Vettelin kasetti petti käsittämättömästi

Azerbaidzanin GP:ssä sattui ja tapahtui muutaman kisan edestä ja puhetta jälkikäteen riittää. Kisan puhuttavin tapahtuma oli yhteenotto Mercedeksen Lewis Hamiltonin ja Ferrarin Sebastian Vettelin välillä, joka äityi ihan fyysiseen kontaktiin asti.

Puhuttanut tilanne Hamiltonin ja Vettelin välillä tapahtui, kun turva-auto oli poistumassa toista kertaa Bakun radalta hiilikuituromujen siivoamisen jälkeen. Hamilton oli valmistautumassa uusintastarttiin ennen 16. mutkaa, jonka jälkeen alkaisi pitkä lähtösuora, kun Vettel törmäsi hitaasti ajaneen Hamiltonin perään. Vettel tulistui peräänajosta ja hän ajoi Hamiltonille heristämään nyrkkiä ja samalla auto törmäsi kyljittäin Hamiltonin auton kanssa. Tilanne vaikutti tahalliselta, jossa Vettel ohjasi auton Hamiltonin kylkeen, mutta se oli hetkessä ohi, eikä sitä voinut jäädä vatvomaan, sillä kisa jatkui.

Onneksi henkilö- tai materiaalivahinkoja ei Vettelin hölmöilyssä tapahtunut, mutta vaarallinen tilanne oli. Kisan tuomaristo yhtyi tähän näkemykseen ja tuomitsi Vettelille 10 sekunnin pysähdysrangaistuksen vaarallisesta ajasta. Vettel ei kuitenkaan ollut tuomiosta tyytyväinen ja hän jopa ihmetteli, mistä se tuli. Sen paremmin ei Hamiltonkaan ollut tuomariston kanssa täysin samoilla linjoilla, vaan hän olisi halunnut Vettelille kovemman tuomion.

Vettel on loistava kuljettaja ja hän tekee kaikkensa voittaakseen. Nyt kuitenkin Vettelillä keitti pahasti yli, eikä tuollaista soisi näkevänsä. Vettelin toimintaa ei voi hyväksyä, eikä tuollainen kuulu autourheiluun. Tällä kertaa nopeudet olivat turva-auton vuoksi alhaiset, mutta kovemmissa nopeuksissa tuollaisten temppujen tekeminen on hengellä leikkimistä.

Vettelin tekemiset kertovat kovista paineista, jonka MM-taistelu Hamiltonin kanssa aiheuttaa. Järki ei saisi kuitenkaan pimentyä noin pahasti, koska pahimmillaan tuo olisi saattanut Vettelille tarkoittaa kisan päättymistä ja pisteittä jäämistä. Tämä olisi ollut mestaruustaistelun kannalta katastrofi, eikä siitä olisi Maranellossa tai italialaisen lehdistön toimesta päätä selitelty. Toki nytkin Vettel sai täystyrmäyksen toiminnalleen koko F1-yhteisöltä, italialaisia myöten.

Koko tilanteen laukaissutta Hamiltonin hidastelua on myös tarkasteltava. Vettel väitti, että Hamilton olisi tehnyt jarrutestausta Vettelin edellä, eli jarruttanut voimakkaasti, mutta tätä ei Mercedeksen telemetrian mukaan tapahtunut. Kisan tuomaristo oli tutkinut tilanteen ja sen mukaan Hamilton oli ajanut 15. ja 16. mutkan välin samalla lailla myös edellisinä kertoina turva-auton takana. Vaikuttaa siltä, että Vettelin keskittyminen vain yksinkertaisesti herpaantui hetkeksi ja hän törmäsi Hamiltonin perään, josta saksalainen menetti hermonsa.

Hermojen menettäminen on ymmärrettävää, mutta ei hyväksyttävää nähdyllä tavalla. Vettel oli onnekas, että sai vain 10 sekunnin pysähdysrangaistuksen, sillä kovemmankin "kakun" olisi voinut antaa. Ulosliputtaminen mustalla lipulla, hylkääminen lopputuloksista tai ajokielto ei olisi ollut täysin mahdotonta.

Kärsityn pysähdysrangaistuksen lisäksi Vettelin seuraavia kisoja varjostavat yhteensä yhdeksän rangaistuspistettä, kun muistetaan, että vuoden aikana kerätystä 12 pisteestä joutuu yhden kisan ajokieltoon. Bakun sunnuntaisesta tilanteesta Vettel ansaitsi kolme lisäpistettä ja on siis kolmen pisteen päässä maksimipisteistä. Jos heinäkuussa Vettelille ei tule lisäpisteitä rangaistuksista, hänen tilanteensa helpottuu, sillä osa hänen rangaistuspisteistään vanhenee, eikä niitä enää huomioida laskennassa.

Toivottavasti Ferrarilla on käyty Vettelin kanssa vakavat ja rakentavat keskustelut, sillä eilen nähtyjä temppuja ei ole varaa tehdä jo MM-tilanteen takia, puhumattakaan rehdin ja turvallisen kilpailun periaatteista. Tunteet on osattava pitää kurissa ja kuskien on pystyttävä luottamaan toisiinsa, ettei tyhmyyksiä tehdä. 

Se ei ole viihdettä, jos vaarallisten ajoliikkeiden takia joku loukkaantuu.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: