Asukasvalintoihin vaikuttaa yksilön toiminta ryhmässä

Big Brotherin asukasvalinnoista keskustellaan paljon, koska asukkaat vaikuttavat BB-kauden onnistumiseen todella paljon. Valintakriteereistä on paljon uskomuksia mm. erilaisine ihmistyyppikiintöineen, joista tuotanto yleensä irtisanoutuu. Tänä vuonna teemana on ollut hakea ihmisiä, jotka eivät luovuta helposti.

Kymmenennen Big Brother -kauden alkuun on aikaa noin kaksi ja puoli viikkoa ja asukasvalinnat on lisähakua lukuun ottamatta todennäköisesti jo tehty. Aina uuden kauden kynnyksellä on spekuloitu, millaisia asukkaita saadaan tänä vuonna. Toivomuslistalla on ollut myös hieman vanhempia asukkaita, jotka tulisivat pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, eikä tuotannolla olisi kiintiöitä esim. maahanmuuttajille tai homoille.

Uskomukset kiintiöiden käytöstä on vahvassa, vaikka tuotanto tämän aina kiistää, kuten myös pääkaupunkiseudun ihmisten suosimisen. Jää katsojien itsensä pohdittavaksi, onko tällaisia kiintiöitä olemassa. Yhdenlaisia asukkaita tänä vuonna kuitenkin haetaan ja ne ovat ihmiset, jotka eivät luovuta helposti. Viime vuosina Big Brotherissa luovutuskynnys tai ainakin luovutuksella uhkailu on ollut alhaalla ja tästä halutaan eroon.

Tuotannon mukaan tämän vuoden hakijoissa on tullut ilmi tämä piirre, ettei luovuteta, mutta tietenkin ihmiset sanovat, mitä he uskovat tuotannon kuulevan. Eri asia on, miten tämä konkretisoituu talossa. On helppo sanoa hakemuksessa tai tuotannon haastattelussa, ettei luovuta, mutta tilanne muuttuu BB-talossa. Monet entiset asukkaat ovat  kertoneet, että kaikki muuttuu, kun ihmiset suljetaan taloon, jossa ei ole yhteyksiä ulkomaailmaan. Tällöin todella nähdään, miten ihmiset käyttäytyvät paineen alla.

Paineen alla toimiminen onkin ollut tuotannon yksi tarkkailun kohteista. Big Brother -tuotanto on avannut hakuprosessia BB-nettisivuilla heinäkuun loppupuolella julkaistuissa videoissa. Hakijoita halutaan tarkkailla, kuinka he toimivat ryhmässä ja minkälaisen roolin he ottavat. Toimiiko yksilö ryhmässä johtajana vai seuraako hän vain muita. Erilaisten ryhmätehtävien perusteella kootaan lopulta joukko, jotka astuvat BB-taloon elokuun 24. päivä.

Vaikka Big Brother on yksilökilpailu, on ratkaisevaa asukasvalintojen kannalta, millä tavalla henkilö toimii ryhmässä. Suomen Big Brother on tullut tunnetuksi viime kausina, että asukasryhmät ovat olleet hyvin riitaisia. Asukasvalinnoilla vaikutetaan hyvin paljon ryhmädynamiikkaan ja tästä tuotanto on hyvin tietoinen. Riitaisalla ryhmällä saadaan revittyä otsikoita, mutta karkoitetaanko pahan olon lietsomisella katsojat, kuten viime vuosina on käynyt?

BB-nettisivuilla olevista videoista saa sen kuvan, ettei BB-taloon etsitä tavallista ihmistä, vaan massasta poikkeavaa. Välttämättä tämä ei kuitenkaan tarkoita aina räiskyvää persoonaa vaan se voi tarkoittaa myös persoonaa, joka on ääripään toisesta laidasta, eli hyvin minimalistinen reaktioissaan. Joka tapauksessa on selvää, että hakuprosessissa haetaan tuotannon mukaan asioihin jollain tavalla reagoivaa ihmistä.

Se, millainen kokoonpano saadaan kasaan, selviää siis 24. elokuuta. Yhtä asukasta haetaan tosin vieläkin, kun lisähaku jatkuu tämän viikon perjantaihin keskiyöhön saakka. Jo keskiviikkona netissä äänestettäviltä ehdokkailta piilotetaan äänimäärät kello 18 jälkeen, mutta äänestys jatkuu tästä vielä siis perjantaihin saakka, kerrotaan Big Brotherin Facebook-sivuilla. Yhteisön valitsema asukas selviää Kickoff-lähetyksessä.

Suomen kymmenes Big Brother starttaa Subilla 24.8.2014 kello 20.00.

Katso videot Big Brotherin virallisilta nettisivuilta:
VIDEO: Näin BB-hakijat testataan – ennennäkemätöntä materiaalia asukashausta! (30.7.2014)
VIDEO: Psykoterapeutti paljastaa: Tällaisia asukkaita BB-taloon haetaan (31.7.2014)

Lue myös:
Asukashaku 2014
Asukashaun lisähaun viimeinen kierros alkoi Big Brotherissa (30.7.2014)

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.