Ensimmäinen Intian GP omistettiin Wheldonille ja Simonchellille - Vettel voittoon

Kaikkien aikojen ensimmäinen Intian GP päättyi Red Bullin Sebastian Vettelin voittoon. Kisan jälkeen muistoissa olivat kahden viime viikon sisään moottoriurheilussa menehtyneet kuljettajat.

Ennen Intian GP:n starttia Buddhin radalla pidettiin minuutin hiljainen hetki Dan Wheldonin ja Marco Simonchellin muistolle. IndyCar-kuljettaja Wheldon menehtyi noin kaksi viikkoa sitten Las Vegasin IndyCar-osakilpailussa joukkokolarin seurauksena. Ratamoottoripyöräilijä Simonchelli menehtyi lähes tasan viikko sitten MotoGP-luokan Malesian osakilpailussa, kun hän joutui toisen kuljettajan yliajamaksi ja Simonchellin kypärä irtosi rytäkässä. Kuolemantapausten johdosta suuri osa kuljettajista muisti kaksikkoa kypäröissä tai autoissa olevin muistotarroin.

MM-tittelin jo varmistanut Vettel lähti Intian GP:hen paalulta. Vettel sai pidettyä kärkipaikkansa, vaikka kakkosruudusta startannut Mark Webber ahdisteli tallitoveriaan lähtösuoralla. Webber sen sijaan menetti sijoituksia lähtösuoran jälkeen. Australialainen ei pärjännyt suoranopeudessa Jenson Buttonille ja hieman myöhemmin Webber hävisi taistelun myös Fernando Alonsoa vastaan.

Vettelin kilpailu sujui pääosin rauhassa, eikä kakkoseksi noussut Button päässyt kunnolla ahdistelemaan saksalaista. Ainoastaan juuri ennen ja jälkeen varikkokäyntien Button pääsi hieman kaventamaan eroa Vetteliin, mutta stinttien keskivaiheilla Vettel kasvatti eron riittäväksi. Ruutulipulle Vettel saapui ykkösenä turvallisessa noin kahdeksan sekunnin johtoasemassa.

Vanha kiistakaksikko Lewis Hamilton ja Felipe Massa ottivat jälleen yhteen. Kisan keskivaiheilla kaksikko ajoi lähekkäin ja Hamilton yritti ohitusta. Viidennessä mutkassa Hamilton pääsi rinnalle, mutta Massa käänsi päälle ja he osuivat yhteen. Massa ajautui ulos radalta ja ilmeisesti auto kärsi vaurioita, jotka kohdistuivat vaihteistoon. Hamiltonilta rikkoutui etusiipi, jonka britti joutui välittömästi vaihtamaan.

Tuomaristo tutki tilanteen ja piti Massaa syyllisenä. Massa sai tilanteesta varikon läpiajorangaistuksen. Myöhemmin Massan kilpailu jäi kesken, kun hän ajoi samalla tavalla kuin aika-ajoissa rajusti kanttarin yli rikkoen eturipustuksensa - tällä kertaa vasemmalta puolelta. Hamiltonin palkintopallitaistelu kariutui kolarista aiheutuneeseen ylimääräiseen varikkokäyntiin.

Heikki Kovalainen ajoi hyvän kilpailun. Kuten yleensä, Team Lotus oli hyvissä kisasäädöissä ja Kovalainen pystyi laittamaan monelle keskikastin kuljettajalle hyvin hanttiin. Etenkin kisan alkupuolella Kovalainen ajoi esimerkiksi Bruno Sennaa vastaan täysin kilpailukykyisiä kierrosaikoja. Kovalaisen urakkaa tosin helpotti, että Sennan KERS-laite ei toiminut kunnolla.

Kierroksella olevat kuljettajat tuntuivat aiheuttavan monille kuljettajille ongelmia. Useissa kierroksella ohittamistilanteissa nopeammilla kuljettajilla oli käsi pystyssä hitaammilleen. Välillä tuntui, ettei sinisistä lipuista ollut tässä kisassa paljon hyötyä. Yksi pahimmista "liikkuvista shikaaneista" oli HRT:n Narain Karthikeyan, joka sai palata kisakuskiksi yhden kisan ajaksi kotikisansa ansiosta. Kahden viikon kuluttua HRT:tä Abu Dhabissa Daniel Ricciardon parina ajaa taas Vitantonio Liuzzi.

Kisan loppupuolisko oli tylsähköä katsottavaa. Vettel ajoi voittoon turvallisella marginaalilla, eikä muistakaan kärkisijoista kunnon taistelua syntynyt. Aivan lopussa Webber saavutti Alonson, mutta kierrokset loppuivat kesken, eikä australialainen ehtinyt tehdä kunnon ohitusyritystä espanjalaisesta. McLaren varmisti Intian GP:ssä valmistajien sarjan kakkossijansa.

Lehdistötilaisuudessa kisatapahtumien lisäksi puhuttivat Wheldonin ja Simonchellin kuolemaan johtaneet onnettomuudet. Jokainen kärkikolmikon jäsen muisti haastattelussaan menehtyneitä ja he kertoivat ajatustensa olevan ristiriitaisia. Toisaalta iloinen kisan tuloksesta, mutta toisaalta ajatukset ovat Wheldonissa ja Simonchellissä. Button totesi osuudessaan, että hän omistaa Intian GP:n Wheldonin ja Simonchellin muistolle.

MM-sarja jatkuu kahden viikon kuluttua Abu Dhabissa.

Intian GP:n lopputulokset


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: