Williams ponnistaa ylöspäin uuden sponsorin ja uusien kuljettajien kanssa

Williams ponnistaa ylöspäin uuden sponsorin ja uusien kuljettajien kanssa

Perinteisiin Formula 1 -talleihin kuuluva Williams rämpi viime kaudella uskomattoman syvällä. Hyviä tuloksia ei juuri tullut, eikä alkavalla kaudella odotukset ole kovin paljon korkeammalla. Williams sai tälle kaudelle uuden sponsorin ja uudet kuljettajat.

Jälkipään valvojaksi viime kaudeksi jämähtänyt Williams ei paljon ilon aiheita aiheuttanut. Ei sen paremmin tallin henkilökunnalle kuin faneillekaan. Tilannetta ei parantanut suhteellisen kokematon kuljettajakaksikko, joiden esitykset eivät mairitelleet. Ei, vaikka ottaa huomioon, kuinka huono auto Williams oli. Tallin ahdinkoa lisäsi se, että kanadalainen monimiljonääri Lawrence Stroll lopetti tallin rahoittamisen, kun poika Lance Stroll siirtyi Racing Pointille (entinen Force India) ja tallin pääsponsori Martini ilmoitti lähtevänsä kauden päätteeksi.

Pörssiyhtiö Williams on aina elänyt tarkan punnan taloudella jo Frank Williamsin tallipäällikkyyden aikana, mutta viime vuosina taloudelliset haasteet ovat olleet merkittäviä tulosten heikennettyä. Kaudelle 2019 Williams sai uuden pääsponsorin monialakonserni Rokitista, joka toimii mm. telekommunikaatioalalla. Williamsin tiedotteessa kerrotaan, että Rokit teki tallin kanssa monivuotisen sopimuksen, mutta sen arvoa ei kerrota. Luultavasti summat ovat kuitenkin merkittävästi pienempiä kuin Martinin aikana.

Williams 2019 uudessa värityksessä. Jos Twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä. Lähde: Williamsin Twitter.

Kynnyskysymys Williamsin tulosten parantamiselle on, pystyykö se rakentamaan paremman auton täksi kaudeksi. Sanalla sanoen viime vuoden auto oli susi ja tiettävästi sitä ei kesän jälkeen enää juuri kehitetty, vaan kaikki paukut oli siirretty uuteen autoon. Kautta linjan kuljettajat valittivat viime kaudella auton huonoa ajettavuutta ja Williamsin perisynnit, hitaat mutkat, korostuivat entisestään, kun Mercedeksen voimayksiköstä ei voinut ammentaa hyötyä entiseen malliin.

Yhtä lailla kuljettajat olivat heikkoja viime kaudella Stroll ja Sergei Sirotkin välayttelivät muutaman kerran, mutta eivät he useinkaan pystyneet kompensoimaan auton huonoutta millään tavalla. Tällä kaudella Williamsia yrittää kesyttää kaksikko, jolla on varsin erilaiset lähtökohdat kauteen. Kuljettajaosasto herättää kysymyksiä kenties enemmän kuin vuosi sitten.

Nuori lupaus Lando Norris tulee Williamsiin tuoreena F2-mestarina. Alemmissa formulaluokissa Norris on käytännössä pyyhkinyt lattiaa vastustajilla ja hänen lahjakkuuttaan on ylistetty moottoriurheilupiireissä jo vuosia. Briteillä on uusi kultakimpale käsissään sitten Lewis Hamiltonin, mutta totuuden nimessä vielä ei ole Norriksen aika. Vaikka nykyjunioreita koulitaan jo hyvin varhaisessa vaiheessa F1-uralle, on ensimmäinen vuosi opettelua niin F1-auton kuin ratojen suhteen.

Nykyään Formula 1:iin noustaan hyvin nuorena ja herää kysymys, tehdäänkö tätä jopa liian kiireellä? Williamsin kaltaisessa tilanteessa voisi kokenut kuljettaja olla paikallaan, kun ei ole odotettavissa helppoa kautta. Toisaalta, nousu takaa voi olla kasvattava kokemus, joka kantaa hedelmään tuleville vuosille. Se on varmaa, että Norris saa kehittyä rauhassa Williamsille ja jos hyvin käy, hänet revitään muihin talleihin. Tässä auttaisi, että Williams saisi nostettua suorituskykyään, niin kuljettajien esitykset nousisivat paremmin esiin.

Lando Norris ja Robert Kubica ovat Williamsin kuljettajat kaudella 2019. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä. Lähde: Williamsin Twitter.

Williamsin toisena kuljettajana on paluun Formula 1:iin tekevä Robert Kubica, joka on ajanut F1:ä kisatilanteessa viimeksi kaudella 2010. Puolalaisen lupaavaan F1-uraan tuli karmea käänne 2011, kun rallionnettomuus aiheutti vakavia vammoja Kubican oikeaan käteen. Tässä vaiheessa luultiin Kubican F1-uran olleen käsitelty, eikä paluuseen uskottu, vaikka sitä aina tasaisin väliajoin spekuloitiin. Kuitenkin viime kesänä alkoivat vakavammat spekuloinnit Kubican paluusta ja syksyllä Williams julkisti sopimuksen puolalaisen kanssa. Kubica on ajanut joitakin F1-testejä onnettomuutensa jälkeen, viimeisimmät viime kauden jälkeen Abu Dhabin rengastesteissä.

Jää nähtäväksi, miten Kubica pystyy suoriutumaan täydestä kaudesta ja koko GP-viikonlopusta. Vaikka Kubica on ajanut testeissä kisamittoja, on kokonaisen kauden ajaminen eri juttu. Williamsilla kuitenkin uskotaan Kubicaan, ei kai muuten hänen kanssaan olisi tehty sopimusta. Hienoa olisi, että Kubica pystyisi taistelemaan kilpailukykyisesti sen minkä auto antaa myöden. Williamsin kanssa muutenkaan ei voi odottaa kuuta taivaalta.

Kubicaa pidettiin hänen uransa alkupuolella hyvin lupaavana F1-kuljettajana ja häntä pidettiin jopa potentiaalisena maailmanmestarina, mikäli hän saisi alleen oikean auton.Valitettavasti rallionnettomuus taisi tuhota nämä unelmat aika tehokkaasti. Se on kuitenkin muistettava, että on jo suuri voitto, että Kubica ajaa jälleen Formula 1:ssä. Koko F1-maailma on tästä hyvillään ja toivottavasti puolalainen pystyy ajamaan tasapainoisen kauden.

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa näilä sivuilla Formula 1:ä. Formula 1 -fanisivut keskittyvät kisojen tuloksiin ja tilastoihin sekä blogipohdintoihin F1-maailman tapahtumista. Blogikirjoituksia julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja kisojen tulosseuranta aina kisaviikonloppuisin.