälleen, tällä kertaa Espanjassa. Vuorossa on perinteinen Espanjan GP Barcelonan radalla, joka on jokaiselle tallille erittäin tuttu. Viikonlopun mielenkiinnon kohde on, miten sääntömuutokset vaikuttavat sunnuntain kilpailuun.

Barcelonan radalla testataan paljon, joten se on hyvin tuttu talleille. Tästä johtuen perjantaisin ei ole paljon tarvetta ajaa ja osittain siksi kilpailussakaan ei paljon tapahdu. Toinen syy sunnuntain kisojen tapahtumaköyhyydelle Barcelonassa on radan luonne. Nopeiden mutkien vuoksi autot eivät pysty ajamaan tarpeeksi lähelle, jotta tapahtuisi ohituksia edes pitkän lähtösuoran päässä.

Täksi vuodeksi tehtyjen sääntömuutosten toivotaan tuovan muutoksen tähän asiaan. Kuten alkukauden kisoista olemme nähneet, niissä on ollut paljon säpinää ja ohituksia todella runsaasti. Viime vuonna Espanjan GP:ssä nähtiin vain kymmenen ohitusta ensimmäisen kierroksen jälkeen, joten kisaa kaivataan jotain piristystä. Yleensä Espanjan GP:ssä on ajettu maaliin siinä järjestyksessä, mikä se on ollut ensimmäisen mutkan jälkeen. Ainoat muutokset ovat tulleet keskeytysten tai varikkokäyntien ansiosta.

Erojen pitäisi olla tulevan viikonlopun aikana pienemmät kuin monilla muilla radoilla, koska kaikki tuntevat radan. Red Bull lähtee silti viikonloppuun ennakkosuosikkina. Sebastian Vettelillä on vankka MM-johto ja vaikka saksalainen jäisi tänä viikonloppuna pisteittä, säilyttää hän johtonsa joka tapauksessa. Mitkään merkit eivät viittää siihen, että Red Bullin hallinta olisi taittumassa ainakaan Espanjassa.

Kovimmat haastajat Red Bullille tulevat Ferrarilta ja McLarenilta. Turkissa Ferrari osoitti piristymisen merkkejä ja tallille on tulossa kehitysosia tätä viikonloppua varten. Toki on muistettava, että Espanja on tärkeä kehitysosien tuontikisa käytännössä kaikille talleille. McLaren konttasi Turkissa hieman johtuen varikkokäyntien epäonnistumisista ja Lewis Hamiltonin yliaggressiivisesta ajosta ensimmäisellä kierroksella. McLaren lähtee Espanjaan revanssimielellä. Heidän autonsa ei toiminut talven testeissä Barcelonassa, mutta sen jälkeen on tapahtunut paljon ja McLaren lähtee haastamaan muita tosissaan.

Kuten edellä totesin, Barcelonaan tuodaan kaikkien tallien toimesta uusia kehitysosia. Yksi eniten Barcelonan päivityksiin panostanut on Team Lotus, jonka tulevastä päivityksestä on puhuttu jo viikkokaupalla. Arviot vauhdin parantumisesta liikkuvat 0,7-1,0 sekunnin välillä. Heikki Kovalainen on todella luottavainen päivityksestä, jolla pitäisi päästä taistelemaan aika-ajoissa säännöllisesti paikasta toiseen osioon ja kisoissa ainakin viimeisistä pistesijoista. Ei Lotuksella alkukausi mitenkään "vihkoon" ole mennyt, mutta pisteet ovat olleet tavoittamattomissa, eikä aika-ajoissakaan ole menestytty sijoituksellisesti viime kautta paremmin. Toki aikaerot kärkeen ovat aivan toista luokkaa kuin vuosi sitten - positiivisempaan suuntaan.

Espanjan viikonlopusta tulee siis erittäin mielenkiintoinen niin uusien sääntöjen kuin voimasuhteiden kannalta. Jäädään odottamaan, mitä tuleman pitää.

Tulosta
Jarkko
Jarkko

Aiheeseen liittyvät artikkelit: