Mercedes ennakkosuosikkina myös kauteen 2016

Uusi F1-kausi on aivan kulman takana, kun Australiassa pistetään moottorit käyntiin tulevana viikonloppuna. Näyttäisi siltä, että kauteen lähdetään niistä asetelmista, että Mercedes on ennakkosuosikki ja muut ovat haastajia.

Barcelonassa ajetut talvitestit eivät tarjonneet järisyttäviä uutisia Formula 1:ä seuraaville. Mercedes näytti odotetun vahvalta, erityisesti luotettavuuden osalta. Hallitseva maailmanmestaritalli ei edes näyttänyt koko nopeuttaan, sillä talli ei ajanut pehmeimmillä renkailla kahden viikon aikana kertaakaan. Kierroksia sen sijaan tuli roppakaupalla, lähes yhden F1-kauden verran.

Talvitestijakso näytti hieman yllättäneen Mercedeksenkin, sillä niin vähän ongelmia heillä tuntui olevan. Lewis Hamiltonin sanoin, he vain ajoivat ja ajoivat, joten ei ole ihme, jos Hamiltonia hieman tylsistytti. Kovan luotettavuuden vuoksi Mercedes hieman muuttikin testiohjelmaansa, sillä kuljettajat ajoivat testipäivät puoliksi, vaikka aluksi oli tarkoitus, että jokaiselle kuljettajalle tulee oma ajopäivä.

Mercedeksen luotettavuus oli täysin omalla tasollaan. Ferrari näytti haastavan nopeudellaan, mutta italialaistallilla oli enemmän teknisiä murheita. Vaikuttaisi siltä, että Ferrari olisi nopeudessa saanut kiinni Mercedes, mutta luotettavuus saattaa nousta tärkeämmäksi tekijäksi. Nykyisessä Formula 1:ssä ei juuri ohikisoja kestä, sillä maaliin tullaan suurella prosentilla. Perusnopeus Mercedeksessä on kuitenkin kohdallaan, joten maaliin tullessa hopeanuolet ovat ennakkosuosikkeja kahdelle korkeimmalle korokkeelle.

Ferrari on ehdottomasti Mercedeksen ykköshaastaja. Maranellon tehtaalla on tehty kovasti töitä ja halu taistella mestaruuksista on kova. Sebastian Vettel otti viime kaudella kolme voittoa ja tavoite on parantaa tästä ja olla mukana mestaruustaistelussa. Jos Mercedes ei näyttänyt kaikkia korttejaan nopeudestaan Barcelonassa, Ferrarilla ei vielä esitellyt koko pakettiaan testiradalla. Ilmeisesti aerodynamiikkaan ainakin etusiiven ja takapään osalta on tulossa päivityksiä avauskisaan. Toki myös muut tallit tuonevat Australiaan päivityksiä autoihinsa.

Williams jatkanee haastajan asemassa suhteessa Mercedekseen ja Ferrariin, vaikka haluja korkeammalle toki olisi. Williamsin perusnopeus oli testeissä hyvää, vaikka brittitalli ajoikin omaa ohjelmaansa tyylilleen uskollisena, eikä varmaankaan ihan kaikkea nähty. Tallin kannalta avainkysymys on, onko ongelmat hitailla radoilla saatu korjattua tai edes vahinkoja minimoitu. Viime kausina Williams on ollut suurissa ongelmissa mm. Monacossa, jotka pilaavat taistelua MM-sarjan kärkisijoista. Williamsilla on saatava kuntoon myös varikkotyöskentely, joka takkusi aina silloin tällöin ja myös taktista toimintaa on edelleen parannettava.

Kärjen takana McLarenin nousua odotetaan keskikastiin umpisurkean viime kauden jälkeen. Fernando Alonson ja Jenson Buttonin kausi 2015 oli yhtä suurta vastoinkäymistä ja jo talvitestien perusteella voi povata, ettei alkavasta kaudesta tule yhtä pahaa. McLaren sai ajettua selvästi enemmän kierroksia kuin vuosi sitten ja Hondan lastentauteja on saatu pois ja tehonpuutetta on saatu korjattua, joten voi odottaa, että takavuosien menestystalli nousee tänä vuonna tasaisesti pistetaisteluun, ehkä palkintopallillekin silloin tällöin. Palkintopalli tosin saattaa vaatia erikoisia olosuhteita ja hieman tuuria.

Renault tekee paluun omalla tallillaan tällä kaudella, kun se osti viime vuonna Lotus-tallin itselleen. Kovin suuria odotuksia tälle kaudelle ei vielä ole, mutta Renaultin tavoitteet ovatkin pidemmällä. Talli on rakennusvaiheessa ja tämä kausi mennään pitkälti Lotuksen perinnöllä. Kuljettajakaksikko Jolyon Palmerilla ja Kevin Magnussenilla on näytön paikka, haluavatko he olla Renaultin tulevaisuutta.

Mielenkiintoa tällä kaudella tuo myös uusi Haas-talli, joka kotipaikka on Yhdysvallat, vaikka heillä on tukikohta myös Eurooopassa. Ferrarin tuella F1:iin tullut Haas lähtenee ensisijaisesti välttämään sarjan viimeisen sijan. Edellytykset tähän ovat olemassa, sillä lähtökohdat ovat paremmat kuin edellisillä uusilla talleilla, kuten Caterham, Marussia tai HRT. Mihinkään pullisteluun ei kuitenkaan ole varaa, sillä isoilla lompakoillakaan ei voida taata tulosta. Formula 1 on armoton ympäristö, jossa täytyy olla valmis pitkäjänteiseen työhön ja rahaa saa upottaa paljon ennen kuin tulosta alkaa tulla, jos silloinkaan.

Red Bull jatkaa kaikesta huolimatta Renaultin moottoreilla myös tällä kaudella, vaikka ne onkin nyt nimetty sponsori Tag Heuerin mukaan. Viime kausien rämpimisen seurauksena Red Bullin ja Renaultin rakkauteen tuli ryppy, joka oli melkein kohtalokas itävaltalaistallille. Moottorintoimittaja saatiin kuitenkin, kun mentiin hattu kourassa Renaultin puheille ja ainakin tämä kausi tuli pelastettua. Tuntuu kuitenkin siltä, että Red Bull katselee koko ajan aidan toiselle puolelle, jotta se pääsisi kimppaan jonkun toisen valmistajan kanssa. Renaultin kanssa takavuosien suurmenestystä tuskin on luvassa.

Tänä vuonna saattaakin olla tilanne, jossa Red Bullin sisartalli Toro Rosso voikin ajoittain pyyhkiä isoveljellään lattiaa. Toro Rosso palasi Ferrarin moottoreihin ja vaikka ne ovat viime vuoden mallia, ovat ne ainakin kilpailukykyisemmät kuin Renaultin uudet koneet. Toro Rosso on myös yleensä osannut tehdä kohtuullisen hyvän auton ja tähän, kun lisää hurjapäisen nuoren kuljettajakaksikon, voi olla odotettavissa italialaistallin kaikkien aikojen kausi. Menestyksen ei pitäisi jäädä kiinni ainakaan ennakkoluulottomasta Max Verstappenista, sen hän osoitti debyyttikaudellaan.

Testikaudella kohtuulisen näkymättömänä ollut Force India jatkanee samoja latuja kuin menneinä kausia. Tiukasti keskikastiin jumittuneella tallilla ei ole akuuttia vaaraa tippua takarivin taaviksi, mutta toisaalta kovin paljon ylöspäinkään ei ole mahdollisuuksia. Saa nähdä, miten Force Indian kauden alkuun vaikuttaa tallipäällikkö Vijay Mallyan oikeussotkut.

Sauberilla tuntuvat olevan kaikkein suurimmat vaikeudet tällä hetkellä, jotka liittyvät talouteen. Palkkoja on maksamatta ja tallista on irtisanoutunut henkilökuntaa. Kaiken lisäksi tämän kauden auto valmistui myöhässä, joten lähtökohdat eivät ole parhaat mahdolliset. Sentään sopimusriitoja ei kuljettajien kanssa tiettävästi ole viime vuoden malliin, mutta silti kovin paljon Monisha Kaltenbornin joukoilta ei voine tänä vuonna odottaa.

Manor-talli on pienimuotoinen mysteeri. Pikkutalli on kitkutellut joukon jatkona sekuntikaupalla perässä, eikä se ole voinut kuvitella haastavansa juuri ketään. Täksi kaudeksi Manor sai kuitenkin Mercedeksen voimanlähteet, joten toivoa paremmasta on. Olisi toivottavaa, että Manor pystyisi taistelemaan muistakin sijoista, eikä vaan käytäisi tallin sisäistä kilpailua kahdesta viimeisestä sijasta.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: