Formula 1 kausiennakko 2017: Jatkuuko Mersun voittokulku?

Albert Parkin radan varikko torstaina 23.3.2017. Kuva: ©: 2017 Johnsyweb / Flickr.com

Mercedes-talli on hallinnut Formula 1:ä viimeiset kolme vuotta täydellisesti. Onko sääntömuutosten myötä mahdollisuus vallankaappaukseen, vai jatkuuko Mersun hallinta myös tänä vuonna?

Arvioin tässä ennakossa kauden 2017 Formula 1:n MM-sarjan tallit. Alkavalla kaudella sarjaan osallistuu vain kymmenen tallia, kun viime kaudella 11. sijalle jäänyt Manor ajautui konkurssiin viime vuoden lopulla, eikä tallille saatu uutta ostajaa. Kauteen 2017 hallitsevana mestarina lähtee talleista Mercedes ja kuljettajista Nico Rosberg. Rosbergia ei tosin enää nähdä lähtöruudukossa, sillä mies ilmoitti viime kauden päätteeksi lopettavansa F1-uransa.

Red Bull ja Ferrari haastamaan Mercedestä

Onko Red Bull Mercedeksen ykköshaastaja? Kuva: © 2017 Artes Max / Flickr.com

Kolme viimeistä kuljettajien ja valmistajien maailmanmestaruutta Formula 1:ssä voittanut Mercedes lähtee uuteen kauteen ennakkosuosikkina, vaikka tallin kuljettajakokoonpanossa on tapahtunut muutoksia. Rosbergin joulukuinen yllättävä lopettamisilmoitus avasi paikan Valtteri Bottakselle, joka tekee kisadebyytin hopeanuolella tulevana sunnuntaina. Tallin toisena kuljettajana jatkaa Lewis Hamilton, joka on varmasti ärsytettynä menetettyään viime vuoden mestaruuden Rosbergille.

Muuten Mercedeksen toiminnassa ei ole tapahtunut mitään järisyttävää. Suurin riski Mercedeksen tämän kauden menestykselle ovat sääntömuutokset, jotka ovat merkittäviä. Talvitestien perusteella ei kuitenkaan mitään suurempaa hätää tai paniikkia hallitsevassa mestaritallissa ole. Mercedes ei ottanut kaikkea irti Barcelonassa, mutta näytti kuitenkin sen, että suoritustaso on vahva ja auto on erittäin luotettava. Tästä osoituksena mm. Bottaksen koko joukon suurin ajettu kierrosmäärä kahdeksan päivän aikana.

Hallitsevan mestarin päänahka on tietysti haluttua riistaa. Suurimmat haastajat Mercedekselle tulevat Ferrarin ja Red Bullin leiristä. Viime kauden aikana Mersun pahimmaksi kilpailijaksi nousi Red Bull, mutta talven aikana Ferrarilla oli selkeästi jotain löydetty ja italialaistalli on tekemässä uutta tulemista. Talvitestien perusteella voi sanoa, että ainakin Red Bullin ja Ferrarin välinen taistelu tulee tiivistymään.

Se, riittääkö kummankaan rahkeet Mercedeksen lyömiseen, nähdään, kun päästään tositoimiin. Ferrari oli talvitesteissä positiivinen yllättäjä, sillä talli sai kerättyä runsaasti kierroksia ja säväytti nopeudellaan. Myös Ferrarin leiristä vakuutellaan, ettei kaikkea ole näytetty ja siitä on viitteitä mm. Sebastian Vettelin nostelusta suorilla nopeimmilla kierroksillaan. Osittain tästä syystä Barcelonan testijakson nopein kierrosaika jäi Vettelin tallitoverin, Kimi Räikkösen nimiin.

Red Bull on ollut ehkä eniten kaikista kärkitalleista pimennossa. Itävaltalaistallin todellisesta potentiaalista ei ole saatu kunnon viitteitä, mutta autosta se tuskin jää kiinni. Tallipäällikkö Christian Hornerin mukaan tekninen johtaja Adrian Newey on löytänyt uuden kevään auton suunnitteluun ja yleensä tämä tietää huonoa kanssakilpailijoille. Tallin Akilleen kantapää saattaa jälleen olla Renaultin voimayksikkö, jonka luotettavuudessa havaittiin puutteita Barcelonassa ja Red Bullin autoja tuotiinkin turhan usein kuorma-auton lavalla takaisin varikolle. Renaultin voimayksikön ongelmista kärsi myös sisartalli Toro Rosso ja Renaultin tehdastalli.

Williams janoaa ylöspäin, McLaren sukeltaa

Felipe Massa palasi lyhyiltä eläkepäiviltä takaisin sorvin ääreen Williamsille. Kuva: © 2017 Artes Max / Flickr.com

Kärjen takana seuraavista sijoista taistelevat Force India ja Williams, joista ensin mainittu porhalsi jälkimmäisen ohitse viime kauden lopussa. Williamsilla on paineita ottaa sarjan nelostila jälleen haltuunsa, mutta miten on auton suunnittelussa onnistuttu. Viime vuosien esitykset eivät mieltä rohkaise, sillä autoa ei viime kausina saatu kehitettyä haluttua tahtia. Nyt tähän on sääntömuutosten ansiosta mahdollisuus. Toinen arveluttava seikka ovat kuljettajat, joista toinen on eläkkeeltä paluun tehnyt Felipe Massa ja toinen tulokas Lance Stroll.

Strollin työskentely uusien autojen kanssa ei vakuuttanut Barcelonassa, sillä kahtena hänen ajopäivänään tapahtui ulosajo, joista ensimmäisessä loppupäivän ajot jäivät ajamatta ja toisessa peruuntui ensimmäisen testisession viimeinen ajopäivä. Toki nuorelle tulokkaalle on annettava aikaa, onhan hän vasta 18-vuotias. Konkari Massa ajoi varmasti ja toi tallille tärkeitä kilometrejä ja ajoittain vauhti näytti ihan kohtuulliselta. Voidaan kuitenkin kysyä, pystyykö tämä kuskikaksikko palauttamaan Williamsin vähintään neljänneksi, jos auto antaa siihen myöten?

Yksi talvitestien suurimmista puheenaiheista olivat jälleen kerran McLaren ja Honda. Viime kauden loppu antoi hieman positiivisia merkkejä McLarenin noususta, mutta tälle kaudelle Honda oli konseptoinut voimayksikkönsä täysin uusiksi ja se on osoittautumassa täydeksi katastrofiksi. McLaren ei pystynyt ajamaan kunnollisia kierroksia juuri yhtään ja tiedot Barcelonasta kertovat, että pisimmillään McLarenilla pystyttiin ajamaan vain 11 kierroksen vetoja. Hondan voimayksikkö on erittäin epäluotettava ja päivittäin siinä havaittiin vikoja ja ongelmia, joiden korjaaminen vei tunteja. Lisäksi useampi voimayksikkö jouduttiin vaihtamaan ja rikkoutuneet lähetettiin tehtaalle jatkotutkimuksiin.

Hondan luotettavuusongelmien vuoksi auton käyttäytymistä ei päästy testaamaan ollenkaan ja McLaren joutuu lähtemään Austaliaan käytännössä tyhjän päältä. Odotukset ovat kenties matalammalla kuin kaksi vuotta sitten Honda paluudebyytissä Melbournessa. Tuolloin Kevin Magnussen hyytyi jo ruudukkoon ajokierroksella ja samanlaiset merkit ovat jälleen ilmassa. Hondan surkeuteen tuskastuneena kaksinkertainen maailmanmestari Fernando Alonso on antanut varsin sarkastisia lausuntoja ja saa nähdä, kuinka kauan espanjalaisen pelihuumori kestää Hondan kolmatta vuotta jatkunutta rämpimistä. Kaikki F1:ä seuraavat muistavat esimerkiksi Alonson taannoisen Japanin GP:n radiokommentit "GP2-moottoreista" Hondaan viitaten.

Toro Rosso saanut olla suurimpien valokeilojen ulottumattomissa, eikä Red Bullin sisartallilta ihmeitä odotetakaan. Italialaistalli on ilman muuta ulkonäöltään yksi tämän kauden tyylikkäimmistä, mutta se ei paljon auta Toro Rossoa keskikastia ylemmäksi. Tallilla on varsin kohtuullinen kuskikaksikko, jolla on uskoakseni paljon ajovuosia edessään. Ilmeisesti Daniil Kvyat on saanut pääkoppansa kasaan karmean viime kauden jälkeen ja venäläinen pystyy lähtemään ennakkoluulottamasti metsästämään hyviä pisteitä yhdessä Carlos Sainz Jr:n kanssa. Nuori kuskikaksikko pystynee kirittämään toisiaan tallin sisällä ja kauden aikana nähtäneen muutama yllätys, vaikka palkintopallit taitavat näillä resursseilla olla vielä liikaa vaadittu.

Renault pääsee tehdastallina aloittamaan kauden vihdoin puhtaalta pöydältä. Vielä vuosi sitten Renaultilla oli taustallaan Lotuksen rasitteita, mutta nyt auto on kokonaan uuden organisaation käsialaa. Lähtökohdat ovat siis helpommat, mutta kärkikahinoihin ei vieläkään ole asiaa. Syynä on se, että Renaultin voimayksikkö on yhä hieman jäljessä pahimpia kilpailijoitaan etenkin luotettavuuden saralla. Myöskään kuljettajakaksikko ei täysin vakuuta, vaikka Nico Hülkenberg parhaina päivinään ajaakin palkintosijoista. Jolyon Palmer tuntuu olleen Renaultilta pakon sanelema ratkaisu, kun parempaakaan ei ollut saatavilla.

Jarruongelmia ja viimeisen sijan välttämistä

25-vuotista historiaansa juhliva sininen Sauber on tyylikäs, mutta menestys jäänee haaveeksi. Kuva: © 2017 Artes Max / Flickr.com

Viime vuoden tulokastalli Haas yllätti viime kauden alussa, mutta hyytyi loppua kohden. Nyt edessä on aina vaikea toinen kausi. Edellisestä kaudesta pitäisi oppia ja mennä eteenpäin. Haas saa varmasti suurta hyötyä Ferrarin parantuneesta voimayksiköstä ja muutenkin yhteistyöstä Ferrarin kanssa. Loppukaudesta Haas kärsi mystisistä jarruongelmista, jotka vaivasivat etenkin Romain Grosjeania. Vaikka jarrumateriaaleja ja -toimittajaa vaihdettiin, ongelmat jatkuivat ja ne kuuluivat hyvin Grosjeanin kiukkuisista radiokommenteista. Myös talvitesteissä ongelmat raporttien mukaan jatkuivat. Tuntuu ihmeelliseltä, ettei tätä ole pystytty ratkaisemaan etenkään, kun muilla talleilla vastaavia ongelmia ei ole ollut.

Nopeudessa Haas ei häikäissyt, vaikka ei ihan surkea ollutkaan. Mitään kovin ihmeellistä omistaja Gene Haasin joukoilta ei kannata odottaa ja on hyvä muistaa, että viime kauden alun yllättävä menestys perustui pitkälti taktisiin onnistumisiin ja esimerkiksi Australiassa vuosi sitten punainen lippu osui Haasille lähes täydellisesti kisan lopputuloksen kannalta. Puhtaasti ajamalla Haasilta ei voi odottaa kuin korkeintaan jäännöspisteille ajamista.

Heikosta taloudesta viime vuosina kärsinyt Sauber sai viime vuonna uudet omistajat taakseen ja tallin tulevaisuus saatiin turvattua. Kausi saatiin kitkuteltua läpi jopa yllättävän hyvin ja Brasiliassa saatiin tallin näkökulmasta jättipotti, kun Felipe Nasr ajoi yhdeksänneksi ja sen tuomat kaksi pistettä nostivat Sauberin sarjassa yhdeksännelle sijalle. Nuo pisteet tarkoittivat suurempaa pottia Formula 1:n rahanjaossa, joka tallissa otettiin ilolla vastaan, mutta valitettavasti Nasr ei saa nauttia työnsä hedelmistä Sauberilla, sillä hänen sponsorinsa vetäytyi ja ilman rahaa brasilialaiselle ei löytynyt paikkaa sveitsiläistallista.

Kilpailullisesti Sauberin tästä kaudesta ei kuitenkaan voi odottaa juurikaan parempaa parantuneesta rahoituksesta huolimatta. Sauber taistelee viimeisten lähtöruutujen ja sijoitusten välttämisestä ja tällä hetkellä näyttää, että onneksi sarjassa on McLaren. Vaikka Sauber ei olisi nopeampi kuin McLaren, Sauber nähnee ruutulipun useammin tällä kaudella kuin takavuosina menestynyt brittitalli luotettavamman Ferrarin voimayksikön ansiosta. Hyvällä tuurilla viime vuoden Brasilian GP:n tapaan Sauber voisi noukkia jostain kisasta pisteen tai pari.

Tämän kauden talliasetelmat eivät vaikuta niin suoraviivaisilta kuin aikaisemmin. Suuri syy tähän on sääntömuutokset, joita on saatu testata varsin rajoitetusti. Eikä talvitesteissä näytetty varmaankaan kenenkään osalta kaikkea. Totuus alkaa paljastua nyt viikonloppuna Australian GP:ssä ja se näyttää suuntaa koko kaudelle.

Kaudella 2017 ajetaan 20 osakilpailua ja kauden kisaohjelman löydät täältä. Tämän kauden kuljettajiin ja talleihin voit puolestaan tutustua täällä. Äänestä täällä, kenestä mielestäsi tulee kauden 2017 maailmanmestari! Voit kommentoida mestariveikkausta tai kausiennakkoa kommenttikentässä.

Lue myös:
Bottas päässyt hyvin sisään Mersulle (12.3.2017)
Ferrari lupaavana talvitesteissä - joko kuiva kausi päättyy? (18.3.2017)


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: