Valenciassa nähtiin kauden tylsin kisa - Vettelin voittokulku jatkui

Kauden 2011 Euroopan GP:tä ei voi hyvällä tahdollakaan luonnehtia miksikään F1-klassikoksi. Kaukana siitä. Valenciassa nähtiin jälleen yksi tylsä kilpailu, jota ei edesauttanut, että voittajaksi ajoi "tuttu ja turvallinen" Sebastian Vettel.

Koko Valenciassa ajetun Euroopan GP:n ajan (kaudesta 2008 lähtien) Valencian rata on ollut tunnettu tapahtumaköyhistä kisoistaan. Tämän vuoden kisa ei tehnyt poikkeusta, vaan sunnuntaina nähtiin ilman muuta kauden tylsin kilpailu. Edes sääntömuutokset eivät saaneet ihmeitä aikaan.

Kilpailu eteni kuin käsikirjoituksen mukaan lähdöstä alkaen. Vettel meni paalulta kärkeen, eikä luopunut johtopaikasta kuin yhdeksi kierrokseksi ensimmäisen varikkokäyntinsä jälkeen. Vettel ajoi takuuvarmasti jo kauden kuudenteen voittoon ja vankisti MM-sarjan johtoasemaansa.

Erot olivat kisan alkupuolella pienet, mutta todellista uhkaa Vettelille ei syntynyt. Ferrari-kuljettajat ottivat hyvät lähdöt ja nousivat starttiruuduistaan muutaman pykälän. Felipe Massa otti hienon startin ja oli nousemassa jopa kolmanneksi, mutta hän ajautui pussiin taistelussa Mark Webberin kanssa ja Fernando Alonso pääsi Massan edelle.

Hieman myöhemmin Alonso pääsi Webberistä ohi ja espanjalaisesta tuli Vettelin pääuhkaaja. Vettel ei tehnyt kärjessä virheitä, vaan piti eron noin kolmessa sekunnissa pitkälle yli puolenvälin. Ennen viimeistä varikkokäyntiä Vettel onnistui kasvattamaan eron lähes kymmeneen sekuntiin ja kisan lopussa ei saksalaisella ollut suurta hätää.

Vettelin kilpailu kuvaa kisan tapahtumaköyhyyttä katsojien näkökulmasta, vaikka Vettel vakuuttelikin, että auton ohjaamosta kisa tuntunut tylsältä. Kisan aikana ei tapahtunut juuri mitään ihmeellistä. Kovimman taistelun sijoituksista kävivät Alonso ja Webber, mutta muuten kisa oli samankaltainen kuin Valenciassa edellisvuosina.

McLaren oli yllättävän vaisu, ainoa valonpilkahdus nähtiin perjantain toisissa vapaissa harjoituksissa, kun kuljettajat pääsivät ajamaan viileissä oloissa pehmeillä renkailla. Valencian rata kuumissa olosuhteissa ei näyttänyt sopivan yhtään brittitalille ja palkintopallisijat jäivät haaveeksi. Paineet kasvavat kotikisan alla, samalla, kun Vettel karkaa yhä kauemmas.

Liikuteltava takasiipi ei lisännyt tapahtumia siinä määrin, mitä muilla radoilla on nähty. Periaatteessa Valencian rataprofiili lupaa hyviä ohituspaikkoja, mutta todellisuus on toinen. Kisan tapahtumia - siis niiden puutetta - kuvaa hyvin myös se, ettei yksikään kuljettaja keskeyttänyt Euroopan GP:ssä. Tämä oli vasta neljäs kerta F1:n historiassa, kun näin käy.

Aiemmat kerrat olivat Hollannissa 1961, USA:ssa 2005 ja Italiassa 2005. Näistä USA:n GP oli erikoisin, koska siinä kisaan starttasi vain kuusi Bridgestone-renkailla varustettua kuljettajaa, kun Michelin ei pystynyt takaamaan 16 kuljettajalle, että heidän käyttämänsä Michelin-renkaat kestäisivät kisan rasitukset.

Valenciassa pistettiin uusiksi myös ennätys maaliin ajaneiden kuljettajien määrässä. Nyt tuo ennätys on siis 24 kuljettajaa, kun edellinen ennätys, 23 kuljettajaa, saatiin tämän vuoden Kiinan GP:ssä. Euroopan GP:ssä samalla kierroksella voittaja Vettelin kanssa oli vain kuusi muuta kuljettajaa.

Turva-autoa ei tällä kertaa tarvittu ollenkaan. Merkittävimmät ongelmat olivat Michael Schumacherin etusiiven rikkoutuminen ja Webberin vaihdelaatikko-ongelmat kisan lopussa. Molemmat kuitenkin pääsivät maaliin.

Vettelin johto MM-sarjassa kasvoi peräti 77 pisteeseen ja vastustajien epätoivo sen kuin kasvoi. Jo Valencian jälkeen Alonso ja Hamilton heittivät pyyhkeen kehään ja käytännössä tunnustivat luovuttavansa MM-taiston. Lähinnä Vetteliä ovat Webber ja Jenson Button tasapistein 109 pisteessä, kun Vettelillä pisteitä on koossa jo 186.

MM-sarja jatkuu kahden viikon kuluttua Silverstonessa.

Euroopan GP:n lopputulokset

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa näilä sivuilla Formula 1:ä. Formula 1 -fanisivut keskittyvät kisojen tuloksiin ja tilastoihin sekä blogipohdintoihin F1-maailman tapahtumista. Blogikirjoituksia julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja kisojen tulosseuranta aina kisaviikonloppuisin.