Naurettava näytelmä nakertaa FIA:n uskottavuutta

Sebastian Vettelin anteeksipyyntö törmäilyistään Azerbaizanin GP:ssä riitti FIA:lle, eikä se aio rankaista Ferrari-kuljettajaa. Tilanne ei ollut yksiselitteinen, mutta siitä jäi kuva, jossa selittelyllä väisti pahimmillaan jopa ajokiellon.

Jälkipyykki Vettelin tekemisistä Azerbaizdanin GP:ssä ovat jatkuneet reilun viikon, kunnes asialle saatiin lopullinen piste. Vettel joutui FIA:n kuultavaksi törmäilyistään Mercedeksen Lewis Hamiltonin kanssa, kun FIA:n puheenjohtaja Jean Todt jyrähti asiasta julkisuudessa. Vielä ennen FIA:n käsittelyä Vettel ihmetteli, mistä hän sai rangaistuksen, mutta kuulemisessa hän pyysi tapahtunutta anteeksi.

Vettel ei myöntänyt, että hän olisi tahallaan ajanut Hamiltonin kylkeen Azerbaidzanin GP:n turva-autotilanteen aikana. Eikä olisikaan voinut, sillä silloin olisi varmasti rangaistus paukkunut kovimman kautta. Vettelin nöyrtymistä reilussa viikossa selittää varsin tasainen MM-sarjan tilanne Hamiltonin kanssa. Mikäli Vettel olisi hylätty Azerbaidzanissa ja Hamilton noussut neljänneksi, olisi kaksikko ollut Itävaltaan tullessa tasoissa. Puhumattakaan sitten siitä, jos Vettelille olisi annettu ajokieltoa, olisi MM-taistosta tullut todella hankala.

FIA:n toiminnalle Vettelin tapauksen käsittely ei ole kovin mairittelevaa. Kovin puhein Vettel kutsuttiin kuultavaksi ja rangaistuksiakin väläyteltiin, mutta pienet nuhteet sieltä tuli ja ilmeisesti jotain nuorten liikennekasvatusta "yhdyskuntapalveluna". Näyttää siltä, kun vääntää koiranpentuilmeen, tirauttaa muutaman kyyneleen ja sanoo FIA:n viskaaleille sen, minkä he haluavat kuulla, saa "vapaudu vankilasta" -kortin.

Tämä tietenkin sillä edellytyksellä, että kuultavana oli Formula 1:n kova nimi, tässä tapauksessa Vettel. Veikkaan, jos kyseessä olisi joku pikkutallin kuljettaja, vaikkapa Sauberin Marcus Ericsson tai Force Indian Esteban Ocon, eivät he olisivat selvinneet tilanteesta pään silittelyllä. Olisi hyvin mahdollista, että jompikumpi heistä olisi liputettu radalta pois mustalla lipulla vastaavassa tilanteessa tai viimeistään nyt olisi rankkua ropissut. Se on nähty jo aiemmin, että nimi ja MM-sarjan tilanne ratkaisee, kun rangaistuksia jaetaan.

Asia on nyt kuitenkin loppuun käsitelty ja on aika siirtää katseet eteenpäin. Itävallassa on jaossa jälleen uudet pisteet ja uudet taistot ovat edessä.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: