Singapore murskasi Massan unelman

Williamsin Felipe Massa ilmoitti kaksi viikkoa sitten Italian GP:n alla Monzassa lopettavansa F1-uransa tähän kauteen. Massa ei urallaan tule saavuttamaan Formula 1:n maailmanmestaruutta ja vuoden 2008 Singaporen GP:llä saattoi olla tässä asiassa merkittävä rooli - ainakin, jos Massalta kysytään.

Italian GP-viikonloppua edeltäneessä lehdistötilaisuudessa Massa nosti esiin hänen F1-uransa kannalta merkittävän kauden 2008, jolloin brasialainen kävi lähellä maailmanmestaruutta. Tuolloinhan Massasta tuli "15 sekunnin maailmanmestari", kun McLarenin Lewis Hamilton nousi mestariksi noustuaan viidenneksi Brasilian GP:ssä viimeisen kierroksen viimeisen mutkan ohituksella Toyotan Timo Glockista.

Brasilian GP:n voittanut Massa ehti jo taustajoukkoineen juhlia mestaruutta ennen kuin Hamilton ylitti maalilinjan viidentenä ja karu totuus selvisi kaikille hetkeä myöhemmin. Massalle katkeransuloinen GP-voitto jäi samalla sympaattisen brassin F1-uran toistaiseksi viimeiseksi voitoksi.

Kauden 2008 mestaruussarjan katkerasta lopusta huolimatta Massa ei nostanut kauden päätöskilpailua uransa katkerimmaksi ja mestaruuden ratkaisuksi. Sen sijaan Massa toi esiin saman vuoden Singaporen GP, jossa nähtiin Renault-tallin härski peli, jossa tallipäällikkö Flavio Briatoren johdolla Fernando Alonso pelattiin GP:n voittoon.

Tällöinhän kisaan ratkaisevasti vaikutti Renaultin Nelson Piquet Jr. raju ja oudolta vaikuttanut ulosajo, joka toi radalle turva-auton. Erikoisella taktiikalla kisaan lähtenyt Alonso teki tässä vaihessa varikkokäynnin, joka siivitti espanjalaisen kisan voittoon.

Vasta muutamia vuosia myöhemmin tapahtumat paljastuivat Renaultin tahalliseksi taktikoinniksi, jossa Piquet kolaroi tahallaan tallijohdon määräyksestä. Tapauksesta Alonso ja Piquet Jr. selvisivät ilman rangaistuksia, mutta tallipäällikkö Briatorelle ja insinööriosaston johtaja Pat Symonds tuomittiin toimitsijakieltoon FIA:n alaisissa sarjoissa. Kuljettajia ei tilanteesta rankaistu, koska heidän osallisuuttaan suunnitelmassa ei pystytty todistamaan, toisin kuin tallijohdon. Tosin Briatoren ja Symondsin toimitsijakiellot kumottiin myöhemmin ranskalaisessa tuomioistuimessa.

Uraansa lopetteleva Massa oli Monzan varikolla 2016 edelleen katkera Singaporen 2008 tapahtumista. Hänen mielestään Singaporen vuoksi Massasta ei tullut kauden 2008 maailmanmestaria, mutta on otettava huomioon, että kyseisessä kilpailussa Massa sijoittui vasta 13. sijalle ja brasilialaisen kisaan mahtui mm. episodi, jossa tankkauslaitteisto oli vielä kiinni hänen autossaan, kun hän lähti varikkokäynniltä takaisin liikkeelle. Massa pystyi jatkamaan kisaa, mutta tähän kului runsaasti ylimääräistä aikaa. Lisäksi Massalle langetettiin tilanteesta kymmenen sekunnin läpiajorangaistus.

Singaporen 2008 kisassa Hamilton sijoittui kolmanneksi. On mielestäni erittäin vahvaa spekulaatio, kuinka paljon Renaultin toiminta vaikutti mestaruustaistoon, etenkin, kun kisaan mahtui myös Ferrarin iso virhe varikolla. Hamilton olisi saattanut olla korkeammallakin, jos Alonso ei olisi voittanut Renaultin valonaran toiminnan ansiosta. Ja on muistettava, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Olisiko loppukausi sujunut samalla tavalla, jos Singaporessa asiat olisivat menneet toisin?


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: