Leclerc näytti Bahrainissa, miksi hänet valittiin Ferrarille

Charles Leclerc Barcelonan talvitesteissä helmikuussa 2019. Kuva: © 2019 Artes Max / Flickr.com.

Bahrainin GP:ssä nähtiin ilmiömäinen Charles Leclerc, joka paalupaikalla ja moraalisella voitolla hiljensi epäilijöiden suut ja osoitti, että hänessä on Ferrarin tulevaisuus. Samalla Sebastian Vettelin ylle tuli harmaita pilviä, sillä juuri hänen piti johdattaa Ferrari tänä vuonna kultaan ja kunniaan.

Charles Leclercin valinnasta Ferrarille Kimi Räikkösen tilalle oltiin kahta mieltä. Osa oli sitä mieltä, että tämä oli Ferrarilta virhe ja iso riski luottaa nuoreen ja suhteellisen kokemattomaan kuljettajaan Formula 1:ssä. Toiset taas olivat sitä mieltä, että Leclercin valinta Ferrarille on mahdollisuus ja nyt Ferrarilla on kaksi kilpailukykyistä kuljettajaa, jotka kirittävät toisiaan kohti mestaruutta.

Leclerc oli vahva läpi koko Bahrainin viikonlopun. Uran ensimmäinen paalupaikka tuli suvereenisti ja kisan voitto mureni teknisiin ongelmiin noin kymmenen kierrosta ennen maalia. Lopputuloksena ollut kolmas sija oli taustaan nähden pettymys, mutta viikonlopun esitys antaa uskoa tulevaan. Leclercillä oli varsin kypsä asenne kisan jälkeen ja hän osasi katsoa pitkällä perspektiivillä ja varmasti tulevaisuudessa nähdään voittoja, eikä puheet potentiaalisesta tulevaisuuden maailmanmestarista olleet vain lämpimikseen puhumista.

On myönnettävä, että olin itsekin hieman skeptinen, kuinka nuori kuljettaja pystyy kantamaan paineet Ferrarilla. Ainakin toistaiseksi ura legendaarisessa italialaistallissa on alkanut loistavasti. Paineet tietysti kasvavat menestyksen myötä ja tulevissa kisoissa Leclerc lähtee eri asetelmista kuin Australiaan tai Bahrainiin. Mielestäni Bahrainin moraalinen voittaja joutuu kantamaan odotuksia ja, jos ne eivät toteudu, etenkin Italian media helposti kääntävät takkiaan nopeammin kuin eduskuntapuolue vaalien jälkeen.

Leclercin nousu Formula 1:n tämänhetkiseksi kuumimmaksi puheenaiheeksi aiheuttaa myös toisenlaisia paineita. Ne paineet joutuu kohtaamaan tallitoveri Vettel, jonka piti olla Ferrarin "Next One". Bahrainin kisa päättyi nelinkertaiselta maailmanmestarilta viidenteen sijaan, joka johtui pyörähdyksestä omaan ajovirheeseen taistelussa Mercedeksen Lewis Hamiltonia vastaan. Pyörähdys jatkaa Vettelin virheiden sarjaa, joka alkoi jo viime vuonna ja murensi viime kauden mestaruustaistelun.

Bahrainin tapahtumat eivät ole hyvä merkki Vettelin kannalta. Paineet ovat kovat niin tallin, fanien kuin mediankin puolelta. Vettel sai rankkaa kritiikkiä Bahrainin jälkeen ja hänen asettamisensa Ferrarin ykköskuljettajaksi ennen kauden alkua kyseenalaistettiin monelta taholta. Bahranin kaltaisiin ajovirheisiin ei ole monta kertaa varaa, etenkin, kun Ferrari oli erittäin kilpailukykyinen. Jälleen kerran - kuten esimerkiksi C Moren F1-lähetyksissä tuotiin esille - Ferrari ei onnistunut toteuttamaan omaa potentiaaliaan, kun on sen paikka. Tätä tapahtui liian monta kertaa viime kaudella ja nyt se jatkui.

Kiinassa Ferrarilla pitäisi olla etulyöntiasetelma Mercedekseen jälkeen radan pitkien suorien ansiosta. Juuri suoranopeuksissa Ferrari löi Mercedeksen Bahrainissa. Vettelin on nyt näytettävä johtajaroolinsa tallissa tai muuten hänen asemansa vaikeutuu entisestään. Mielestäni on todellinen vaara Vettelin näkökulmasta, että talli alkaisi panostamaan Leclerciin, jos Vettelillä ei homma kulje. Vettelillä saattaa pitkän kauden aikana tulla ikävä Räikköstä, joka ei muutamia välähdyksiä lukuun ottamatta pystynyt kunnolla haastamaan Vetteliä, mutta Leclerc näyttäisi olevan toista maata.

Leclercillä on nyt elämänsä tilaisuus nousta Ferrarin johtotähdeksi, jos se mahdollisuus vain hänelle annetaan. Tietenkin se riippuu myös tallien voimasuhteista, mutta tällä hetkellä näyttää hyvältä.


Tulosta   Sähköposti

Aiheeseen liittyvät artikkelit: