Liveseuranta: Harjoitukset vietiin läpi sadekelissä, aika-ajot siirtyivät sunnuntaille

Formula 1:n USA:n GP:n kolmannet harjoitukset ja aika-ajot on tarkoitus ajaa lauantaina. Huono sää, kova ukkosmyrsky, uhkaa lauantain ajojaksoja Austinin radalla. Seuraamme tilanteen kehittymistä tässä artikkelissa.

Lauantain F1-ohjelmassa on perinteisesti vuorossa harjoitukset Suomen aikaa kello 18 (paikallista aikaa kello 10) ja aika-ajot Suomen aikaa kello 21 (paikallista aikaa kello 13). Näiden läpivientiä kuitenkin uhkaa rankkasade, jonka vuoksi ajaminen tänään saattaa olla mahdotonta.

Sääennusteiden mukaan Austinin alueella sataa koko lauantain ajan. Alueella on satanut perjantaista alkaen lähes jatkuvasti ja sade kiihtyy lauantaipäivän aikana. Weather.comin sadetutkan mukaan Austin on rajun sadealueen keskellä, joka ennusteen mukaan vaikuttaisi olevan hyvin rankkaa harjoitusten alkaessa.

Weather.comin tuntiennusteen mukaan sade jatkuu sunnuntaihin saakka ja erityisen rankkaa se on lauantaina aamukahdeksalta paikallista aikaa, eli kaksi tuntia ennen viimeisiä harjoituksia. Tällöin alkaa myös annettu tulvavaroitus ja sade jatkuisi rankkana myös aika-ajoihin saakka ja niiden aikana.

Jo perjantaina Austinissa siis satoi. Ensimmäiset harjoitukset saatiin ajettua normaalisti sadekelissä kuivuvalla radalla. Ennen toisia harjoituksia alkoi sataa rankasti ja ukkostaa, joka aluksi siirsi harjoituksia, mutta lopulta ne peruttiin kokonaan. Tv-kuvien perusteella rata oli toisten harjoitusten aikaan ajokelvoton, eikä ratahenkilökunnalla olisi ollut turvallista työskennellä alueella. Harjoitusten perumisen syy oli lopulta se, ettei lääkintähelikopteri päässyt nousemaan ilmaan.

Seuraamme tässä artikkelissa lauantain tilanteen kehittymistä, pystytäänkö Austinissa ajamaan vai ei. Tilanteen päivitykset julkaistaan tämän alapuolelle.

Tilannepäivitykset (seuranta on päättynyt):

00:12 Liveseuranta aika-ajojen odottamisesta on päättynyt. Aika-ajot siis sunnuntaina Suomen aikaa kello 16 (lähetys MTV MAX ja Katsomo klo 15.55) ja USA:n GP kello 21 (ennakkotunnelmat MTV3 kello 18.25 ja MTV MAX & Katsomo kello 19.30). Kiitos kaikille seuranneille ja hyvää yötä!

00:08 Sääolot eivät missään vaiheessa iltaa parantuneet, eikä aika-ajoja ollut mitään mahdollisuutta ajaa tänään. Oikea päätös tuomaristolta, joka oli nähtävissä koko odottelun ajan, mutta päätettiin vain odottaa ihmettä, jota ei koskaan tullut. Nyt on kuitenkin päätös tehty ja aika-ajot ajetaan sunnuntaiaamuna paikallista aikaa. Sunnuntaina pitäisi olla lauantaita parempi sää. Jos aika-ajoja ei vielä sunnuntainakaan pystytä ajamaan, määräytyy lähtöjärjestys lauantain vapaiden harjoitusten perusteella.

00:02 Aika-ajot nähdään suorana lähetyksenä MTV MAXilla sunnuntaina klo 15.55 alkaen, ennakkolähetyksiä ei aika-ajojen osalta ole. MAXin jalkapallo-ottelu siirtyy MTV Sport 2 -kanavalle. USA:n GP:n lähetykset ennakkotunnelmineen normaaliin tapaan MTV MAXilla illalla.

00:00 Virallinen päätös tulee: Aika-ajot on siirretty sunnuntaille paikallista aikaa kello 9, joka on Suomen aikaa klo 16.

23:56 Turva-auto kiertää rataa ja sen antamien tietojen perusteella tehtäneen päätös klo 24, ajetaanko tänään vai huomisaamuna.

23:19 Hetki sitten tuli tieto, että kilpailunjohto seuraa sään kehittymistä paikallista aikaa kello 16 saakka (keskiyöllä Suomen aikaa) ja, jos sää on yhtä huono, kuten se on ollut aika-ajoja odottaessa, siirretään aika-ajot sunnuntaille. Jos siirto tapahtuu, aika-ajot pyritään ajamaan paikallista aikaa sunnuntaiaamuna kello 9, eli kello 16 Suomen aikaa.

23:11 Aikaisemmin ratahenkilökunta työskenteli ilmeisesti tukkeutuneen kaivon kimpussa radan varressa. Nyt tuo on saatu korjattua. Tilanne rata-alueella on muuten ennallaan.

22:55 Aika-ajojen alkua on siirretty jälleen puolella tunnilla. Uusi alkamisaika kello 23.30.

22:52 Toistaiseksi ei ole annettu uutta tilannetiedotusta aika-ajojen jatkosta. Austinissa sataa edelleen entisen malliin, eli hyvin rankasti. Tuuli on ollut myös koko ajan kovaa.

22:40 Formula1.comin liveseurannassa on todettu muutama minuutti sitten, että FIA:n viestintäpäällikkö Bonciani on todennut jollekin tv-yhtiölle, että odotetaan vielä tunti, jos se saataisiin "puristettua" käyntiin.

22:22 Aika-ajojen alkua on siirretty jälleen puolella tunnilla, eli vielä odotetaan. Uusi alkamisaika aika-ajoille on siis kello 23.00. Austinissa kello tulee puoli kolme, mutta auringonlasku Teksasissa tulee vasta iltakuuden jälkeen. Pimeyttä suurempi ongelma on kuitenkin suuri sademäärä ja seisova vesi radalla.

22:19 Radan ulkopuolella on tehty jo jonkun aikaa töitä mm. kaivurilla ilmeisesti tukkeutuneen viemärin vuoksi ja radalta ei ole poistunut vettä tietyltä osaa rataa. Tämäkään ei helpota tilannetta.

22:16 Näyttäisi, kun ratavirkailijoita haettaisiin pois radalta koulubusseilla. Vaikuttaa siltä, että aika-ajojen ajaminen tänään on erittäin epätodennäköistä. Mitään vahvistusta ei ole tullut uudesta alkamisajasta tai mistään muustakaan.

22:05 Huvittelua Toro Rossolla. Vanhemmat Carlos Sainz ja Jos Verstappen pukevat ajokamat päälle ja asettuvat Toro Rosson autoihin. Carlos ja Jos jopa mahtuvat autoihin, vaikka Mika Salo MTV MAXin selostamossa sitä epäili. Herrojen jälkikasvut nauravat isiensä hassutteluille. Ei taida tällä hetkellä olla parempaakaan tekemistä. Carlos ja Jos pyysivät vielä slicks-renkaita autoihin. Autoja ei sentään käynnistetty.

22:01 Sateen sattuessa sateella tanssivat tähdet Red Bullin Daniel Ricciardo & Daniil Kvyat! Kuvakaappaus: FOM/MTV Katsomo.

Daniel Ricciardo ja Daniil Kvyat tanssivat odotellessa USA:n GP:n aika-ajojen alkua 24.10.2015. Kuvakaappaus: FOM/MTV Katsomo.

21:53 Aika-ajojen alkua odotellessa varikolla on nähty varsin villiä toimintaa. Joku Force Indian varikkomiehistöstä tanssi breakdancea, Red Bullilla vietettiin tallin jäsenen synttäreitä kakun ja onnittelulaulun kera ja Red Bull -kuljettajat tanssahtelivat keskenään Tanssii Tähtien Kanssa -hengessä pääkatsomon edessä.

21:51 Aika-ajojen alkua on jälleen siirretty puolella tunnilla eteenpäin ja uusi alkamisaika on kello 22.30.

21:40 FIA:n viestintäpäällikkö Bonciani kertoi myös MTV Sportille, että jos aika-ajoja ei tänään pystytä ajamaan, siirretään aika-ajot sunnuntaiaamulle. Boncianin mukaan vielä kuitenkin odotetaan, jos sateeseen tulisi aukkoja ja voitaisiin ajaa tänään, mutta Bonciani ei pitänyt sitä todennäköisenä.

21:33 FIA:n viestintäpäällikkö Matteo Bonciani on kertonut NBC:lle, että jos aika-ajot peruuntuvat, ne ajetaan sunnuntaiaamuna, kertoo MTV Sport.

21:28 Korjaus: Aika-ajojen uusi alkamisaika on 22.00, eli aloittamista myöhästettiin puolella tunnilla tuosta puoli kymmenestä.

21:21 Aika-ajojen alkua on siirretty tästä hetkestä eteenpäin puolella tunnilla. Uusi mahdollinen alkamisaika on siis kello 21.50.

20:57 MTV:n F1-selostaja Oskari Saaren mukaan Force Indian Sergio Perez on twiitannut, että ei usko aika-ajoja ajettavan tänään. Saari kertoi myös, että Ferrarin Kimi Räikkönen on farkut jalassa tallin varikkopilttuussa.

20:45 Austinissa sataa tällä hetkellä hyvin rankasti. Mika Salo haastatteli MTV MAXin lähetyksessä Williamsin Steve Nielseniä, joka kertoi, että tutkassa näkyi hieman rauhallisempaa sadetta n. kello 21.30, eli aika-ajojen uutena alkamisaikana.

20:41 Kilpailunjohto tiedotti juuri, että aika-ajojen alkua on viivästetty puolella tunnilla. Aika-ajot alkavat siis aikaisintaan Suomen aikaa kello 21.30.

20:22 Tilanne Austinin radalla noin 40 minuuttia ennen aika-ajojen alkua. Austinissa sataa. Kuvakaappaus: FOM/MTV Katsomo.

Austinissa sataa. Kuvakaappaus: FOM/MTV Katsomo

20:05 Austinin radan Twitter-tili on twiitannut, että radan portit on aukaistu ja aika-ajot ovat aikataulun mukaan paikallista aikaa kello 13. Se, pystytäänkö ajamaan lähtöruuduista varsinaisissa aika-ajoissa, on vielä epäselvää.

 

 

19:20 Jos aika-ajot ajetaan, niiden pitäisi aikataulun mukaisesti käynnistyä Suomen aikaa kello 21.

19:19 Ferrareilla on kisaan kymmenen lähtöruudun rangaistus moottorinvaihdosta. Jos harjoitustulokset ovat lähtöjärjestys, Sebastian Vettel tippuu 12. lähtöruutuun ja Kimi Räikkönen 17. lähtöruutuun. Näin ollen kolmen kärki olisi Hamilton, Hülkenberg, Bottas.

19:16 Vielä ei ole kerrottu, pystytäänkö aika-ajot tänään ajamaan. Jos ei pystytä, jäävät harjoitusten tulokset näillä näkymin kisan lähtöjärjestykseksi.

19:10 Harjoitusten tulokset on päivitetty sivuillemme.

19:00 Kolmannet harjoitukset ovat päättyneet. Harjoitusten kärki ja suomalaiset: 1) Hamilton, 2) Vettel, 3) Hülkenberg, 4) Bottas, ... 7) Räikkönen. Tulokset päivitetään aikoineen tulossivulle hetken kuluttua.

18:56 Sateen määrä kasvaa, eikä kukaan ole enää radalla. Aikoja ei ole parannettu enää hetkeen. Harjoitukset päättyvät muutaman minuutin kuluttua.

18:51 Jos aika-ajoja ei pystytä keliolosuhteiden vuoksi ajamaan, voi harjoitusten tulosluettelo olla huomisen kisan lähtöjärjestys. Näin ilmoitti FIA harjoitusjakson alla.

18:49 Olosuhteet ovat selvästi huonontuneet, eikä aikoja enää voi parantaa, eikä juuri kukaan ole enää radalla.

18:37 Olosuhteet vaikuttavat heikentyvän. Noin puoli tuntia saatiin ajaa kohtuullisen hyvissä olosuhteissa. Kun harjoituksia on jäljellä noin 22 minuuttia, Mercedeksen Lewis Hamilton on harjoitusten kärjessä.

18:06 Hyvä kierrosaika pitää saada heti alkuun, sillä sateen on ennustettu kiihtyvän harjoitusten edetessä.

18:03 Harjoituksissa kilpailunjohto on kieltänyt välikelin renkaiden käytön, vain täysiä sadekelin renkaita saa käyttää. Red Bullin Daniil Kvyat sanoo tiimiradioon, ettei olot niin kauheat ole tällä hetkellä.

18:02 Sää Austinissa on olosuhteisiin nähden kohtuullisen hyvä. Vettä sataa vähän ja rata on täysin märkä, mutta rata näyttäisi olevan ajettavassa kunnossa. Ensimmäisissä kuvissa ei kuitenkaan vauhti päätä huimaa (F1-asteikolla).

18:00 Vihreä valo on syttynyt varikon portilla ja kolmannet harjoitukset ovat käynnissä! Red Bullin Daniel Ricciardo on ensimmäisenä radalla.

17:57 Harjoitusten pitäisi alkaa muumaman minuutin kuluttua. Ainakin osa kuljettajista istuu autoissaan varikkopilttuissa. FIA:n kilpailunjohtaja Charlie Whiting on ilmoittanut talleille, että vapaa harjoitus saattaa olla myös aika-ajo sunnuntain kilpailuun.

17:47 Austinin radan Twitter-tilin tiedote vielä radan kiinniolosta Suomen aikaa kello 12 saakka (paikallinen aika kello 20). Tätä ennen radalla ei siis tapahdu kilpailutoimintaa:

 

 

17:22 Livekuvaa Austinin keskustassa olevasta web-kamerasta.

17:05 MTV Sportin F1-selostaja Oskari Saari ennakoi MTV:n F1-nettisivuilla, että tänään Austinissa ei ajeta metriäkään. Kisajärjestäjät ovat ilmoittaneet, ettei radalla ajeta ennen kello 12:a paikallista aikaa, eli kello 20:ä. Saari kertoi matkallaan rata-alueelle n. kello 16 Suomen aikaa, että silloin ei satanut, mutta suuri saderintama lähestyy aluetta ja sen on tarkoitus iskeä alueelle iltapäivällä.

17:00 Harjoitusten aikataulun mukaiseen alkamiseen on tunti aikaa.

Ajat ovat Suomen aikaa.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: