McLarenin piinaviikot

McLaren Barcelonan talvitesteissä helmikuussa 2017. Kuva: © 2017 Artes Max / Flickr.com

Pääsiäiseen on vielä hetki aikaa, mutta McLaren on elänyt piinaviikkoja jo kolmatta vuotta. Yhteiselo Hondan kanssa tiedettiin varmasti aluksi vaikeaksi, mutta tuskin tällaista tilannetta kuviteltiin Wokingissa.

Honda teki paluun McLarenin moottorikumppanina kauden 2015 alusta lähtien. Formula 1 oli ottanut käyttöön V6-moottorit ja hybriditeknologian vuotta aiemmin ja uuden teknologian kanssa koettiin monenlaisia ongelmia alkuun muilla moottorinvalmistajilla. Niinpä Hondallekin osattiin odottaa vaikeaa alkutaivalta.

Se todellakin saatiin ja ensimmäinen vuosi oli täydellistä opettelua Hondalta. Voimayksiköitä hajosi lukuisia ja mieleen jäivät älyttömät kymmenien lähtöruutujen rangaistukset kun McLaren vaihtoi kuljettajiensa autoihin uusia voimayksiköitä yhden viikonlopun aikana. Talli joutui tyytymään pisteisiin, jotka käytännössä tulivat, kun edestä tippui autoja. Hondan paluukaudella McLaren keräsi 27 pistettä jääden pistetaulukossa viimeistä edelliseksi, takanaan vain nollakerholainen Manor.

Kaudella 2016 Honda pystyi kehittämään voimayksikköään ja McLarenilla nähtiin piristymisen merkkejä, vaikka suuriin mainetekoihin takavuosien menestystalli ei pystynytkään. Hondan moottorilla pystyttiin etenkin loppukaudesta haastamaan jo keskikastin talleja ja kauden aikana puhuttiin, että McLarenin runko olisi kärkitallien tasolla, mutta moottori ei anna mahdollisuuksia parempaan.  Pisteitä kertyi jo 76 ja sijoitus oli kuudes kymmenen tallin sarjassa.

Täksi kaudeksi Honda päätti uudistaa moottorinsa konseptia, mutta se on osoittautumassa suuren luokan virheeksi. Jo Barcelonan talvitestit antoivat viitteitä suurista ongelmista, Hondan moottori kärsii värinöistä, jonka vuoksi moottoria joudutaan ajattamaan alemmilla tehoilla. Kuitenkaan kauden avauksessa McLarenin esitys ei ollut niin katastrofaalinen kuin pelättiin, vaan Fernando Alonso roikkui viimeisessä pisteessä yllättävän pitkään, kunnes kisa päättyi jousituksen hajoamiseen.  

Australian GP:n odotettua positiivisempi suoritus saattoi johtua Melbournen radan poikkeuksellisuudesta muihin ratoihin nähden. Pahoin pelkään, että F1-sirkuksen siirtyessä normaaleille moottoriradoille, voi McLarenin todellisuus olla avauskilpailua karumpi. Hondan teho-ongelma oli kuitenkin ilmeinen mm. huippunopeuksia tarkastellessa myös ensimmäisenä GP-viikonloppuna.

Hondan ja McLarenin välit eivät ole varikkohuhujen mukaan kovinkaan hyvät. Kovimmissa huhuissa McLaren olisi jopa irtautumassa Honda-yhteistyöstä ja palaamassa Mercedeksen asiakkaaksi tämän kauden jälkeen. Mediatietojen mukaan McLarenin ja Hondan sopimuksessa olisi McLarenilla mahdollisuus purkaa sopimus tämän kauden jälkeen, mikäli tulokset eivät tyydytä tallia. Kaikkiaan McLarenin ja Hondan sopimus on kestoltaan kymmenen vuotta, josta on siis kolmas vuosi meneillään.

Kontakteja Mercedeksen suuntaan on huhujen mukaan jo otettu, mutta tämä voi olla myös vain taktiikkaa Hondan painostamiseksi parempaan kehitystyöhön. McLaren on epäilemättä ikävässä raossa: tämä kausi on jo kolmas hukkaan heitetty vuosi, vaikka ollaan vasta huhtikuussa. Uuden moottorinvalmistajan löytäminen ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista, jos McLaren haluaa pitää tehdastallin aseman ja sitä se ei ainakaan Mersulta saa.

Näillä näkymin McLarenin ainoaksi mahdollisuudeksi jää pysyä kimpassa Hondan kanssa ja Hondan puolestaan pitäisi löytää pikaisia lääkkeitä voimayksikkönsä ongelmiin, jotta ensi kaudella voitaisiin tehdä jotakin muuta kuin vahinkojen minimointia. Piinaviikot saavat siis jatkoa, mutta kuinka pitkään?


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: