FIA:n looginen epäloogisuus

Kansainvälisen autoliiton FIA:n toiminta tallien innovaatioita kohtaan on tullut tutuksi vuosien varrella. Ensin sallitaan joku innovaatio ja sitten se kielletään. Joskus tähän kieltämiseen menee vuosia, kuten viimeisimmän FRIC-jousitusjärjestelmän kohdalla.

Britannian GP:n jälkeen julkisuuteen tuli tieto, että FIA on kieltämässä monien tallien käyttämän FRIC-jousitusjärjestelmän, jota on kehitetty jo vuodesta 2008 lähtien. Pisimmällä FRIC-järjestelmän kehittämisessä on ollut Mercedes, joten tästä voisi vetää johtopäätökset, että FIA haluaa vain kaventaa Mersun nykyistä ylivoimaa.

Tämän vuoden Formula 1:n MM-sarja on ollut yhtä Mercedeksen näytöstä ja se on tallin sisäistä kamppailua lukuun ottamatta näivettänyt voittotaistelun lähes kaikista kauden kisoista. Mercedeksen ylivoima on mm. laskenut katsojalukuja ja samalla, kun täksi vuodeksi tulleita sääntömuutoksia on vahvasti kritisoitu, oli FIA:n ilmeisesti tehtävä jotakin.

Linja tuntuu olevan, että ylivoimaisen tallin etumatkan kaventamiseksi täytyy joitain innovaatioita rajoittaa, eli käytönnössä kieltää. Näin tapahtui Red Bullin vahvoina vuosina ja nyt näyttäisi käyvän sama myös Mercedekselle. Samanlaiset tempaukset FIA:n taholta eivät ole vieraita myöskään McLarenille 1990-luvun lopulla tai Ferrarille 2000-luvun alussa.

Tällainen toiminta on kuitenkin täysin käsittämätöntä. Innovaatio, joka on jo kerran hyväksytty, joutuu kiellettyjen listalle usein kilpakumppanien valitusten seurauksena. Nyt tosin FIA ilmeisesti oma-aloitteisesti kielsi FRIC:n, eikä muilla talleilla ollut tähän vaikutusta. Valitusten kautta on kuitenkin suhteellisen helppo kampittaa vastustajia, kun itse ei ole keksinyt jotain suorituskykyä parantavaa. Se on paljon vaikeampaa ja hitaampaa kehittää tai kopioida vastaava innovaatio omalle tallille.

Mielestäni kilpailua ei saisi rajoittaa muuttamalla sääntöjä tai sallittuja innovaatioita ainakaan kesken kauden. Viime vuoden rengasmuutokset tai lukuisat innovaatioiden kieltämiset ovat aiheuttaneet voimasuhteiden muutoksia, joita tallit eivät ole osanneet ennustaa. Jotkut ovat suunnitelleet autonsa tiettyjen sääntöjen tai innovaatioiden varaan ja sitten, kun toiset eivät tässä onnistu, siitä valitetaan. Tämä on todella väärin ja se vääristää kilpailua, vaikka se tasoittaisikin talien välisiä eroja.

Muutokset sääntöihin tai niiden tulkintoihin pitäisi tehdä vasta seuraavaa kautta ajatellen, jotta kaikki ehtisivät reagoida muutoksiin. Tässäkin on muistettava, että uuden auton suunnittelu aloitetaan jo hyvissä ajoin, eli liian viime tippaan näitä sääntömuutoksia ei voi jättää. Viimeistään kesällä pitäisi lyödä lukkoon seuraavan kauden säännöt.

Suunnittelijoita rajoitukset ärsyttävät

Autonsuunnittelusta vastaavat ovatkin olleet hanakasti vastustamassa FIA:n linjaa, koska heidän mielestään suunnittelijoiden työtä rajoitetaan liikaa. Valittajien etulinjassa on ollut Red Bullin tekninen johtaja Adrian Newey, joka on sanonut kyllästyneensä Formula 1:n toimintaan.

Newey onkin siirtymässä sivuun Red Bullin F1-toiminnasta, mutta konserni ei halua hänen tietotaitonsa valuvan kilpailijoille, joten Red Bull räätälöi Neweylle ohjelman, jossa hän saa vapaammat kädet toimia kuin aiemmin. Newey pääsee irti F1:stä ja toteuttamaan itseään. Neweyn haaveena on ollut suunnitella vene purjehduksen Americas Cupiin ja Red Bullin joustavuuden ansiosta mies pääsee tätä toteuttamaan lähivuosina.

Formula 1:n muuttuessa yhä enemmän standardoituksi Neweyn kaltaiset ratkaisut saattavat lisääntyä suunnittelijoiden, teknisten johtajien ja vastaavien huippunimien keskuudessa. Jo ennen Neweyn toimenkuvan muutosta mm. entinen tallipäällikkö Ross Brawn kertoi pitävänsä ainakin sapattivuoden 2015 ja irtautuvan F1:stä.

Toisaalta aerodynamiikkakilpailu on kallista ja sääntöjä on rajoitettu paitsi turvallisuussyistä niin myös taloudellisista syistä. Kuluja halutaan rajoittaaa ja tallit kuluttavat aerodynamiikkaan hurjat summat rahaa, kun tekniikkaa on standardoitu ja monille teknisille osille on vaadittu pitkäkestoisuutta ja osien kehittäminen on osin jäädytetty.

Hupaisaa tässä säästökilpailussa on kuitenkin nämä jatkuvat sääntömuutokset ja innovaatioiden kieltämiset. Mitä isompi sääntömuutos, sitä enemmän se tuottaa kustannuksia. Niitä on viime vuosina riittänyt. Budjetit paukkuvat myös viime hetken muutoksista tai osien kieltämisestä, kun tallit joutuvat kehittämään nopeaan tahtiin jotain tilalle. Ei tällaisella toiminnalla ainakaan rahaa säästetä.

Tavallisen F1-fanin näkökulmasta ei aina riitä ymmärrys FIA:n toimintaan, mutta ei ainakaan minulla riitä myöskään kompetenssi arvioimaan kaikkia asioita. Ehkä ne FIA:ssa tietää, miten hommat pysyy hanskassa. Ei se aina siltä näytä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa näilä sivuilla Formula 1:ä. Formula 1 -fanisivut keskittyvät kisojen tuloksiin ja tilastoihin sekä blogipohdintoihin F1-maailman tapahtumista. Blogikirjoituksia julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja kisojen tulosseuranta aina kisaviikonloppuisin.