Jotain uutta, jotain vanhaa, jotain sinistä, jotain lainattua

Kimi Räikkönen USA:n GP:ssä Austinissa 21.10.2018. Kuva: © 2018 Joe McGowan / Flickr.com.

Formula 1:n USA:n GP:ssä olivat elementit kuin hääperinteissä, eli sieltä löytyi jotain uutta, vanhaa, sinistä ja lainattua. Kauden neljänneksi viimeisessä kilpailussa saatiin kauden ensimmäinen suomalaisvoittaja ja mestaruustaistelu siirtyi entistä lähemmäksi ratkaisuaan.

Aluksi on onniteltava Ferrarin Kimi Räikkösen loistavaa suoritusta Austinissa. Vast'ikään 39-vuotissyntymäpäiviään juhlinut Räikkönen otti voiton, joka jättää hänen toiselle Ferrari-aikakaudelleen hyvän maun. Voitto oli ilman muuta ansaittu, sillä Räikkönen on ollut viime vuosina muutaman kerran lähellä voittoa, mutta erinäisistä syistä voitto realisoitui vasta nyt.

USA:n GP toi uutta värinää mestaruustaisteluun, vaikka tällä kertaa hieman liian myöhään. Kärkitallien asetelmat kääntyivät Austinissa kesken Mercedeksen vahvan syyskauden ja Ferrari näytti olevan vauhdillisesti edellä. Etenkin renkaiden kulutuksessa Ferrari oli selkeästi parempi ja rengaskuluma kääntyikin Mercedeksen kompastuskiveksi. Valitettavasti Sebastian Vettelin mestaruusjuna taisi silti mennä, sillä Lewis Hamiltonille Meksikossa riittää seitsemäs sija mestaruuden varmistamiseksi, vaikka Vettel voittaisi.

Austinissa nähtiin myös jotain vanhaa, kun Vettelin mokailujen sarja jatkui USA:n GP:n avauskierroksella, kun saksalainen törmäili Daniel Ricciardon kanssa ja Vettel lopulta pyörähti ja tippui lähes koko joukon hännille. Vaikka Ferrarilla on ollut vaikeuksia autonsa uuden aeropaketin kanssa, saa myös Vettel ottaa paljon piikkiinsä mestaruushaaveiden karkaamisessa. Vettel on tehnyt liikaa virheitä mm. Saksassa, Italiassa ja nyt USA:ssä. C Moren F1-selostaja Niki Juusela oli laskenut, että USA:n GP mukaan lukien Vettel olisi tehnyt yhdeksän omaa virhettä tällä kaudella, joissa hän on menettänyt roppakaupalla pisteitä.

Tämän kauden mestaruustaistelussa on ollut runsaasti sinistä väriä. Mercedeksen Valtteri Bottas on toiminut ansiokkaasti kakkoskuskina Mercedekselle ja mahdollistanut osaltaan Hamiltonin voittoputken syksyllä, jonka nyt Räikkönen katkaisi. Esimerkiksi Venäjällä Bottas lahjoitti voiton tallitoverilleen ja USA:n GP:ssä Bottas antoi Hamiltonille kahdesti tietä britin noustessa kohti kärkitaisteluita.

Räikkönen on ollut myös kakkoskuskina Ferrarilla Vettelille, mutta italialaistalli ei ole päässyt yhtä hyvin hyödyntämään Räikköstä mestaruustaistelun apuna. Osaltaan syy voidaan pistää Vettelin toheloinnin piikkiin, sillä esimerkiksi Saksassa Räikkönen päästi Vettelin tallimääryksellä edelleen, mutta kisan lopussa tulleen sateen aikana Vettel tunaroi itsensä ulos radalta, joka johti keskeytykseen. Ironista, että USA:ssa Ferrari antoi tallimääräyksen Vettelille päästää Räikkönen ohitseen ja suomalainen voitti kisan.

Ferrari ja Räikkönen saivat Austinissa myös makseltua takaisin Mercedekselle ja Hamiltonille kalavelkoja Italian GP:stä, jossa kisan tarina oli hyvin samankaltainen kuin viime viikonloppuna USA:ssä. Monzassa Räikkönen lähti paalulta ja johti kisaa, mutta rengasongelmien vuoksi Hamilton ohitti suomalaisen ja ajoi kisan voittoon. Nyt Austinissa asetelmat olivat päinvastoin ja Räikkönen sai ajaa voittoon Hamiltonin kärsiessä rengasongelmista, jotka pakottivat ylimääräiseen varikkokäyntiin.

Onko USA:n GP muutos pysyvää loppukauden ajaksi vai vain yhden kisan poikkeama? Vain vajaan viikon päästä ajettavassa Meksikon GP:ssä aseltelmat voivat palata jälleen normaalimmaksi ja Mercedes on hallitsemassa viikonloppua. Austinissa lopputulokseen vaikutti suuresti se, että vasta lauantaina päästiin ajamaan kuivalla kelillä ja se, että Ferrari tajusi luopua uusista päivityksistä, joka paransi heidän vauhtiaan. Kisojen lyhyen välin takia Ferrari jatkanee vanhalla aeropaketilla, mutta, jos viikonloppu pystytään ajamaan jo perjantaista lähtien kuivalla, on Mercedeksellä varmasti helpompi saada oma pakettinsa kasaan sunnuntaita varten.

Vaikka kuljettajien mestaruus on lähes varmasti ensi sunnuntain jälkeen Hamiltonin taskussa, on Mercedeksellä vielä taisteltavaa valmistajien mestaruudessa. Ferrari oli vaarallisen vakuuttava Austinissa ja ilman Vettelin hölmöilyä, talli olisi todennäköisesti ajanut kaksoisvoittoon. Kolmessa jäljessä olevassa kisassa on kuitenkin sen verran pisteitä jaossa, että Mercedeksen ja Ferrarin 66 pisteen ero on vielä kirittävissä kiinni, jos Ferrari jatkaa Austinin kaltaisia esityksiä.

Pitääkö Mercedeksen olla huolissaan loppukaudesta?


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: