Takaisin Saksaan

Vuoden tauon jälkeen Formula 1:t palaavat Saksaan ajamaan osakilpailua. Tämä on hyvä juttu kaikkien kannalta aikana, jolloin perinteiset F1-järjestäjämaat ja -radat ovat uhan alla.

Saksan GP joutui jättäytymään viime vuonna F1-kalenterista taloudellisista syistä, kun kisaa ei pystytty järjestämään Nürburgringillä, eikä myöskään Hockenheimilla ollut tähän resursseja. Vuodesta 2007 lähtien Hockenheim ja Nürburgring ovat järjestäneet F1-osakilpailun vuorovuosin Saksassa, eivätkä taloudelliset syyt antaneet mahdollisuuksia Hockenheimin korvata Nürburgringä viime vuonna.

Tänä vuonna Saksan GP on siis takaisin kalenterissa ja hyvä niin. Saksan GP kuuluu olennaisena osana kalenteriin, onhan mukana saksalainen autonvalmistaja hallitsevana maailmanmestarina ja useita saksalaisia kuljettajia. Nykyisin kuljettajien johtotähtinä ovat Mercedeksen Nico Rosberg ja Ferrarin Sebastian Vettel. Olisi sääli, jos saksalaisfanit eivät pääsisi näkemään omia kuljettajiaan kotimaassa tositoimissa.

Valitettavasti, mikäli muistan oikein, kaksi vuotta sitten Saksan GP:ssä ei älyttömästi yleisöä ollut. Tämä tilanne ei ainakaan auta säilyttämään Saksan GP:tä kalenterissa lähitulevaisuudessa. Vielä on hämärän peitossa, ajetaanko ensi vuonna Saksassa taaskaan F1-osakilpailua. Jos taloudelliset asiat eivät ole kunnossa, on Saksan GP:n tulevaisuus vaakalaudalla.

Perinteiset radat tai paikat eivät paljon paina F1-pomolle Bernie Ecclestonelle, sillä hänellä on tuoda uusia tarjokkaita kalenteriin lähes joka vuosi. Tämä uhkaa perinteisiä ratoja, sillä Ecclestone tuntuu kuuntelevan vain seteleiden kahinaa. Viimeisin esimerkki tästä on Italian GP:n tilanne, jossa Monzan asema kisajärjestänä oli uhattuna, mutta ilmeisesti tänään on sovittu, että Italian GP jatkaa sittenkin Monzassa. Viime viikolla uutisoitiin, että Imola korvaisi Monzan, mutta ilmeisesti tällä Imolan kanssa solmitulla "sopimuksella" Ecclestone sai kiristettyä lisää rahaa järjestelyoikeuksista FOM:lle.

Raha siis puhuu Formula 1 -osakilpailujen järjestämisessä. Perinteillä ja fanien pitämillä vanhoilla radoilla ei tunnu olevan suurta merkitystä. Samalla se tarkoittaa, että entistä vähemmän kisoja nähdään muualla kuin Euroopassa. Toki ymmärrän, että kyseessä on MM-sarja, eikä EM-sarja, mutta kisoja ei saisi enää siirtää Euroopan ulkopuolelle tämän enempää. Eikä toisaalta kisojen kokonaismäärän kasvattaminenkaan tunnu järkevältä, nykyinen 21 kisaa on jo ihan kipurajoilla kaikkien kannalta.

Nautitaan nyt kuitenkin Saksan GP:n paluusta ja viimeisestä rutistuksesta ennen F1:n kesälomaa. Tämän viikonlopun jälkeen sarja jää reilun kolmen viikon tauolle ja kuljettajat palaavat "sorvin" ääreen Belgian Spassa elokuun viimeisenä viikonloppuna.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: