Siivet löytyy, moottoria ei

Red Bull -konsernin F1-tallit ovat oudossa tilanteessa. Sillä ei ole moottoreita ensi kaudeksi ja talli on uhannut vetäytyä Formula 1:stä, jos kilpailukykyistä moottorivalmistajaa ei löydy.

Mainoslauseen mukaan "Red Bull antaa siivet", mutta oman firman juomat ei paljon auta, jos F1-talleilla ei ole moottoreita ensi kaudeksi. Sekä Red Bull että Toro Rosso ovat ilman voimanlähteitä, kun Renault lähti Lotuksen kelkkaan ja ilmoitti, ettei toimita moottoreita Red Bullin talleille. Renault näillä näkymin ostaa Lotuksen itselleen ja tekee siitä oman tehdastallin, esisopimus kaupasta on jo tehty.

Energiajuomayhtiön F1-toiminta on vaakalaudalla, mikäli moottorivalmistajaa ei löydy. Ilmeisesti neuvottelut Mercedeksen kanssa päättyivät jo alkumetreillä ja tavoitteena on saada Ferrarin moottorit ensi kaudeksi. Ongelmana tässä on, että Ferrari ei ainakaan tähän mennessä ole suostunut toimittamaan Red Bullille uusimpia moottoriversioita, vaan kausien 2010-2013 maailmanmestaritalli joutuisi tyytymään tämänvuotiseen moottoriversioon.

Toro Rosso talvitesteissä 2015. Kuva: © 2015 Flickr.com.
Toro Rosso talvitesteissä 2015. Kuva: © 2015 Flickr.com.

Vanhempaan moottoriversioon Red Bull ei tietenkään haluaisi suostua ja talli onkin uhkaillut jopa F1:stä vetäytymistä, jos kunnollista moottoriratkaisua ei löydy. Red Bull on ennenkin uhkaillut sarjasta poistumisella, mutta toistaiseksi näin ei ole käynyt. Aikaisemmin Red Bullin vetäytymisuhkailut ovat tuntuneet vain kiukuttelulta siitä, että he eivät enää menesty. Tämänkertaisessa uhkailussa saattaisi olla hieman konkretiaa takanaan, sillä totuus on se, ettei ilman moottoreita ajeta.

Luultavasti johonkin kompromissiin ja moottorisopimukseen päästään, sillä Formula 1:llä ei mielestäni ole varaa menettää Red Bullia. Talli on jo vakiinnuttanut asemansa sarjassa ja peräti kahden tallin menettäminen olisi suuri takaisku, vaikka Haas-talli tuleekin ensi vuonna uutena mukaan. Red Bullin tilannetta pähkäillään paljon julkisuudessa ja varmasti myös kulissien takana. Tilanteen kriittisyydestä kertoo, että F1-pomo Bernie Ecclestone on mukana selvittämässä tilannetta.

Se, kuinka nopeasti tilanne ratkeaa, on vaikea sanoa. Varmasti raha on tässä merkittävässä roolissa ja niistä ehdoista, mitä Red Bullin ja moottoritoimittajan välillä on, jos moottorisopimus solmitaan. Uskon kuitenkin, että Red Bullin tallit saavat moottorinsa ja molemmat jatkavat Formula 1:ssä myös ensi vuonna.

Jos tämä vuosi on ollut Red Bullille ja Toro Rossolle vaikea, ei ensi vuodestakaan voi ennustaa helppoa. Nyt eletään jo lokakuuta, eikä moottorista ole varmuutta. Auton suunnittelu ensi kautta varten on yleensä tässä vaiheessa jo pitkällä ja moottori on suuressa roolissa etenkin nykyisten moottoriyksiköiden aikakaudellla. Ei voi siis ennustaa ainakaan kovin paljon parempaa menestystä ensi vuodelle.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: