Hamilton maailmanmestariksi viimeisessä mutkassa - päivitetty 03.11.2008, 00:42

Formula 1:n maailmanmestaruus sai dramaattisen ratkaisun Brasiliassa Interlagosin radalla Sao Paulossa. Sateen sotkemassa kilpailussa mestaruuden ratkaisu meni vasta viimeiseen mutkaan.

Sade ehti sotkea kisaa kahteen kertaan, juuri ennen starttia ja aivan kisan lopussa. Pikainen sadekuuro alkoi vain muutamia minuutteja ennen starttia. Vettä tuli rankasti ja kaikkien suunnitelmat menivät uusiksi. Autoihin vaihdettiin välikelin renkaat ja starttia siirrettiin kymmenellä minuutilla.

Lopulta kisa saatiin käyntiin märällä radalla, muttei ilman ongelmia. David Coulthard ja Kazuki Nakajima kolaroivat keskenään ja Nelson Piquet Jr. ajoi ulos. Turva-auto tuli radalle. Tähän tilanteeseen päättyi Coulthardin 14-vuotinen ura F1:ssä, Brasilian GP:n ensimmäiselle kierrokselle.

Turva-auton poistuttua rata kuivui nopeasti ja useimmat vaihtoivat kuivan kelin renkaisiin kymmenen kierroksen paikkeilla. Radan kuivuessa tilanne tasoittui ja kisa muistutti normaalia F1-kilpailua, jossa kovin paljon ei tapahtunut.

Kisan loppuhetkillä alkoi jälleen tapahtua, kun vesipisaroita saatiin muutama kierros ennen maalia. Lähes kaikki tulivat vaihtamaan välikelin renkaat. Lewis Hamiltonille riitti viides sija mestaruuteen, kun Felipe Massa johti kisaa. Hamiltonin tilanne näytti jo vakaalta, mutta tihkusateessa Hamilton otti varman päälle ja aivan hänen kannassaan ajanut Sebastian Vettel käytti tilannetta hyväkseen ja ohitti brittikuljettajan.

Hamilton oli tippunut kuudenneksi ja hänen piti nousta pykälän yltääkseen mestaruuteen. McLarenin varikkomuurilla ei kuitenkaan panikoitu, eikä Vetteliin kiinnitetty liikaa huomiota, sillä Hamiltonin ja Vettelin edellä ajanut Timo Glock ajoi edelleen kuivan kelin renkailla ja hänen kierrosaikansa eivät olleet mairittelevia. Hamilton saavutti koko ajan Glockia ja McLaren päätti keskittyä Glockin takaa-ajoon.

Viimeisen kierroksen alkaessa Hamilton oli edelleen kuudentena. Tultaessa viimeisiin mutkiin, Hamilton oli saavuttanut Glockin. Viimeisessä mutkassa Hamilton onnistui ohittamaan vikuroivalla autolla ajaneen Glockin ja Hamilton nousi takaisin mestaruuteen oikeuttaneeseen viidenteen sijaan. Maaliviivaa ylittäessä Hamilton ei ollut vielä varma tilanteestaan, mutta ensimmäisen mutkan jälkeen talli kertoi Hamiltonille radion välityksellä hänen olevan mestari.

Massan leirissä elettiin monissa tunnelmissa kisan loppuhetkillä. Kun Hamilton oli ylittänyt maaliviivan, Massan tukijoukot juhlivat luulemaansa mestaruutta. He eivät olleet kuitenkaan huomanneet, että Hamilton oli päässyt Glockin ohi. Niinpä pettymys oli valtava, kun tieto tuli, että Hamilton oli noussut viidenneksi ja tuoreeksi maailmanmestariksi.

Hamiltonista tuli F1:n kaikkien aikojen nuorin maailmanmestari 23 vuoden ja 300 päivän ikäisenä. Hän ohitti Fernando Alonson 123 päivällä. Hamilton on kaikkien aikojen tilastossa 30. F1:n maailmanmestari ja yhdeksäs brittiläinen mestari.

Kisan lopputulokset jäivät mestaruustaistelun varjoon. Massan voittamassa kisassa toiseksi tuli Alonso ja kolmanneksi Kimi Räikkönen. Ferrari vei tallimestaruuden.

Katso myös:
Brasilian GP:n lopputulokset
Lopulliset MM-pisteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa näilä sivuilla Formula 1:ä. Formula 1 -fanisivut keskittyvät kisojen tuloksiin ja tilastoihin sekä blogipohdintoihin F1-maailman tapahtumista. Blogikirjoituksia julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja kisojen tulosseuranta aina kisaviikonloppuisin.