GP-ennakko: Abu Dhabi 2009

Enää yksi F1-osakilpailu on tältä kaudelta jäljellä. Kauden finaali ajetaan aivan uudella Abu Dhabin Yas Marina -radalla, joka on rakennettu paikalle aivan tyhjästä.

Maailmanmestaruuden kannalta viimeisessä kisassa ei ole enää panosta, sillä Jenson Button ja Brawn GP -talli varmistivat mestaruutensa jo kaksi viikkoa sitten Brasiliassa. Valmistajien MM-sarjan kolmossija on vielä auki ja siitä käyvät McLaren ja Ferrari tiukkaa taistelua.

Ferrari on ollut Unkarin GP:stä lähtien täysin Kimi Räikkösen varassa taisteltaessa MM-sarjan kolmannesta sijasta. Räikkönen on ajanut Unkarista lähtien loisteliaasti ja taistelee kuvitteellisesta "loppukauden mestaruudesta" Lewis Hamiltonin kanssa, joka on myös päävastustaja MM-sarjan valmistajien sarjan kolmossijasta taisteltaessa.

Uudelle radalle tultaessa voimasuhteet ovat vielä tavallistakin enemmän hämärän peitossa kuin yleensä. Ensimmäiset viitteet saadaan vasta perjantain harjoitusten jälkeen. Se tiedetään, että kyseessä on leveä katurata, jossa reunamuurit ovat lähellä rataa. Rata on hyvin pölyinen, mutta teknisesti rata ei ole kovin vaativa.

Säätämisen osalta saattaa tuottaa vaikeuksia, että kisa ajetaan osittain pimeään aikaan keinovalossa, joten keliolosuhteissa tapahtunee muutoksia. Esimerkiksi kosteus saattaa tuottaa ongelmia, kun kosteusprosentti nousee kisan alusta, vaikka ei sataisi. Valaistuksen muuttumisesta huolimatta kisa pystytään GP2-kuljettaja Bruno Sennan mukaan ajamaan tummennetulla visiirillä.

F1:iin tulleita uusia ratoja on syytetty paitsi persoonattomuudesta niin myös siitä, ettei ne kerää paljon yleisöä. Ainakaan Abu Dhabissa tätä jälkimmäisenä mainittua ongelmaa ei pitäisi olla, sillä järjestäjien mukaan GP on loppuunmyyty. Radan viihdyttävyydestä F1:llä voidaan keskustella enemmän sunnuntain jälkeen.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: