Bottas laittoi kriitikoille jauhot suuhun ja ilmoittautui mestaruustaistoon

Valtteri Bottas Barcelonan talvitesteissä 2019. Kuva: © 2019 Artes Max / Flickr.com

Uusi Formula 1 -kausi käynnistyi suomalaisnäkökulmasta täydellisesti. Mercedeksen Valtteri Bottas otti Australiasta voiton ja näytti kriitikoilleen pitkää nenää. Samalla Bottas siirtyi MM-sarjassa kuskin paikalle avausosakilpailun jälkeen.

Bottas valmistautui uuteen kauteen varmasti suurten paineiden alla. Viime kausi ei tuottanut suomalaiselle yhtään voittoa ja Bottas ajautui loppukaudesta Lewis Hamiltonin kakkoskuskiksi. Tulokset eivät olleet syksyllä sitä mitä piti ja Bottas tippui loppupisteissä peräti viidenneksi. Kritiikkiä tuli monelta suunnalta ja Bottas oli myös itse turhautunut ja se näkyi monissa haastatteluissa.

Australian voitto mursi monia patoja, eikä Bottas mitenkään peitellyt sitä kisan jälkeen tiimiradiokommenteissa tai haastatteluissa. Samalla Bottas näytti koko F1-maailmalle, mistä hänet on tehty. Kauden avauskisan voitolla Bottas ilmoittautui myös tämän kauden mestaruustaistoon, josta on tulossa erittäin mielenkiintoinen avausviikonlopun perusteella.

Melbournen esitys sunnuntaina oli Bottakselta hallittu, suorastaan dominoiva. Avain voittoon oli hieno startti, jossa paalulta lähtenyt Hamilton joutui katsomaan Bottaksen perävaloja. Startissa hieman sutinut Hamilton oli voimaton avausmutkaan tultaessa, eikä mitään ollut tehtävissä. Vielä, kun Hamiltonin auto kärsi vaurioita kisan aikana, ei Bottaksen voitolle ollut estettä.

Loppukisa meni johtoa kontrolloidessa, vaikka kisan lopussa mielenkiintoa tarjosi uusi pistesääntö, jossa kisan nopeimmasta kierroksesta on tarjolla lisäpiste. Bottas kyseli varikkomuurilta mahdollisuutta ylimääräiseen varikkokäyntiin lisäpisteen toivossa, mutta talli ymmärrettävästi kieltäytyi tästä riskien minimoimiseksi. Lisäpisteeseen ei kuitenkaan uusia renkaita tarvittu, vaan Bottas nappasi lisäpisteen viimeisillä kierroksilla vanhoilla renkailla ja näin suomalaisesta tuli ensimmäinen lisäpisteen saanut ja 26 pistettä yhdestä kisasta kerännyt F1-kuljettaja.

Voitto Australiasta oli erittäin tärkeä Bottakselle. Se varmasti pudotti paineita ja vähensi spekulointia, että Esteban Ocon korvaisi suomalaisen hopeanuolella kaudella 2020. Oconin ilme oli näkemisen arvoinen tallipäällikkö Toto Wolffin vierellä Bottaksen juhliessa voittoa. Voinee sanoa, että Oconin ilo Bottaksen voitosta oli vähintäänkin väkinäistä. Bottas osoitti tallille, että häneen voi luottaa ja hän on varteenotettava mestarikandidaatti tälle vuodelle Hamiltonin ohella.

Jos Bottas jatkaa suorituksia tähän tahtiin, ei pitäisi olla mikään ihme, että Bottas lunastaa sopimuksensa optiovuoden. Mikäli kevät sujuu hyvissä merkeissä, voidaan odottaa, että Mercedes vahvistaisi Bottaksen jatkon jo alkukesästä. Nyt täytyy pitää maltti myös kotikatsomoissa, sillä varmasti Hamilton tulee iskemään kovaa Bahrainissa Australian tappion jälkeen. Lisäksi Red Bull osoitti vaarallisuutensa. Paketti Hondan kanssa toimii ja etenkin Max Verstappen aiheuttanee harmaita hiuksia Wolffille ja kumppaneille kauden aikana. Eikä sovi unohtaa Ferraria. Vaikka Ferrarin avausviikonloppu oli pettymys, eivät Maranellon joukot ole sanoneet viimeistä sanaansa.

Kausi siis tuskin on pelkkää voitonmarssia Bottakselle ja voimasuhteet todennäköisesti vaihtelevat jonkin verran, eikä Australian perusteella voi tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Albert Parkin rata on poikkeuksellinen moniin muihin verrattuna ja MM-sarjaa pitää katsoa muutaman kisan verran, kuinka se kehittyy. Paremman kuvan mestaruustaistelun suunnasta saadaan Espanjan GP:n tienoilla toukokuun alkupuolella, jolloin olemme varmasti viisaampia siitä, ketkä ovat vahvoilla ja ketkä eivät.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: