Startit uusi murheenkryyni Räikköselle?

Kimi Räikkösen ongelmien lista vaikuttaa loputtomalta. Aina, kun joku ongelma selätetään, uusi tulee tilalle. Viimeisimpänä listalle voidaan kaiketi lisätä startit.

Formula 1:ssä startin sääntöihin tehtiin muutoksia Belgian GP:stä alkaen, kun varikolta ei saanut antaa enää kuljettajalle ohjeita kytkimen asetuksista, vaan kuljettajan piti asettaa ne itse. FIA:n ajatuksena oli saada starteista vähemmän ennalta-arvattavia ja enemmän eroja kuljettajien välillä.

Tässä on kyllä kahden kisan perusteella onnistuttu, valitettavasti vain Kimi Räikkösen kustannuksella. Eihän sen näin pitänyt mennä! Sekä Belgiassa että Italiassa Räikköseltä ovat startit menneet täysin penkin alle. Vielä Spassa sitä ei huomannut kovin hyvin, koska suomalainen starttasi kisaa teknisen ongelmien takia kaukaa takaa. Italiassa Räikkönen sitten oli tv-yleisön kannalta paraatipaikalla, kun hän tippui hetkessä kakkossijalta koko joukon viimeiseksi.

Näyttäisi siltä, että Räikkönen ei ole aivan sinut uudenlaisen lähtötavan kanssa. Italiassa Räikkönen sanoi tiimiradiossa laittaneensa asetukset niin kuin piti, mutta silti kaikki meni pieleen. En ole asiantuntija tässä asiassa, mutta jotain meni vikaa joko asetuksissa tai kytkimen vapautuksessa starttihetkellä. Ainakin MTV:n F1-asiantuntijat epäilivät, että syy löytyisi nimenomaan näistä kytkimen asetuksista eikä niinkään sen käytöstä.

Epäonnistuneet startit voidaan ainakin tämänhetkisen tiedon mukaan pistää Räikkösen piikkiin. Näihin ei olisi missään nimessä varaa, vaikka suomalaisella onkin tuore jatkosopimus taskussaan. Monzassa olisi ollut erinomaiset asetelmat tuoda kaksi Ferraria palkintopallille, vaikka Mercedeksen Lewis Hamiltonin vauhtiin tuskin Räikköselläkään olisi ollut mitään asiaa.

On se ihmeellistä, että kun ei ole teknisiä ongelmia ja aika-ajotkin sujuvat paremmin kuin pitkään aikaan, syntyy uusi ongelma. Räikkösen uran viimeisinä vuosina on alkanut nousta esiin piirteitä, jotka ehkä olen alitajuisesti jopa kieltänyt. Virheitä on tullut Räikkösen paluun jälkeen varmaankin enenemmän kuin ennen paluuta ja kaluston muuttumisen vuoksi Räikkösen sopeutuminen on vaikeutunut entisestään.

Nykyään ei enää riitä, että vain hyppää autoon ja ajaa. Siihen pitää valmistautua niin palavereissa kuin simulaattorissa. Paneutuminen asioihin ei luonnonlapsi Räikkösellä ole ollut koskaan vahvuus. Vanhemmiten asioihin pitää keskittyä eri tavalla kuin nuorena. Välttämättä kaikki ei toimi enää samalla tavalla, koskee se sitten ajamiseen valmistautumista tai fyysisen kunnon ylläpitämistä.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: