Vettel vei päätöskisan nimiinsä Abu Dhabissa

Kauden viimeinen F1-osakilpailu ajettiin sunnuntaina Abu Dhabissa Yas Marinan radalla. Kilpailusta ei todellakaan muodostunut mikään spektaakkeli, vaan oli varsin yksitotinen reilut puolitoistatuntinen rykäisy.

Etukäteen pelättiin, että uudella radalla nähdään tylsä kilpailu. Se valitettavasti toteutui. Ensimmäisen kierroksen jälkeen nähtiin joitakin ohituksia, mutta muuten kisa oli tylsää jonossa-ajelua.

Startissa Lewis Hamilton piti ykköspaikkansa saaden Sebastian Vettelin peräänsä. Vaikka Hamilton oli liikenteessä kevyemmällä autolla, ei hän saanut vedettyä kuin noin sekunnin eron Vetteliin. Vettel menikin myöhäisemmän varikkokäynnin ansiosta Hamiltonista ohi molempien tehtyä ensimmäiset pysähdyksensä.

Lopullisesti Hamiltonin kisa oli pilalla, kun McLaren-talli tiedotti hallitsevaa maailmanmestaria takajarrujen ongelmista. Pian tiedonannon jälkeen McLaren päätti vetää Hamiltonin pois kisasta turvallisuuteen vedoten. Voi olla, että jarruongelmat vaikuttivat jo kisan alussa ja hidastivat Hamiltonin vauhtia pian lähdön jälkeen.

Kun Hamilton oli poissa pelistä, sai Vettel ajaa varsin helppoon voittoon. Johtomarginaali kakkoseksi nousseeseen Mark Webberiin oli koko ajan selkeä, eikä Vettelin voitolle ollut uhkaajia. Maaliviivan Vettel ylitti reilut 17 sekuntia ennen tallitoveriaan.

Suomalaiskuljettajien kisa oli käytännössä mennyt pilalle jo aika-ajoissa. Yhden pysähdyksen taktiikalla liikkeellä olleet Kimi Räikkönen ja Heikki Kovalainen eivät kuitenkaan onnistuneet nousemaan pisteille. Räikkösellä ei startti oikein onnistunut, eikä hän saanut renkaita toimimaan stinttien alussa, joten ero kärkeen kasvoi turhan suureksi. Kovalainen ei hyvästä startista huolimatta onnistunut nousemaan edes kympin sakkiin, saati pisteille.

Kauden päätös on siis ajettu. Juuri erityistä muisteltavaa ei viimeisestä osakilpailusta nähty jo senkin takia, että mestaruus ratkesi Jenson Buttonin hyväksi kaksi viikkoa sitten Brasiliassa. Tänään Button laittoi viimeisen sinetin mestaruudelleen olemalla kolmas Abu Dhabissa. Se riittää maailmanmestarilta tulokseksi, jolla on hyvä päättää kausi. Kuljettajien MM-sarjassa toiseksi tuli Rubens Barrichello ja kolmanneksi Webber. Buttonin talli, Brawn GP, vei valmistajien maailmanmestaruuden ennen Red Bullia. McLaren oli kolmas ennen Ferraria.

Formula 1 jää nyt talvitauolle. MM-kausi 2010 alkaa 12. - 14. maaliskuuta Bahrainin radalta.

Katso myös:
Abu Dhabin GP:n lopputulokset
Lopulliset kuljettajien MM-pisteet
Lopulliset valmistajien MM-pisteet

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa näilä sivuilla Formula 1:ä. Formula 1 -fanisivut keskittyvät kisojen tuloksiin ja tilastoihin sekä blogipohdintoihin F1-maailman tapahtumista. Blogikirjoituksia julkaistaan säännöllisen epäsäännöllisesti ja kisojen tulosseuranta aina kisaviikonloppuisin.