Max Verstappen - Formula 1:n kauhukakara

Belgian GP:n aikana ja sen jälkeen on puhuttanut eniten Max Verstappenin toiminta. Nuoren hollantilaisen ajoliikkeet keräsivät kritiikkiä kautta linjan ja hänelle suositeltiin Niki Laudan toimesta jopa visiittiä psykiatrille.

Verstappenin taistelut mm. Ferrarin Kimi Räikkösen ja Sebastian Vetteliä vastaan Spassa kirvoittivat kritiikkiä monelta suunnalta ja Verstappen on jäänyt ajatuksineen tilanteesta varsin yksin. Oikeastaan vain Red Bull -talli on puolustanut omaa kuljettajaansa, kun hän esimerkiksi puski Räikkösen radalta ja kiilasi kierrosta myöhemmin suomalaisen eteen Kemmelin suoralla yli 300 kilometrin tuntinopeudessa.

Verstappenin toiminta oli erittäin härskiä ja jälkimmäisessä tapauksessa jopa hengenvaarallista. Verstappen ei kuitenkaan nähnyt teoissaan mitään väärää ja hän perusteli sitä sillä, ettei häntä ole rangaistu näistä tilanteista, eikä niitä ole otettu edes tutkintaan. Mitähän Verstappen olisi ajatellut, jos osat olisivat olleet toisin päin?

Omasta mielestäni Verstappenin teot olisi pitänyt ottaa tutkintaan ja niistä olisi kuulunut hollantilaiselle rangaistus. Miksei sitä sitten kuulunut? Tuntuu, että joillakin ovat omat säännöt Formula 1:ssä riippuen hänen statuksestaan. Mikäli kyseessä ei olisi ollut kärkikuljettaja ja nopeasti huipulle noussut teinitähti, olisi rangaistus paukkunut välittömästi, veikkaisin. Eittämättä Verstappen on lahjakas ja nopea kuljettaja, mutta se ei oikeuta tekemään radalla mitä tahansa.

Tuomariston olisi ehdottomasti puututtava Verstappenin tekemisiin, sillä tätä menoa hänelle sattuu vielä se iso onnettomuus. Tällöin voi joku loukkaantua pahasti tai jopa kuolla, mutta toivottavasti näin pitkälle ei tarvitse mennä. Valitettavasti F1:ssä yleensä herätään ongelmiin vasta, kun jotain vakavaa tapahtuu. Saatiinhan esimerkiksi hyväksi havaittu virtuaalinen turva-auto tuotua käyttöön varsin nopealla aikataululla Jules Bianchin kuolemaan johtaneen onnettomuuden jälkeen. Mutta siis vasta sen jälkeen, kun oli tapahtunut vakava onnettomuus.

Vaaran merkit ovat ilmassa, etenkin, kun itseluottamus Verstappenilla tuntuu olevan tapissaan ja mies tuntuu pitävän itseään voittamattomana ja kuolemattomana. Saattaahan se nuorelta 18-vuotiaalta siltä tuntua, mutta jos järkeä ei ole pätkääkään mukana, homma käy vaaralliseksi. Myös hänelle itselleen. Toivottavasti Red Bullilla ollaan hereillä asian suhteen. Tosin mediatietojen mukaan tallissa ollaan lähinnä puolusteltu tähtikuljettajaa, mutta en tietenkään tiedä, millaisia keskusteluja on käyty kulissien takana.

Odotan mielenkiinnolla Italian GP:tä, joka on heti Belgian GP:n perään. Jännä nähdä torstain lehdistöpäivä, millaisia kommentteja sieltä annetaan ja mitä Verstappenilta kysytään muutama päivä Span kisan jälkeen. Onko "kukkopoika" palannut maan pinnalle ja miten kilpakumppanit kommentoivat, kun pöly on hieman laskeutunut? Sunnuntain kisassa on mielenkiintoista nähdä, millä asenteella kuljettajat syöksyvät Monzan ensimmäiseen mutkaan. Muistetaan, että Monza on huippunopea rata ja Spa on tuoreessa muistissa. Myös tuomariston tulkinnat kiinnostavat, jos jotain tapahtuu.

Kaikesta tärkeinta on kuitenkin, että kaikki kuljettajat selviävät myös tulevasta viikonlopusta ehjin nahoin.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: