Alonso järjesti viikon uutispommin

Tämän viikon suurin F1-uutinen kuultiin keskiviikkona, kun McLaren ilmoitti Fernando Alonson jättävän toukokuun lopulla ajettavan Monacon GP:n väliin ja hänen ajavan samana viikonloppuna kisattavassa Indy 500 -kilpailussa. Mielenkiintoinen ratkaisu tuo mieleen vuosikymmenten takaiset ajat, kun F1-kuskit ajoivat eri sarjoissa kauden aikana.

Alonson Monacon GP:n väliin jättäminen herättää kysymyksiä. Miksi McLaren antoi Alonsolle luvan ajaa Indy 500 -kilpailussa, vaikka hänen päätyönsä MM-osakilpailu ajetaan samana viikonloppuna? Yksi syy on tietysti se, että McLaren ja Honda ovat mukana Indy-projektissa mm. Michael Andrettin kanssa, joten on luonnollista, että McLarenilta liikenee heidän kuljettajansa yhden moottoriurheilun legendaarisimman kilpailun käyttöön.

Kuitenkin ihmetyttää, miksi juuri Alonso? Tietysti kovat spekulaatiot lähtivät heti liikkeelle, mutta virallisen selityksen mukaan Alonson Indy-kokeilu lähti liikkeelle vitsistä, jonka esitti McLarenin toimitusjohtaja Zak Brown. Mediatietojen mukaan Brown oli heittänyt ennen Australian GP:tä vitsin Alonsolle, että olisi kiva olla mukana Indy 500:ssa. Vitsi jäi muhimaan Alonson päähän ja ilmeisesti mahdollisuus varmistui viime viikon lauantaina, jolloin päätös tehtiin.

Virallisen selityksen ohella haluan kuitenkin viritella salaliittoteorioita - vai pitäisikö sanoa "vaihtoehtoisia totuuksia" - kuten ajanoloon sopii. On tunnettua, että Alonso on varsin turhautunut McLarenin ja erityisesti Hondan suorituskykyyn. Niinpä McLaren halusi pitää Alonson tyytyväisenä, eikä estää espanjalaistähden Indy-kokeilua. Toisaalta voisi spekuloida, että ennakoisiko tämä Alonson tulevaisuutta Formula 1:n jälkeen? Teoriassa siirtyminen Indy-sarjaan olisi mahdollista jo tämän kauden jälkeen, jos McLaren ei osoita piristymisen merkkejä ja F1-uran jatkaminen jossakin toisessa huipputallissa ei ole enää mahdollista.

Salaliittoteoriat sikseen, uskottakoon McLaren meriselitys. Alonson poikkeminen kesken kauden Indyyn ei ole ennenkuulumatonta, vaikka pitkään aikaan tätä ei olekaan tapahtunut, sillä joskus kuljettajilla on ollut aikaa ajaa useampaa sarjaa yhtä aikaa. Lisäksi aikoinaan F1-autoilla on ajettu sarjan ulkopuolisia kilpailuja ja onhan F1:ä ajettu Indianapolisin ovaalilla, kun Indy 500 kuului F1-sarjaan 1950-1960, mutta silloin ratin takana olivat ovaalin erikoismiehet, eivätkä sarjaa säännöllisesti ajaneet kuljettajat. Ainoastaan Alberto Ascari osallistui F1-kuskina Indy 500:een vuonna 1952, kun Indy 500 kuului F1:n MM-sarjaan.

Nykyään sarjojen välinen pomppiminen on jäänyt vähemmälle muutamasta syystä. Yksi syy on tietenkin työnantajien pelko siitä, että kuljettajat loukkaantuvat ajaessaan toisessa sarjassa, eivätkä silloin olisi käytettävissä Formula 1:ssä. Etenkään tähtikuljettajille ei loukkaantumisia ja poissaoloja kisoista haluttaisi. Toinen syy on tietenkin kalenterin tiivistyminen, jossa ei paljon vapaaviikonloppuja ole, kun kisoja ajetaan parikymmentä vuodessa. Yleensä F1-kuskien siirtyminen muihin sarjoihin on tapahtunut vasta F1-uran päätyttyä.

Hattua täytyy nostaa Alonsolle, joka tekee täysin uuden aluevaltauksen. Alonso ei ole koskaan urallaan ajanut ovaaliradalla, eikä omien sanojensa mukaan ole koskaan katsonut kokonaista Indy-kisaa edes televisiosta. Toivotaan, että Alonso saisi piristystä muuten niin mollivoittoiseen aikaan, mitä McLaren on viime vuodet tarjonnut. Nyt Alonso päässee kilpailemaan tasavertaisesti muiden kanssa, vaikka varmaankin voiton saaminen Indy 500:sta olisi ovaaliuntuvikolle kaiketi haihattelua.

Kun Alonso menee ajamaan Indy 500 -kisaa, tarvitsee hän tietenkin tuuraajan Monacon GP:hen. McLaren ei ole tämän blogin julkaisuhetkeen mennessä kertonut Alonson tuuraajaa, mutta vahvimmin tuuraajaksi on ehdolla Jenson Button. Viime kauden lopuksi Button ilmoitti pitävänsä sapattivuoden ja siirtyvänsä McLarenin lähettilääksi. Button olisi luonnollisin valinta Stoffel Vandoornen tallitoveriksi Monacoon, onhan hän valmiiksi jo tallin palkkalistoilla, eikä hänen viimeisistä F1-ajamisesta ole vielä kovin pitkää aikaa.

Buttonilla on hyvin aikaa saada tuntumaa uuteen McLareniin, sillä Bahrainin GP:n jälkeen on kaksipäiväinen testijakso Sakhirin radalla ja sen lisäksi McLarenilla on mahdollisuus ajattaa Buttonia perjantain ensimmäisissä harjoituksissa kisoissa ennen Monacon GP:tä. On mielenkiintoista nähdä, miten Button - jos hänet valitaan Alonson tuuraajaksi - pärjää ruhtinaskunnan kaduilla keikkakuskin valmistautumisella ja toisaalta, miltä Alonson Indy-debyytti näyttää ison veden toisella puolella.

Lähteet: 
Alonson Indy-loikka lähti vitsistä – ei ole koskaan katsonut kokonaista kisaa (MTV Sport 13.4.2017)
Indianapolis Motor Speedway (Wikipedia)

Artikkelia päivitetty 14.4.2017 kello 12:44: McLaren vahvisti perjantaina, että Jenson Button korvaa Fernando Alonson Monacon GP:ssä toukokuussa.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: