Amerikan valloitus jatkuu: Meksikon paluu kalenteriin

Amerikan mantereen seikkailut Formula 1:ssä jatkuvat, kun on edessä Meksikon GP. USA:n GP:stä on selvitty, kuka paremmin, kuka huonommin ja vain viikkoa myöhemmin on vuorossa uusi koitos.

Jännitteet Meksikoa kohtaan laskivat merkittävästi, kun Mercedeksen Lewis Hamilton varmisti kuljettajien maailmanmestaruuden viime sunnuntaina itselleen voittamalla Austinissa. Kun kautta on jäljellä enää kolme osakilpailua, ovat sekä kuljettajien että valmistajien maailmanmestaruudet jo ratkaistu. Nyt voi sitten kisata täysillä ilman paineita.

Vai voiko? Ainakin Mercedes-leirissä tuntuu olevan paineita Nico Rosbergin puolelta. Ahdistus oli käsin kosketeltavissa USA:n GP:n maaliintulon jälkeen, kun Rosberg oli kuin maansa myynyt. Rosbergin tappiot ja viime kisan jälkipuheet tuovat mielenkiintoisen lisämausteen Meksikoon. Kun mestaruudet on ratkaistu, miksei Hamiltonin ja Rosbergin välillä voisi kunnolla rytistä tulevana sunnuntaina? Mercedes-kuljettajien välinen taisto voi avata paikan Ferrarin Sebastian Vettelille mahdollisuuden vankistaa sarjan kakkossijaansa.

Mitä tulee Meksikon kisaan, niin se tekee paluun sarjaan vuoden 1992 jälkeen. Paikka on edelleen sama Mexico Cityssä, mutta rata on uusittu yksityisen ja julkisen rahoituksen turvin. Meksikossa on meneillään kova F1-buumi pitkälti Force Indian Sergio Perezin ansiosta, jota monet meksikolaiset menivät seuraamaan jo USA:n GP:hen. Toivottavasti vaan Perez ei ota liikaa paineita kotiyleisöstä, koska se saattaisi tietää yliyritystä ja ylimääräistä ohjelmaa.

Uusi rata tuo aina säpinää vanhoihin rutiineihin, kun etenkin tulosluettelot ovat olleet pari viime kautta varsin tylsää luettavaa. Tulosluetteloihin Meksikon GP tuskin tuo suurta muutosta, mutta sentään tuntematon rata tuo myös kärkitalleille uutta haastetta. F1-autolla saatua dataa talleilla Meksikosta ei etukäteen ole, vaan tallien on luotettava simulaatioihinsa. Perjantain harjoitusten jälkeen ollaan paljon viisaampia, millaisesta radasta on kyse.

Sää saattaa taas aiheuttaa päänvaivaa. Austinissa Patricia-myrskyn jälkimainingit sotkivat viikonloppua todella pahasti. Meksikossa sää on alkavana viikonloppuna parempi, mutta kuivin jaloin viikonloppua ei todennäköisesti kokonaan läpi viedä. Tämänhetkisten ennusteiden mukaan ainakin lauantaina iltapäivällä saattaa olla vesisadetta, mahdollisesti myös perjantaina. Austinin sademääriin ei näillä näkymin kuitenkaan päästä, ei edes lähelle. Sunnuntain kisasta selvittäneen todennäköisimmin ilman sadetta, mutta ennusteet saattavat muuttua viikonlopun edetessä.

Meksikon rata vaikuttaa hyvin yleisöystävälliseltä stadionalueineen, josta yleisö näkee autot kohtuullisen pitkän aikaa. Pitkiä suoria Meksikon radalla tuntuu myös riittävän, eli tehokkailla moottoreilla varustetut autot ovat vahvoilla. Mercedes, Ferrari ja Williams ovat uskoakseni vahvoilla ja ainakin Renault-moottoriset tulevat kärsimään. Hondan tilanne on uuden moottoriversion myötä hieman epäselvä. McLarenilla uuden moottoriversion käyttöönsä saanut Fernando Alonso oli hyvässä vauhdissa Austinissa, mutta vertailua vaikeutti USA:n GP:n erikoiset olosuhteet ja Alonson tekniset ongelmat.

Jos sää ei sotke pahasti Meksikon GP-viikonloppua, uudesta radasta huolimatta uskon tapahtumien sujuvan tutun käsikirjoituksen mukaisesti. Mercedes vie ja muut vikisee. Mukava kuitenkin saada uusi tulokas kalenteriin, koska en itse ollut seuraamassa, kun Formula 1 edellisen kerran oli kisaamassa Meksikossa.

Katso videolta ratakierros Meksikon radalta, kun rakennustyöt olivat vielä osittain kesken:


Video: © 2015 Roberto Torres / Youtube.com.

FIA:n kilpailunjohtaja Charlie Whiting tekee Meksikon radalle lopputarkastuksen:


Video: © 2015 FIA / Youtube.com.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: