Onko Renault Ricciardolle uhka vai mahdollisuus?

Yksi viime kauden kohutuimmista ja ainakin yllätyksellisin siirto nähtiin kesällä, kun Daniel Ricciardo teki sopimuksen Renaultin kanssa. Ricciardo jätti Red Bullin, jolla hän oli saanut voittoja vielä viime kaudella ja edessä oli Honda-yhteistyö. Tekikö Ricciardo virheen, vai onko Renault-siirto mahdollisuus australialaiselle?

Renault on kehittyvä talli, joka voi pitkällä aikavälillä saavuttaa menestystä. Kun jättää taaksensa tallin, joka on ollut tuttu ja menestyvä ja kuljettajaa odottaa kehitysvaiheessa oleva talli, siinä on riskinsä. Syyt Ricciardon siirtoon eivät ole varmasti tiedossa, kenties niihin liittyi turhautumista Red Bullin ja Renaultin teknisiin ongelmiin ja on myös väläytelty, että Ricciardo pelkäsi jäävänsä kakkosviulun soittajaksi Red Bullilla Max Verstappenin varjossa. Se on kuitenkin varmaa, että siirto oli yllätys jopa Red Bullin tallipäällikölle Christian Hornerille.

Red Bull ja Renault ovat piikitelleet toisiaan jo pitkään Red Bullin ongelmista ja usein Renaultin puolelta vieritettiin syyt ongelmista Red Bullin puolelle. Renaultilla on tänä vuonna näytön paikka ja niin on myös Ricciardolla. Vielä viime keväänä Ricciardo oli sarjan kuumimpia kuskeja ja häntä oltiin viemässä kutakuinkin kaikkiin kärkitalleihin Kiinan ja Monacon voittojen jälkeen. Kesällä kuitenkin vastoinkäymiset kasaantuivat ja australialaisen tähti lähti laskuun. Silti Ricciardon Red Bull -jatkoa pidettiin varmana, kunnes pommi Renault-sopimuksesta jysähti.

Renaultin F1-auto vuosimallia 2019. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä. Lähde: Renaultin F1-tallin Twitter.

Ricciardon Renault-sopimuksessa on riskinsä, jos homma ei lähde liitämään ollenkaan, vaan Renault jämähtää keskikastin talliksi. Tällöin ei Ricciardoa kosiskeltaisi enää kärkitalleihin, eikä Red Bull kaipaisi takaisin. Ricciardo astuu osittain tuntemattomuuteen, joka vaatii pitkää pinnaa. Muutaman vuoden säteellä menestystä saattaa tulla, mutta kuten Formula 1:n historia osoittaa, on paljon helpompi olla "hero to zero" kuin päinvastoin.

Sekin on vielä muistettava, että Formula 1:n säännöt muuttuvat radikaalisti 2021. Tähtäin on todennäköisesti tässä ajassa, jolloin Renault voisi tehdä mercedekset, jos heillä on jokin innovaatio, mitä muilla ei ole. Mercedeksellä se oli 2013 ylivoimainen voimayksikkö, joka on kantanut näihin päiviin saakka. Mikä se olisi Renaultilla? Formula 1 ei olisi Formula 1, kun pitää vielä muistuttaa, ettei mikään taida olla varmaa koskien aikaa kaudesta 2021 eteenpäin. Säännöistä ja uudesta Concorde-sopimuksesta kulukattoineen ja voimayksikkösääntöineen väännetään vielä kymmeniä kertoja ja moneen eri suuntaan lähivuosina.

Alkavan kauden tavoite Riccoardolla on selvä. Tallitoveri Nico Hülkenberg on lyötävä. Jos Ricciardo häviää Hülkenbergille, nousee varmasti esiin puheet, että Ricciardo jätti Red Bullin Verstappenin pelossa tai pelosta saamatta tasavertaista kohtelua Verstappenin kanssa. Häviäminen tallitoverille Renaultilla samalla, kun Red Bull porskuttaa Hondan ja Verstappenin johdolla, olisi se kaikkein karmein skenaario Ricciardon kannalta. Tuo pistäisi ainakin miettimään, missä mennään.

Uusi auto, Nico Hülkenberg ja Daniel Ricciardo. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä. Lähde: Renaultin F1-tallin Twitter.

Toim. huom. Etusivun otsikkokuvassa on Nico Hülkenbergin viimevuotinen Renault. Jutun otsikkovideolla ja twiiteissä näkyy Renaultin tämänvuotinen auto.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: