MM-sarja on kahden kauppa tällä hetkellä

Formula 1:n MM-sarja on käynnistynyt Mercedeksen ja Ferrarin tahdissa tällä kaudella. Valmistajien sarjan kärkikaksikko hallitsee myös kuljettajien MM-sarjaa, eikä Red Bullista näytä olevan haastetta tällä hetkellä.

Ferrari on aloittanut sarjan vahvasti ja hieman jopa yllättänyt ottamalla jo kaksi voittoa tällä kaudella Sebastian Vettelin voimin. Mercedes on ollut odotetun vahva, vaikkakin se on joutunut aiempaa tiukemmalle Ferrarin kanssa, eivätkä kisojen voitosta ole taistelleet pelkästään Mercedes-kuljettajat keskenään.

Vaikka aivan terävimmässä kärjessä taistelu on tiivistynyt, on hieman huolestuttavaa, että Red Bull on jäänyt Ferrarista ja Mercedeksestä niin paljon - muista talleista nyt puhumattakaan. Espanjan GP oli hätkähdyttävää katsottavaa tuloslistan osalta, sillä vain kolme kärkikuljettajaa mahtuivat samalle kierrokselle ja kolmanneksi jäänyt Red Bullin Daniel Ricciardo jäi voittaja, Mercedes-kuski Lewis Hamiltonille, yli minuutin. Red Bullin tallipäällikön Christian Hornerin toiveet Mercedeksen ja Ferrarin eron kaventamisesta romutettiin aika perusteellisesti.

Kukaan ei tällä hetkellä pysty lyömään kiilaa Mercedeksen ja Ferrarin väliin ilman heidän ongelmiaan. Muiden onneksi täysin ongelmatonta alkukautta ei kärjessäkään ole ollut, mutta on epätodennäköistä, että kaksi Mercedestä ja kaksi Ferraria jäisi kisassa radan varteen, joten voittohaaveita muiden on turha elätellä. Ja sitä paitsi, muilla talleilla on ollut vielä enemmän teknisiä murheita kuin kärkikaksikolla.

F1-karavaani saapuu seuraavaksi Monacoon, eikä siellä tahdin radikaali muuttuminen ole todennäköistä. Toki Monacon erityisolosuhteet ja radan luonne saattavat tuottaa joitain yllätyksiä, mutta perusasetelma sielläkin on, että Mercedes ja Ferrari vievät, muut vikisevät. Monaco jossain määrin tasoittaa voimasuhteita ja mm. turva-auton suurempi todennäköisyys mahdollistavat sen, etteivät erot yhdellä kierroksella tai koko kisamitalla kasva yhtä suuriksi, kuten esimerkiksi Espanjassa.

Kärkitallien sisällä asetelmat alkavat myös muodostua. Lewis Hamilton alkaa ottamaan tahtipuikkoa Mercedeksellä ja Sebastian Vettel Ferrarilla. Vaikka osittain suomalaiskuskien asetelmat talleissaan ovat heikentyneet heistä riippumattomista syistä, seuraavat kisat näyttävät, joutuvatko he ehkä alistumaan kakkoskuskin asemaan. Tiukentuneen MM-taistelun vuoksi ykkös- ja kakkoskuljettajan määrittely saattaa olla talleille järkevää, jotteivat kuljettajat söisi toisiltaan turhaan pisteitä.

Suomalaisittain tämä kuulostaa ikävältä, mutta saattaa pian olla realismia. En kuitenkaan usko, että aivan vielä näitä päätöksiä tehdään, mutta alkukesästä saattaa tilanne tulla esiin, jossa kuljettajapolitiikkaan liittyviä päätöksiä on paikko tehdä. Hyvillä suorituksilla, paalupaikoilla, voitoilla, palkintopalleilla ja ennen kaikkea tallitoverin kukistamisella tätä päätöstä voidaan siirtää ainakin eteenpäin. Jos veikata pitää, niin sanoisin, että Ferrarilla ykköspanostuksia siirrettäneen Vettelin hyväksi hyvinkin nopeasti, mikäli Kimi Räikkösen tahti ei muutu.

Monacoon kuitenkin  lähdetään oletettavasti niin, ettei mitään ykköskuskipäätöksiä ole tehty. Se on ainakin varmaa, että Mercedes ja Ferrari ovat ehdottomia ennakkosuosikkeja, muille on tarjolla vain statistin rooleja. Tiukka kisa voi tietenkin tarjota lähinnä Red Bullille mahdollisuuksia, jos kärjen taistelu sekuntien kymmenysosista aiheuttaa kärkikuljettajille virheitä, joka Monacossa usein tarkoittaa lähempää tuttavuutta teräskaiteiden kanssa. Tässä on muiden pienen pieni mahdollisuus.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: