Laji tarvitsee yhteenottoja

Ferrarin Kimi Räikkösen ja Williamsin Valtteri Bottaksen yhteenotto puhutti luultavasti eniten Venäjän GP:n jälkeen. Taistelu päättyi suomalaisittain harmillisesti, mutta laji ehdottomasti tarvitsee tällaisia taisteluja.

Alkuun on todettava, että Räikkösen ja Bottaksen kolarointi Sotshissa meni Räikkösen piikkiin, mutta minään törkeänä tekona sitä ei voi pitää. Kyseessä oli tilanne, jossa Räikkönen taisteli Bottasta vastaan palkintopallisijasta kisan viimeisellä kierroksella, joten Ferrari-kuljettajan oli otettava riski ja yritettävä ohitusta. Valitettavasti se päättyi Bottaksen kannalta rengasvalliin ja keskeytykseen ja Räikköselle oikeutetun rangaistuksen jälkeen kahdeksanteen sijaan.

Lopputulos ei varmasti ollut se, mitä kumpikaan lähti hakemaan, mutta se kuuluu moottoriurheiluun, että ohitukset eivät aina onnistu. Tätähän on haluttu, että kuljettajat taistelisivat ja tekisivät hyvän show'n. Nyky-F1:ssä on valiteltu, että aina joutuu säästämään milloin renkaita, milloin moottoreita tai milloin polttoainetta. Nyt taisteltiin viimeiseen pisteeseen saakka ja lopputulos oli kaikkien nähtävissä ja siitäkin nousi valtava poru.

Ainakin Bernie Ecclestone on tyytyväinen tilanteeseen, jossa kisojen välissä puhutaan paljon F1:stä ja puheenaiheena on vaihteeksi muut kuin liian tutuksi tulleet säästöajot. Nähtävästi myös Ferrarilla oltiin tyytyväisiä Räikkösen ajoliikkeisiin, koska italialaistallista oli toivottu lisää aggressiivisuutta ja suomalaista oli kannustettu taistelemaan Bottasta vastaan. Sivuhuomiona todettakoon, että odotuksiini nähden Venäjän GP:ssä nähtiin muutenkin enemmän toimintaa kuin uskalsin toivoa.

Hyvä vaan, että yritystä löytyy, sillä valitusta on kuultu eri suunnista, kuinka Formula 1 ei enää kiinnosta ja katsojaluvut ovat laskussa. Syitä kisatapahtumien köyhyydelle voidaan löytää ainakin Mercedeksen ylivoimasta ja vallalla olevasta säästöpolitiikasta. Venäjän GP:n ja muutamien muiden kisojen taistelut kuitenkin osoittavat, että nykysäännöilläkin voidaan saada aikaan hyviä kisoja.

Sääntömuutosten kanssa pitää olla tarkkana, ettei jouduta ojasta allikkoon. Monta kertaa sääntömuutokset eivät ole tuoneet haluttua vaikutusta ja vain kulut ovat nousseet, kun tallit ovat joutuneet tekemään muutoksia. Strategisen työryhmän ja FIA:n täytyy tarkkaan miettiä, mitä muutoksia tehdään. Rankasti kärjistäen, minun mielestäni sääntelyä pitäisi poistaa ja sääntöjä yksinkertaistaa, kuitenkin niin, etteivät kustannukset karkaa käsistä.

Helpommin sanottu kuin tehty. Seuraavan kerran säännöt muuttuvat isommin vuonna 2017.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: