GP-ennakko: Japani 2009

Muutaman vuoden tauon jälkeen F1-sarja palaa Suzukan legendaariselle radalle. Sopimusuutisten varjossa tänä viikonloppuna ajetaan myös GP, jossa sade on ainakin alussa lähes varma vieras.

Kahtena viime vuonna Japanin GP on ajettu Fujin radalla, mutta nyt palataan monen kuljettajan ja F1-fanin suosikkiradalle Suzukaan. Suomalaisille Suzukalla on erityinen merkitys, sillä siellä on Mika Häkkinen varmistanut molemmat maailmanmestaruutensa vuosina 1998 ja 1999. Suzukaa pidetään kuljettajan ratana, jolla keskinkertaisuudet ovat harvemmin menestyneet.

Viikonlopuksi Suzukaan on luvattu epävakaista säätä. Etenkin perjantaiksi on luvattu todella rankkoja sateita, jotka pahimmillaan saattavat estää ajamisen koko päivinä. Viikon mittaan perjantain sademääräksi on ennusteltu 50 mm:ä, mutta viimeisimmät ennusteet povaavat jopa 100 mm:ä. Sateen osuessa kohdalle toiminta radalla hiljenee tai loppuu jopa kokonaan.

Lauantaiksi ja sunnuntaiksi on luvattu parempaa keliä. Vielä lauantaiaamupäivänä paikallista aikaa on ennustettu sateita vielä harjoituksiin, mutta aika-ajoissa pitäisi olla kuivaa. Sunnuntain kisa ajetaan näillä näkymin kuivalla kelillä, mutta tilanne voi vielä muuttua. Jos ratkaisevat sessiot ajetaan kuivalla, todella suuria muutoksia tulosluettelossa tuskin nähdään.

Mennäkseni voimasuhteisiin, Red Bull ja Brawn GP ovat todennäköisesti vahvoilla. Ferrarille ja McLarenille Suzuka ei välttämättä sovi niin hyvin, mutta on muistettava, että vielä Singaporeen saakka McLaren on tehnyt kehitystyötä tämän kauden auton suhteen. Ferrari on sen sijaa lopettanut autonkehityksen jo ajat sitten. Toki sateet saattavat vaikuttaa viikonlopun tuloksiin, jos niitä nähdään muulloinkin kuin harjoituksissa.

Mestaruustaistelu alkaa olla ratkaisuvaiheessa. Red Bullin mahdollisuudet heikkenivät Singaporessa, kun Mark Webber keskeytti ja Sebastian Vettelkin otti vain pisteellä kiinni Jenson Buttonia. Pikku hiljaa näyttää siltä, että mestaruustaistelusta tulee Brawnien jäsentenvälinen. Rubens Barrichellon viimeisiä toivoja alkaisi olla, että sunnuntaina Suzukassa sataisi, jolloin brassi pääsisi elementtiinsä loistavana sadekelin kuskina.

Ajaminen saattaa jäädä tänä viikonloppuna sopimusuutisten varjoon. Juuri Japanin GP:n alla julkistettiin Fernando Alonson Ferrari-sopimus ja Kimi Räikkösen sopimuksen purkaminen. Näistä varmasti puhellaan pitkin viikonloppua, kuten myös siitä, mihin talliin Räikkönen ensi kaudeksi suunnistaa. Toimittajien mielenkiinnon kohteina paddockilla on varmasti McLarenin johto, joka antoi jo Singaporessa varsin Kimi-myönteisiä kommentteja.

Jäädään odottamaan, mitä tuleman pitää: sadetta ja uutisia Räikkösen sopimustilanteesta.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: