Hamilton kauden kolmanteen voittoon, Räikkönen kakkonen

Helteisessä Unkarissa käytiin kauden 11. MM-osakilpailu, joka päättyi lopulta McLarenin Lewis Hamiltonin voittoon. Koko kisaa lähdöstä maaliin johtanut britti voitti kakkoseksi tulleen Kimi Räikkösen niukasti. Kisan kolmanneksi ajoi Nick Heidfeld ennen Fernando Alonsoa.

Kisan alla puhutti McLarenin lauantainen varikkoselkkaus, jonka vuoksi Alonso oli pudotettu tuomariston päätöksellä kuudenteen lähtöruutuun ja Hamilton oli noussut paalulle. Välit McLarenilla kuljettajien ja tallijohdon välillä ovat ilmeisesti kohtuullisen viileät suuntaan jos toiseen.

Hamilton irtosi paalulta kärkeen ja sai peräänsä Räikkösen, joka kuittasi lähdössä Heidfeldin. Kaksikko Hamilton-Räikkönen ajoi koko kisan perätysten, vähimmillään eron ollessa puolen sekunnin luokkaa. Eikä se kasvanut juuri reilua neljää sekuntia suuremmaksi missään vaiheessa kilpailua, jos ei lasketa hetkeä, jolloin Räikkönen kävi toisella pysähdyksellään ja Hamilton ei sitä ollut vielä tehnyt. Todellista ohituspaikkaa Räikkönen ei kuitenkaan saanut, vaan Hamilton ylitti maalilinjan seitsemän kymmenystä ennen suomalaista. Kuitenkin kuin vakuudeksi hyvästä vauhdistaan, täräytti Räikkönen viimeisellä kierroksella kisan nopeimman kierrosajan. Tähän on vielä todettava, että Hamilton ja Räikkönen olivat kuin eri planeetalta, sillä kolmanneksi tullut Heidfeld hävisi kärkeen yli 43 sekuntia.

Kuudennesta ruudusta lähtenyt Alonso taisteli koko kisan hienosti ja tuli maaliin lopulta neljäntenä. Kova yritys näkyi välillä mutkien leveäksi ajoina, mutta niistä ei aiheutunut kovin paljoa haittaa. Pahin tilanne Alonsolla oli tultaessa avauskierrokselta, kun Alonso ajoi viimeisen mutkan leveäksi ja David Coulthard pääsi kuittaamaan espanjalaisen. Oli lähellä, ettei Heikki Kovalainen päässyt myös ohi, mutta tilanne päättyi ensimmäisessä mutkassa siihen, että Kovalainen törmäsi kevyesti Alonson oikeaan takarenkaaseen. Kumpikin pystyi jatkamaan kisaa, mutta törmäys rikkoi hieman Kovalaisen keulaa tekemällä sen kärkeen isohkon reiän.

Kovalaisen kisa kokonaisuudessaan oli suurinpiirtein sitä, mitä voi Unkarissa odottaa, kun lähtee kisaan 11. lähtöruudusta. Sijojen parannukset tulivat käytännössä tehtyä varikolla ja, kun saldona on yksi MM-piste, voi viikonloppua pitää tyydyttävänä. Lisäksi tallitoveri jäi taakse, mikä oli hyvä juttu. Tosin Giancarlo Fisichella kärsi rangaistuksesta, jonka hän sai esteltyään aika-ajossa Sakon Yamamotoa. Fisichellaa pudotettiin viisi sijaa kahdeksannelta sijalta tästä syystä. Fisichella sijoittui lopulta sijalle 11.

Nico Rosberg oli niitä harvoja, jotka käyttivät kolmen pysähdyksen taktiikkaa. Tämä oli lievä yllätys ja muutama kahden pysähdyksen miehet menivätkin Rosbergin ohitse. Mahtui edelle menneisiin myös kolmella pysähdyksellä ajaneet BMW-Sauberit, joten Williamsin kisaiskussa on vielä tekemistä. Rosberg lähti kuitenkin kisaan neljännestä ruudusta ja maalissa sijoitus oli seitsemäs.

Päivän pettymys oli ilman muuta Felipe Massa. Vaikka Unkarissa onkin vaikea ohittaa, olisi kuitenkin brasilialaiselta odottanut hieman parempaa tulosta kuin 13. sijaa. Ajoihan esim. Räikkönen Monacossa 15. ruudusta kahdeksanneksi ja radat ovat kuitenkin molemmat hitaita ja syheröitä. Mitä tv-kuvista pystyi päättelemään, oli Ferrari Massan käsissä vaikea ajaa ja osa huonosta sunnuntaista menee varmasti auton piikkiin. Mutta mielestäni voidaan ilmoille heittää asiallinen kysymys: Miksi Ferrari näytti toimivan paljon paremmin Räikkösen käsissä ja suomalainen pystyi haastamaan Hamiltonin, vaikkei ohi päässytkään?

Hamilton karkasi voittonsa ansiosta MM-pisteissä seitsemän pisteen karkumatkalle Alonsoon nähden ja Räikköseen eroa on 20 ja Massaan 21 pistettä. Mestaruus ratkaistaneen Hamiltonin ja Alonson välillä ja Ferrari-kuljettajat saavat jäädä taistelemaan MM-pronssista, jos se nyt ketään kiinnostaa. Lauantaisen varikkoselkkauksen vuoksi McLaren ei saanut Unkarista tallipisteitä, mutta tähän voi vielä tulla muutos, jos McLarenin valitus tuomariston päätöksestä menee läpi FIA:n vetoomustuomioistuimessa. Tämän hetkisen pistetilanteen mukaan Ferrari otti McLarenin etumatkaa valmistajien sarjassa kiinni Räikkösen tuomilla kahdeksalla pisteellä ja nyt McLaren johtaa sarjaa pistein 138-119.

Formula 1:n MM-sarja jää nyt kolmen viikon "kesälomalle" ja sarja jatkuu elokuun viimeisenä viikonloppuna Turkin Istanbulissa.

Katso myös:
Unkarin GP:n tulokset
Kuljettajien MM-pisteet
Valmistajien MM-pisteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa näilä sivuilla Formula 1:ä. Formula 1 -fanisivut keskittyvät kisojen tuloksiin ja tilastoihin sekä blogipohdintoihin F1-maailman tapahtumista. Blogikirjoituksia julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja kisojen tulosseuranta aina kisaviikonloppuisin.