Vahva syysvire vei Hamiltonin viidenteen mestaruuteen

Lewis Hamilton USA:n GP:ssä Austinissa 2018. Kuva © 2018 Joe McGowan / Flickr.com

Kuljettajien maailmanmestaruustaistelu sai sinettinsä Meksikon GP:ssä, kun Mercedeksen Lewis Hamilton varmisti jo viidennen kuljettajien maailmanmestaruutensa. Hamiltonin mestaruuden takana oli vahva syksy, jonka ansiosta britti pystyi kääntämään tasaisena alkaneen mestaruustaistelun lähes ylivoimaiseksi mestaruudeksi.

Pitkin kuluvaa vuotta oli hehkutettu tämän vuoden Formula 1:n mestaruustaistelua, joka oli saanut uutta kipinää, kun Ferrari pystyi haastamaan Mercedestä toden teolla. Kesällä jopa näytti, että Ferrari on Mercedestä edellä ja Ferrarin Sebastian Vettel on karkaamassa vastustamattomasti vihdoinkin mestaruuteen, kun Mercedeksellä piiputti niin suorituskyvyssä kuin luotettavuudessa.

Keskikesällä näytti Mercedeksen kannalta huonolta Itävallan GP:ssä, jossa molemmat Mercedekset jäivät kisassa radan varteen teknisen vian vuoksi. Samalla Ferrari oli kasvattanut suorituskykyään ja Ferrarilla oli etulyöntiasema niin aika-ajoissa kuin kilpailuissa. Vettelin kannalta kaikki sujui loistavasti aina Saksan GP:hen asti, kunnes Vettel ajoi kisassa ulos radalta johtoasemassa ja hän jäi pisteittä. Samaan aikaan Hamilton nousi kuin tuhkasta 14. lähtöruudusta voittoon.

Paniikki ei Ferrari-leirissä vielä tässä vaiheessa levinnyt, sillä loppukesästä Ferrari pystyi pitämään Mercedeksen aisoissa, kun johtotähti kärsi suorituskykyongelmista molemmin puolin kesätaukoa Unkarissa ja Belgiassa. Sitten tapahtui jotain, joka teki Hamiltonin mestaruudesta suorastaan eeppistä. Hamilton yltyi huikeaan liitoon, joka alkoi Italian Monzassa jättipotilla tifosien silmien edessä. Kuin nöyryytyksenä Ferrarille, Hamilton ohitti kärkipaikalla olleen, rengasongelmista kärsineen Kimi Räikkösen.

Tämä tuntui tyrmäykseltä, josta Ferrari ei toipunut. Muistetaan vielä, että Vettel hätäili itsensä ulos Monzan voittotaistelusta pyörähdettyään avauskierroksella taistelussa Hamiltonin kanssa. Italian GP:n jälkeen Hamilton tuntui voittamattomalta. Britti kirjasi itselleen voitot Singaporesta, Venäjältä ja Japanista ja kasvatti MM-pistejohtonsa toivottoman suureksi. Ferrari oli lyöty lopullisesti.

Hamiltonin tahti oli jotain maagista niin kisoissa kuin aika-ajoissa. Ensin hän salpasi niin kanssakilpailijoiden kuin tv-selostajien hengitykset uskomattomilla paalukierroksilla aika-ajoissa ja kisoissa hän ei jättänyt muille sanan sijaa. Kisat USA:ssa ja Meksikossa olivat enää tekohengitystä Ferrarin puolelta, peli oli jo menetetty. Hauskana kuriositeettina mainittakoon, että Vettel teki syksyn parhaan suorituksensa Meksikossa, kun hän oli jo menettänyt mestaruusmahdollisuutensa ja saksalainen pystyi ajamaan paineetta kakkoseksi.

Viidennen maailmanmestaruutensa voittanut Lewis Hamilton on kiistatta ansainnut mestaruutensa. Hamilton on kauden ehdoton kunkku, joka ajoi järkevästi ja oli nopea oikeissa paikoissa. Mitään höntyilyä ei häneltä nähty edes vaikeilla hetkillä, vaan silloin Hamilton varmisti maksimipisteet, mitkä oli saatavilla ja toi autonsa maaliin, mikäli vain tekniikka kesti.

Mestari Hamilton on jo legenda, vaikka hänen sopimuksensa jatkuu ainakin vielä kaksi seuraavaa vuotta Mercedeksellä. Nyt hän on mestaruuksien määrissä tasoisa Juan Manuel Fangion kanssa ja seuraava tavoitettava onkin seitsenkertainen maailmanmestari Michael Schumacher. Tällä hetkellä näyttää, että Hamiltonilla on kaikki mahdollisuudet saavuttaa Schumacher ja jopa mennä hänestä ohi, mikäli Hamilton jatkaa Formula 1:ssä vielä vuoden 2020 jälkeen.

Loppukauden Hamilton voi ottaa rennosti, niin kuin monena vuotena aikasemminkin. Tosin liian säädeltyä elämää Hamilton ei ole aiemminkaan tällä kaudella viettänyt, kun on seurannut mm. sosiaalisesta mediasta hänen elämäänsä F1-ratojen ulkopuolella. Kisojen välissä Hamilton on pitänyt hauskaa, lomaillut ja juhlinut, mutta ehkä tämä on ollut britin salaisuus. Elämään mahtuu paljon muutakin kuin Formula 1, vaikka olisi aktiivinen F1-kuljettaja.

Blogia päivitetty 5.11.2018 kello 16:12: Muutama kirjoitusvirhe korjattu, sanamuotoja tarkennettu ja kuva lisätty.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: