Verstappen katkaisi Hamiltonin mestaruusputken

Max Verstappen tuuletti Abu Dhabissa mestarina. Kuva: Automotive Rhythms / Flickr.com.
Max Verstappen tuuletti Abu Dhabissa mestarina. Kuva: Automotive Rhythms / Flickr.com.

Dramaattinen Formula 1 –kausi 2021 päättyi muutama viikko sitten sellaiseen show’hun, jota ei olisi voinut käsikirjoittaa. Jälkeenpäin ajateltuna, Max Verstappenin mestaruuteen päättynyt kausi, ei olisi muuten voinut päättyäkään, koska se sopi kauden yleiseen linjaan.

Kaikesta kohusta ja vääntämisestä huolimatta, on Red Bullin Max Verstappen ansainnut mestaruutensa. Verstappen teki huikean työn, kun häntä oli vastassa ehkä F1-historian paras kuljettaja kautta aikain. Mercdeksen Lewis Hamilton on viime vuosina taipunut koko kauden mitalla vain 2016 tallitoveri Nico Rosbergille.

Mitään kiveä ei jätetty kääntämättä, että Verstappen saisi uransa ensimmäisen maailmanmestaruutensa tänä vuonna. Tuo kaikki työ kannatti, vaikka näytti Abu Dhabin kisan loppuhetkille saakka, että mestaruus on valumassa käsistä. Sitten yksi ulosajo muutti kaiken ja taivas oli jälleen auki Verstappenille.

Vaikka parranpärinää Abu Dhabin viimeisistä kierroksista on riittänyt, on muistettava, että kaikki eivät olisi varmasti pystyneet nousemaan Hamiltonin ohitse viimeisellä kierroksella. Verstappenilla oli vain yksi kierros aikaa, eikä mestaruuden karkaamiseen olisi vaadittu kuin yksi pitkäksi mennyt jarrutus.

Ja turhaan puhutaan pelkästään Abu Dhabista, sillä Formula 1:n MM-sarja on nimensä mukaisesti sarja, joka koostui päättyneellä kaudella 22 osakilpailusta, jossa oli mahdollisuus kerätä pisteitä. Abu Dhabin tapahtumat olivat erittäin kyseenalaisia, mutta koska kyseessä oli kilpailun johdon moka, ei kisan tuloksia lähdetä muuttamaan tai se vaatisi pitkän ja tuskallisen prosessin luultavasti oikeusistuimen kautta.

Oli niitä kyseenalaisia tilanteita muitakin kauden varrella, joita voitaisiin spekuloida maailman tappiin asti, mutta nyt tilanne on tämä. Mestaruudet on jaettu ja on aika katsoa eteenpäin.

Verstappen oli ainoa, joka todella pystyi haastamaan Hamiltonin koko kauden mitalla tänä vuonna. Uskon, että tämän kaksikon välillä saadaan myös ensi vuonna säkenöivä mestaruuskamppailu, mikäli vaan Red Bull ja Mercedes saavat rakennettua kilpailukykyiset autot uusien sääntöjen mukaisina. Mielenkiintoista olisi tietysti saada myös muita mukaan sotkemaan tuota kamppailua ja uudet säännöt antavat tähän ainakin mahdollisuuden.

MM-sarjan ratkeaminen tänä vuonna lisää vain kipinää entisestään, joka varmasti kelpaa F1-organisaatio, joka sai uskoakseni kasvatettua sarjan kiinnostavuutta. Toivottavasti vain kilpailun johto ja tuomaristo pysyvät tilanteen tasalla, eikä ainakaan Abu Dhabin kaltaisia farsseja enää nähdä. Tammikuussa tallien, FIA:n ja Formula 1:n olisi tarkoitus istua yhteisen pöydän ääreen keskustelemaan Formula 1:n pelisäännöistä ja käytännöistä ja toivotaan, että sieltä saataisiin jotain konkreettisia tuloksia.

Siitä ei ole kuitenkaan puhettakaan, ettei Verstappen olisi ansainnut mestaruuttaan. Toivottavasti mies on saanut nauttia siitä ja myös hieman levätä. Hetken päästä on kuitenkin palattava jälleen sorvin ääreen ja latauduttava uuteen mestaruustaistoon. Luulen, että peli sen kuin kovenee, eikä tulevasta kaudesta tule yhtään sen helpompaa kuin taakse jääneestä kaudesta 2021.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa näilä sivuilla Formula 1:ä. Formula 1 -fanisivut keskittyvät kisojen tuloksiin ja tilastoihin sekä blogipohdintoihin F1-maailman tapahtumista. Blogikirjoituksia julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja kisojen tulosseuranta aina kisaviikonloppuisin.