Aika-ajoista odotettavissa sekamelska

Formula 1:n uusi aika-ajosysteemi julkaistiin ja hyväksyttiin vain muutama viikko ennen uuden kauden alkua. Viihdyttävyydellään ja yllättäviä tuloksilla perusteltu järjestelmä tullee aiheuttamaan sekavia tilanteita alkavalla kaudella.

Lähtöjärjestys sunnuntain kilpailuun on selvitetty aika-ajojen pudotusjärjestelmällä jo pitkään, joka on toiminut kohtuullisen hyvin. Nyt on kuitenkin päätetty uudistaa aika-ajoja ja uusi järjestelmä on käytössä jo tällä viikolla Australian avauskilpailussa.

Pudotussysteemi säilyy voimassa, eli kolmiosioisen aika-ajon jokaisen osion lopussa osa kuljettajista putoaa ja osa jatkaa seuraavaan osioon. Muutos tulee osioiden sisälle, kun jo osioiden aikana hitaammat tippuvat jatkosta pikku hiljaa. Muutoksella tavoitellaan yllätyksellisyyttä ja viihdyttävyyttä, joka on ollut hieman kadoksissa Formula 1:ssä viime vuosina pitkälti Mercedeksen ylivoman vuoksi.

Olen skeptinen uuden järjestelmän järkevyydestä, kun edellisessä formaatissa ei ollut mitään vikaa. Aika-ajot ovat olleet toimivia ja koko tunniksi on ollut riittävästi ohjelmaa. Pahoin pelkään, että uudella järjestelmällä joudutaan ojasta allikkoon ja uudesta aika-ajosta tulee täysi farssi.

Ongelmakohtia on monia. Saadaanko tekniikka toimimaan niin, että tallit, kuljettajat, yleisö paikan päällä ja televisioiden äärellä pysyvät perässä. Esimerkiksi televisioiden grafiikka olisi hyvä saada toimimaan heti alusta, että kuka on jatkossa ja kuka ei. Siinä ollaan pian siinä kuuluisassa nesteessä, kun kaikki ovat pihalla kuin lumiukot. Sen voin melkein luvata, että selostamossa ollaan välillä niin kuutamolla, että pahaa tekee.

En ihmettelisi, jos aika-ajojen aikana pidettäisiin tuumaustaukoja, kun ajanottojärjestelmä ei pysy perässä. Se saattaa olla suurin kanto kaskessa ja ilman toimivaa ajanottoa aika-ajojen läpivienti on vaikeaa. F1-pomo Bernie Ecclestonehan sanoi uuden aika-ajojärjestelmän vaatima ohjelmisto ei ehdi Australiaan, mutta järjestelmän tultua hyväksytyksi se kai ehti sittenkin. Toki saattoi olla, että tuo oli Ecclestonelta vain ajan peluuta, ettei järjestelmää hyväksyttäisi, sillä minulla oli mielikuva, että Ecclestone ei olisi halunnut uutta aika-ajoa käyttöön.

Fakta on kuitenkin se, että uusi järjestelmä on käytössä tulevana viikonloppuna. Saa nähdä, millainen härdelli ensi lauantaina saadaan aikaan. Ainakin täällä Suomessa voi olla hieman sekavaa, kun aamulla katsojilla on osittain vielä unihiekat silmillä, kun aika-ajoja herätään katsomaan. Uudella systeemillä on todellinen näytönpaikka, lunastaako se paikkansa vai palataanko pikavauhtia takaisin edelliseen systeemiin.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: