Kaikki eivät voi olla Verstappeneita

Nuoret kuljettajat ovat valloittamassa Formula 1:t, kun kuljettajien vanha koulukunta on pikku hiljaa väistymässä. Uusille kuljettajille on luotu välillä jopa järjettömät odotukset, jotka eivät edes ole täysin heistä lähtöisin.

On totta, että Formula 1:iin päästäkseen, nuoren kuljettajan on oltava hyvä ja tietty hypetys on hyvä asia. Valitettavasti vain viime aikoina se on mennyt monien kohdalta yli. Nähdäkseni tähän on ollut yksi suuri syy: Max Verstappenin huikea menestys.

Superlahjakkuudeksi jo ennalta tiedetty Verstappen esitti pikkuformuloissa ja Toro Rossolle tultaessa jo hyviä esityksiä, mutta pankki räjäytettiin toden teolla hollantilaisen siirryttyä Red Bullille. Kuin satukirjasta, Verstappen voitti heti ensimmäisen osakilpailunsa Red Bullilla Espanjassa viime vuonna ja tästä lähti viimeistään huima Verstappen-huuma liikkeelle.

Verstappen jatkoi hyviä esityksiä myös Espanjan-voittonsa jälkeen, vaikka voittotili ei tämän jälkeen olekaan karttunut. Verstappenin voitto asetti kuitenkin muille tulokkaille ja nuorille kuljettajille valtavat menestyspaineet, vaikka edellytykset eivät olisi vastaavat. Täytyy kuitenkin muistaa, että Verstappenilla on takanaan Red Bull -konsernin iso tuki ja lisäksi mies on superlahjakkuus. Verstappenin kaltaisia lahjakkuuksia ei löydy joka vuosi, ehkä kerran pari kymmenessä vuodessa. Epärealistisista menestysodotuksista ovat esimerkiksi tällä kaudella joutuneet kärsimään McLarenin Stoffel Vandoorne ja Williamsin Lance Stroll.

McLarenilla on tunnetut luotettavuusongelmansa Hondan kanssa, joka ei ole helpottanut GP2-mestari Vandoornen sisääntuloa talliin. Lisäksi belgialaisen tallitoverina on yksi sarjan kovimmista mittareista, kaksinkertainen maailmanmestari Fernando Alonso. Kieltämättä Vandoorne olisi voinut menestyä hieman paremmin ja yhdessä Hondan rämpimisen kanssa saattaa Vandoorne joutua unohdettujen F1-lupausten kansioon. Ei sovi unohtaa, että hän oli GP2-mestaruuskaudellaan erittäin nopea ja dominoiva, mutta ensimmäisellä F1-kaudellaan Vandoornella on paljon uuden opettelua, joten hänelle pitää antaa hieman myös aikaa.

Strollin tapaus on mielenkiintoinen hänen taustastaan johtuen, koska hän sai harjoitella Formula 1:iin pitkään ja hartaasti miljonääri-isänsä rahoilla. Taustan takia Stroll on joutunut myös kärsimään, sillä kanadalainen on suurennuslasin alla jokaisesta liikkeestään. Tilanne on mielestäni kuitenkin epäreilu, vaikka esitykset eivät olekaan vakuuttaneet alkukaudella. Stroll on noussut suoraan Formula 3 -sarjasta kuninkuusluokkaan, joten myös hänellä on Vandoornen kannalta paljon opeteltavaa. Ei se silti hyvältä näytä, että eläkkeeltä ajohommiin hälyytetty Felipe Massa on voittanut nuoren tulokkaan mennen, tullen ja palatessa.

Vertailua ei kuitenkaan pidä tehdä sen paremmin Vandoornen kuin Strollinkaan kohdalla Verstappeniin. Annetaan nuorten kuljettajien ajaa tämä kausi rauhassa ja opetella, analyysien aika on sitten myöhemmin. Kovin kauaa aikaa opetella ei kuitenkaan raadollisessa F1-maailmassa ole, sillä ajopaikka voi karata alta hyvinkin nopeasti. Niinpä jo ensi kaudeksi homma on otettava haltuun, mikäli herrat haluavat pidempää tulevaisuutta Formula 1:ssä.

Toivottavasti tallipäälliköillä riittää kärsivällisyyttä odottaa hektisessä maailmassa. Aina ei tarvittaisi sitä "olet niin hyvä kuin viimeinen kisasi" -ajattelua - etenkään nuorten kuljettajien kohdalla.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: