Ei ensimmäinen moka Mercedekselle

Lewis Hamiltonin voitto vesittyi kauden avauksessa Mercedeksen taktiikkamokaan, kun talli oli saanut väärää tietoa järjestelmistään, kuinka iso ero riittää pitämään johdon. Virhe ei ollut Mercedeksen ensimmäinen viime vuosina, sillä vajaat neljä vuotta sitten Hamiltonin voitto kaatui samantyyppiseen virheeseen.

Sunnuntaina Melbournessa Hamilton menetti lähes varman voiton Ferrarin Sebastian Vettelille, kun Vettel siirtyi johtoon virtuaalisen turva-auton aikana ja ajoi siitä voittoon. Mercedeksen mukaan Hamiltonin eron olisi pitänyt riittää kärkipaikkaan, mutta niin vain Vettel tuli varikolta hallitsevan maailmanmestarin eteen niukasti, mutta varmasti.

Kisan jälkeen selvisi, että Mercedeksen tietokoneohjelma, joka laskee heille kisastrategioita, sisälsi bugin, eikä antanut oikeaa informaatiota. Tallipäällikkö Toto Wolffin mukaan ohjelmassa oli kolmen sekunnin marginaali, joka laski Hamiltonin johdon liian suureksi ja siksi he luulivat, että britti nousee takaisin johtoon Vettelin varikkokäynnin jälkeen.

Mercedeksen suorittaminen viime vuosina on ollut timanttista ja siitä osoituksena suvereenit mestaruudet niin kuljettajien ja valmistajien sarjassa aina vuodesta 2014 lähtien. Niin täydellistä tallin suorittaminen on ollut, että kupruja on saanut etsimällä etsiä ainakin luotettavuuspuolelta. Mielenkiintoinen yksityiskohta onkin, että tällainen taktiikan väärinlaskenta tietokoneisiin luottaen on tapahtunut kerran aiemminkin.

Hamilton koki kovia myös Monacossa 2015. Hamilton taisteli kisan voitosta Nico Rosbergin kanssa, kun radalle määrättiin virtuaalinen turva-auto, joka teki ensiesiintymisensä kisakäytössä. Hetkeä myöhemmin kilpailun johto tuli siihen tulokseen, ettei pelkkä virtuaalinen riitä, vaan radalle piti kutsua oikea turva-auto.

Tässä vaiheessa Hamilton tuli varikolle ja hänen uskottiin säilyttävän kisan johtoasemansa Rosbergiin nähden, mutta Hamiltonin tyrmistykseksi johto ei riittänytkään. Kaiken lisäksi Hamilton uskoi, että muut tulevat varikolle muutenkin, joten erolla ei olisi ollut edes väliä. Kisan jälkeen tallipäällikkö Wolff sai selittää tallin tietokoneen antamista virhelaskelmista, joihin liikaa uskottiin.

Muistelen jo tuolloin Wolffin sanoneen, että Mercedes selvittää ongelman syyt ja ei aio luottaa liikaa tietokoneen tarjoamiin ratkaisuihin. Nyt jälleen Melbournessa kaaduttiin tietokoneuskoon, vaikka en osaakaan sanoa, onko Monacon ja Melbournen ongelmilla mitään yhteyttä.

On toki huomioitava, että ongelmien välissä on aikaa kulunut lähes kolme vuotta, joten usein toistuvasta ongelmasta ei voi sanoa. Voidaan tietysti pohtia, että onko Mercedes säätänyt ohjelmansa löysin marginaalein, koska usein Mercedes on esiintynyt varsin ylivoimaisesti. Tiukassa paikassa, kuten viime sunnuntaina tuo sitten kostautui tai sitten Mercedeksen ohjelmistot eivät taivu helposti virtuaalisen turva-auton tuomiin erikoistilanteisiin.

Joka tapauksessa Hamiltonin olisi pitänyt saada enemmän kaulaa Melbournessa oman varikkokäyntinsä jälkeen, jottei Vettel olisi päässyt hänen ohitseen. Mestaruustaistelun kannalta Vettelin voitto oli kuitenkin hyvä asia, sillä Mercedes näyttää olevan yhä vaarallisen kilpailukykyinen ja on jälleen riski, että talli karkaa jossain vaiheessa kautta omille teilleen.

Totuus tällä hetkellä on se, että Vettelin voitto vain hidastaa vääjäämätöntä, ellei Ferrari tai Red Bull löydä lisää vauhtia nopeasti.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: