Kausiennakko: Tallit ja kuljettajat

Tätä kirjoitettaessa Formula 1 -kauden avaukseen on enää alle viikko. Viikon päästä tähän aikaan on jo kauden avauskilpailu Australian Melbournessa ajettu ja silloin saadaan ensimmäisiä todellisia viitteitä, kenellä kulkee ja kenellä ei. Nyt on kuitenkin aika heittää vielä spekulaatiot, miltä alkava kausi mahdollisesti näyttää tallien ja kuljettajien osalta.

Talvitestien perusteella näyttää kimurantilta. Kuten lähes aina, talvitestien perusteella on vaikea tehdä johtopäätöksiä, kuka on nopea, koska tallit ovat testanneet eri asioita. Talvitestien menestykseen ovat vaikuttaneet, minkälaisella bensamäärällä on ajettu, mikä on ollut aeropaketti ja ennen kaikkea, minkälaisilla ja minkä kuntoisilla renkailla on ajettu.

Renkaat ovat merkittävä tekijä tällä kaudella, kuten kirjoitin jo Sääntömuutokset-ennakossa viikko sitten (vaikka varsinainen sääntömuutos ei ole kyseessä). Kun yhtäkään kilpailua ei ole vielä ajattu, on renkaiden toiminta kaikille arvoitus. Siihen, kun yhdistetään avauskilpailun muu yllätyksellisyys, soppa on valmis. Nyt on erityisen hyvä syy seurata koko kisaviikonloppu ensimmäisistä harjoituksista lähtien, jolloin nähdään, miten eri tallit saavat renkaansa toimimaan.

Tallit

Vaikka talvitestien perusteella veikkaaminen on vaikeaa, asiantuntijat uskovat, että parhaat olivat Red Bull ja Ferrari, jotka lähtevät kauteen ennakkosuosikkeina. Red Bull aloitti talvitestit vakuuttavasti jo heti Valenciasta ja takoi heti huippukierrosaikoja. Hallitseva valmistajien maailmanmestari oli vakuuttava raskaalla polttoainekuormalla, mutta erityisen vakuuttava kevyenä. Voi olla, että tulevan kauden aika-ajoista tulee samanlaista näytöstä kuin viime kaudella.

Ferrari tuntuu olevan tällä kertaa iskussa heti kauden alusta lähtien. Vaikka viime vuonna Fernando Alonso otti avauskisan voiton, oli se enemmän tuurin kuin hyvän auton tai kuljettajan ansiosta. Vuosi sitten Ferrari oli puolisen kautta hieman hukassa, mutta nyt tuntuu palikat olevan paremmin kasassa. Luotettavuus on ollut tilastojen mukaan talvitestien parasta, nopeudessa hävitään hieman Red Bullille vielä tässä vaiheessa.

Kärkikaksikon jälkeen tulee hieman väliä ennen ylempää keskikastia. Tämän järjestyksen sanominen on hyvin vaikeaa, sillä tulokset ovat vaihdelleet ja esimerkiksi Renault ollut enää maaliskuussa niin vahva kuin helmikuussa. Williamsilla on puolestaan ollut teknisiä ongelmia lähinnä KERSin kanssa ja brittitalli alkoi hieman epäröidä KERSin käyttöönoton suhteen.

McLarenin talvitestit ovat olleet vaikeat. Luotettavuusongelmat ovat olleet tallin riesana, eikä niitä ole saatu korjattua muutosten jälkeenkään. Arvokasta testiaikaa on kulunut vikojen korjailuun, joka on tuskastuttanut kuljettajat. McLaren oli suunnitellut innovatiivisen näköisen auton, mutta ainakin tällä kertaa näyttää, että käteen on jäänyt musta pekka.

Yllätyskortiksi on nousemassa Toro Rosso, joka on keskikastin talleista kokenut ehkä kovimman kehityskaaren. Red Bullin pikkuvelitalli on esittänyt hyviä otteita ja ilmeisesti autosta on saatu hyvä, eikä Ferrarin moottorikaan mikään huono ole.  On odotettavissa, että Toro Rosso on karistamassa häntäpään ja nousemassa taistelemaan aika-ajojen viimeisestä osiosta useimmissa osakilpailuissa tänä vuonna.

Alempaan keskikastiin on myös tunkua. Erityisesti sinne on halua Team Lotuksella, joka halajaa pisteitä tänä vuonna. Talvitestit ovat osoittaneet, että Team Lotus on onnistunut kaventamaan eroaan kärkeen ja tallin lähimpinä haastettavina ovat Force India ja Sauber. Force India on taantunut ja varmasti sen iskukykyä on syönyt aivovuoto Team Lotukselle, joka viime vuoden puolella palkkasi useita työntekijöitä juuri Force Indialta.

Sauber on yksi kysymysmerkeistä. Etenkin viimeisissä testeissä Barcelonassa maaliskuussa Sauber esitti loistavia otteita ja Sergio Perez oli jopa yhden testipäivän nopein. Sauberin mahdollisuuksia on kuitenkin arvioitava tietyllä varovaisuudella, sillä sveitsiläistalli esitti myös vuosi sitten talvitesteissä lähes maagisia esityksiä, mutta avauskilpailuun tultaessa totuus paljastui, Sauber oli kaukana kärjestä. Ihan niin katastrofaalisissa tunnelmissa kuin viime vuonna ei tuskin olla, mutta epäilen, että Sauberista olisi vuodessa kasvanut vakituinen TOP-10 -talli.

Peräpään pitäjiin ei ole tullut suuria muutoksia. Jälkipään valvojan roolissa jatkanee Hispania, jonka talvikausi on jatkanut sitä samaa virttä, mitä koko viime kausi oli. Vaikeuksia, vaikeuksia ja vielä kerran vaikeuksia. Hispania sai uuden autonsa esiteltyä vasta viimeisessä testisessiossa, mutta radalle ei silloinkaan saatu tulliin juuttuneiden iskunvaimentimien takia. Kova savotta espanjalaistallille tulee olemaan edes kukistaa yksi edellään oleva talli ajamalla.

Toisen uuden tallin, Virginin, kehityskäyrä on ollut hieman parempi kuin Hispanian, mutta ei niin hyvä kuin Team Lotuksen. Virgin on jäänyt hieman paitsioon, eikä talli ole paistatellut julkisuudessa sen enempää hyvässä kuin pahassa. Tulokset eivät ole olleet kovin säväyttäviä ja kuljettajat ovat olleet pettyneitä, ettei kehitystä ole tapahtunut riittävästi. Kovin suurta uskoa ei siis ole tallin sisälläkään.

Kuljettajat

Hallitseva maailmanmestari Sebastian Vettel lähtee kauteen varmasti vain yksi ajatus mielessään: uusimaan mestaruutta. Hyvältä näyttää ainakin tässä vaiheessa, auto tuntuu nopealta ja on talvitestien perusteella yksi luotettavimmista. Viime kausi oli varmasti opettavainen kärsivällisyyden ja omaa tallikaveria vastaan taistelemisen suhteen. Hyvä työ palkittiin mestaruudella, joka poikii tulevalle kaudelle hyviä asioita, mutta toisaalta myös ennakkosuosikin paineet.

Mark Webber on tulevallakin kaudella Vettelin päähaastajia. Viime kaudella riitti puhetta Red Bullin ykköskuljettajasta, mutta ainakin virallisesti tallissa ei ole nimettyä ykköskuskia. Tästä saatiin osoituksena Brasilian GP, jossa järjestystä ei vaihdettu Vettelin voittaessa, vaikka Webber johti sarjaa. Räjähdysalttiista tilanteesta huolimatta viime kausi saatiin kunnialla läpi, mutta onko Vettelin maailmanmestarin statuksella jotain merkitystä Webberin asemaan?

Ferrarilla ei ”happy family” -meiningistä ollut viime kaudella tietoakaan. Viime kausi osoitti, että Fernando Alonsosta tehtiin ykköskuski, mutta kovista panostuksista huolimatta Alonsosta ei tullut mestaria. Paineet ovat tällä kaudella entistä kovemmat Ovieidon miehellä, mutta kestääkö hän ne? Nopea Alonso on aina ollut, eikä hän jätä keinoja käyttämättä tilanteensa parantamiseksi, vaikka ne keinot eivät aina päivänvaloa kestäkään. Autosta menestys ei talvitestien perusteella näyttäisi jäävän kiinni.

Felipe Massalla on näytön paikka. Hänen on todistettava, että hänessä on edelleen voittajakuskin ja jopa maailmanmestarin aineksia. Testien perusteella Massa on vakuutellut, että tämän vuoden auto ja renkaat sopivat hänelle paremmin. Se on sitten eri asia, pystyykö talli takaamaan Massalle sen, että hän pystyy tasavertaisesti taistelemaan Alonsoa vastaan. Entäs sitten, jos Massa menestyykin paremmin kuin espanjalainen tallikaverinsa? Alkaako sitten itku ja parku pilttuun toiselta reunalta ja miten se vaikuttaa tallin menestykseen?

McLarenilla Lewis Hamilton ja Jenson Button joutunevat taistelemaan epäluotettavan autonsa kanssa ainakin alkukaudesta. Molemmilta löytyy tililtään maailmanmestaruus, joten ajotaidoista se ei jää kiinni, mutta jos auto ei ole heti mestariainesta, vaikeaa tulee. Viime vuodet ovat osoittaneet, että MM-taisteluun on lähdettävä heti kauden alusta, koska muuten mestaruusjuna karkaa liian kauas.

Mercedeksen kuljettajilta odotetaan enemmän tänä vuonna. Mersu ei vakuuttanut talvitesteissä viimeisiä testejä lukuun ottamatta. Nico Rosbergillä oli jo vuosi sitten tavoitteena avausvoitto, mutta se jäi saamatta. Tiukassa se on tänäkin vuonna. Kauteen lähdettäessä Rosbergillä on henkinen yliote tallitoveristaan, jota Rosberg ajoittain jopa kyykytti viime vuonna ja oli lähes joka viikonloppu seitsenkertaista maailmanmestaria nopeampi.

Michael Schumacher oli kaikkien huulilla viime vuonna, mutta paluu jäi torsoksi. ”Schumilla” on halua osoittaa, ettei ole vielä F1-eläkeläinen, vaan varteenotettava kilpakuljettaja. Ensimmäinen tavoite olisi voittaa tallitoveri, mikä ei tule olemaan helppoa. Useammat voitot ja taistelu maailmanmestaruudesta vaatisi jo ”vanhaa Schumia”, likaisia keinoja ja ykköskuljettajan asemaa takaisin. Saa nähdä, käykö tällä formuloiden Janne Ahoselle samalla lailla kuin uransa toiseen kertaan lopettaneelle Kuningaskotkalle.

Muissa kuljettajissa huomio kiinnittyy sarjan ainoaan suomalaiskuljettajaan ja tulokkaisiin. Heikki Kovalainen lähtee uuteen kauteen huomattavasti paremmista asetelmista kuin vuosi sitten. Nyt voi jälleen puhua kilpa-autoilusta, kun talli ei ole sekuntikaupalla perässä keskikastia. Nyt Team Lotus pystyy realistisesti haastamaan edellä olevia talleja.

Kuljettajana Kovalainen ajoi hyvin viime kaudella ja teki sitä työtä, mitä talli halusikin. Tallitoveri pysyi takana viime kaudella osittain Jarno Trullin kokemien teknisten ongelmien vuoksi ja tällä kaudella luotettavuus näyttäisi jälleen nousevan suureen rooliin Team Lotuksella. Kovalaisen on jatkettava hyviä otteitaan ilman virheitä, sillä olisihan se mukavaa, jos Kovalainen ottaisi uuden Team Lotuksen ensimmäiset pisteet ehkä jo Australiasta. Helppoa kaudesta tuskin kuitenkaan tulee.

Tulokasrintamalla uusia kuljettajia ovat Williamsin Pastor Maldonado, Force Indian Paul di Resta, Sauberin Sergio Perez ja Virginin Jerome d’Ambrosio. Maldonado ja Perez ovat nousseet F1:iin GP2-luokasta, Maldonado GP2-mestarina ja Perez sarjan kakkosena. Di Restan tie F1:iin kulki viimeksi DTM-sarjan kautta. 

Maldonadon kohdalla odotukset ovat kaikista kovimmat tulokaskuljettajien parhaimmalla kalustolla. Totuus kuitenkin on, että myös Maldonadolla on oppivuosi edessään, mutta hänellä on ehkä tallissaan myös paras opettaja, konkari Rubens Barrichello. Tulokkaista di Restalla ja d’Ambrosiolla on kokemusta F1:n ratista jo viime kaudelta. He ajoivat joitakin perjantaiharjoituksia GP-viikonloppujen yhteydessä.

Veikkauksia

Kuten jo alussa totesin, talvitestien perusteella veikkauksien tekeminen on vaikeaa. Yritetään kuitenkin.

Ehdottomina ennakkosuosikkeina kauteen lähtevät Ferrari ja Red Bull. Muilla tulee ainakin alkukaudesta kiire näiden kahden vauhtiin. Muiden mahdollisuudet tuntuvan olevan siinä, että Ferrari tai Red Bull tupeksivat jollain tavalla. Viimeaikaisen historian valossa tämä ei ole aivan mahdotonta, sillä omituisia sösssimisiä löytyy molempien kisahistoriasta viime vuosilta.

Viime kauden suorituksiin nähden nousua ovat esittäneet Toro Rosso, Williams, Team Lotus ja Renault. Toro Rossosta voidaan povata jopa yllättäjää. Williams on osoittanut nousun merkkiä ja halua nousta ylemmän keskikastin kärkeen. Team Lotuksen nousun elementit perustuvat luonnollisesti ensimmäiseen omaan autoon, joka on saatu suunniteltua ja rakennettua kaikessa rauhassa. Renaultin tahti on testien kuluessa hiipunut, mutta todellinen isku nähdään vasta Australiassa. Mikä vaikutus Renaultin suoritukseen on Robert Kubican puuttuminen tallin riveistä sairausloman vuoksi?

Laskusuhdanteeseen ovat joutuneet McLaren, Force India ja Hispania. McLarenia ovat siis vaivanneet luotettavuusongelmia, joita yritetään ratkoa hiki hatussa ennen avauskilpailua. Saa nähdä, onko tehtaalla löydetty jotain viisasten kiveä, jolla olisi positiivinen vaikutus McLarenin mestaruusmahdollisuuksiin. Force India on kärsinyt avainhenkilöidensä valumisesta muihin talleihin, lähinnä Team Lotukseen. Hispaniasta tuskin tarvitsee enää mitään lisää mainita. Vaikea kausi takajoukoissa tulossa.

Jäljellä oleva kolmikko, Virgin, Sauber ja Mercedes, herättää paljon kysymyksiä. Tämän kolmikon iskukyky on hämärän peitossa. Eniten otsikoissa on ollut Mercedes, joka oli hidas kolmissa ensimmäisissä testeissä, mutta Barcelonan päätöstesteissä se heräsi eloon kuin talviunilta herätetty karhu. Löydettiinkö Mercedeksellä jotain merkittävää viimeisessä mahdollisessa paikassa ennen kauden avausta? Sauberkin piristyi viimeisissä testeissä, mutta se voi olla silmänlumetta, koska muuten Sauber ei esittänyt mitään ihmeellistä talvitesteissä. Virgin taas on ollut täysin pimennossa. Ainoat asiat, jotka olen noteerannut, ovat olleet Virgin-kuljettajien negatiiviset kommentit. Ei lupaa hyvää, mutta vaikea sanoa näin ulkopuolisena. Odotellaan Australiaa.

Tässä oli ennakkomme F1-kautta 2011 odotellessa. Sääntömuutosten ja uusien renkaiden ansiosta tulevasta kaudesta on odotettavissa mielenkiintoinen. Etenkin alkukaudesta tulosluettelot voivat olla yllätyksellisiä, mikäli kärkitallit epäonnistuvat rengastaktiikoissa. Enää viikko ja sitten se alkaa. Hyvää F1-kautta 2011!

Lue myös kausiennakon ensimmäinen osa sääntömuutoksista

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa näilä sivuilla Formula 1:ä. Formula 1 -fanisivut keskittyvät kisojen tuloksiin ja tilastoihin sekä blogipohdintoihin F1-maailman tapahtumista. Blogikirjoituksia julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja kisojen tulosseuranta aina kisaviikonloppuisin.