BB-talot Suomessa 2005-2019

BB-talon olohuone vuonna 2019. Kuva: © 2019 Petri Aho / Nelonen Media.
BB-talon olohuone vuonna 2019. Kuva: © 2019 Petri Aho / Nelonen Media.

Suomen Big Brotheria on tehty yksitoista kautta ja sen aikana on nähty lukuisia BB-taloja. Kolmessa eri paikassa vuosien varrella sijainnut BB-talo on kokenut useita muodonmuutoksia.

Vuosina 2005-2014 BB-talo on ollut rakennettuna kahteen eri kiinteistöön Espooseen. Ensimmäisenä BB-rakennuksena toimi Kivenlahdessa sijainnut tehdashalli vuosina 2005-2009 ja toinen rakennus oli Kilossa yrityskompleksissa vuosina 2010-2014.

Aivan joka vuosi ei ole rakennettu täysin uutta BB-taloa, vaan yleensä taloa on enemmän tai vähemmän muokattu edellisestä. Pienimmillään muutokset ovat tarkoittaneet vain sisustuksen ja kalusteiden vaihtoa, mutta vuosien varrella vanhoja seiniä on purettu, uusia rakennettu ja muuttihan BB-talo kerran jopa toiseen rakennukseen.

Kivenlahti, Espoo 2005-2009

Kahtena ensimmäisenä vuonna 2005 ja 2006 BB-talo oli lähes identtinen. Ainoastaan sisustus oli muuttunut vuosien välillä. Vuonna 2005 BB-talon olouone ja avokeittiö oli oranssia, ruskeaa, punaista ja vaaleaa sävyä. Makuuhuoneet olivat pinkin ja vihreän värisiä ja wc- ja kylpyhuonetiloista löytyi turkoosin sävyjä. Pihalla oli terassi kalusteineen, palju ja oikea nurmikko.

Tietenkin Suomen BB-talosta löytyi sauna ja käynti sinne tehtiin ulkokautta, mutta sauna oli kuitenkin samassa rakennuksessa kuin itse BB-talo. Kauden aikana pihalle ilmestyi iso pihakivi, joka oli asukkaiden yhden viikkotehtävän materiaalia, mutta haaste patsaasta osoittautui liian vaikeaksi palaksi.

Toisella kaudella vain seinien väri ja kalusteet vaihtuivat. Olohuoneen ja keittiön seutu muuttui vaalean beesiksi ja vihreän sävyisiin kalusteisiin. Makuuhuoneet olivat Taivaan sininen pilvineen ja Veden sinivihreä. Pihalla ei suurempia muutoksia ollut, ainoastaan oikea nurmikko oli vaihtunut siirtonurmikkoon. Jopa ykköskaudelta tutuksi tullut pihakivi oli paikallaan.

Asukkaat hoitivat viikottaiset ostoksensa kahdella ensimmäisellä kaudella R-kioskista.  Päiväkirjahuoneessa oli ykköskaudessa keltaruskea seinä, josta oli helposti pääteltävissä Fazerin Fanipalan omainen väritys ja visuaalinen ilme. Tästä Subtv sai myös huomautuksen Viestintävirastolta mainonnan sääntöjen rikkomisesta. Kakkoskaudella päiväkirjahuone oli punainen.

Pikainen esittely BB-talosta vuonna 2006:


Video:
Ote Big Brother Kickoffista 2006. © 2006 Subtv ja Metronome Film & TV.

Vuonna 2007 sisustussuunnittelija Minna Haapakoski pääsi hieman enemmän muokkaamaan edelleen samoilla sijoilla olleen BB-talon. Ruskeaa, kultaa ja hopeaa olivat pröystäilevän oloisen talon päävärit yhdessä musta wc-paperin kanssa, vaikka kauden teeman piti olla ekologisuuden. Yhtenä symbolina tästä oli kasvihuone, joka tosin unohdettiin täysin niin tuotannon kuin asukkaidenkin osalta. Turha tietenkään odottaa Big Brotherilta mitään rangaistuksia, vaikka kasvihuoneen hoitaminen piti olla koko kauden kestävä tehtävä.

Homehtuneen kasvihuoneen ohella kauden suurin muutos BB-talossa oli saunan siirtyminen pihalle. Puulla lämmitettävä sauna oli pihan nurkassa, niin ikään puilla lämmitettävän paljun vieressä. Entisen saunan paikalle rakennettiin lisähuone, jossa suoritettiin joitakin tehtäviä ja saipa kauden voittaja Sauli viettää siellä yön ihan yksin "voitettuaan" punaisesta puhelimesta yön yksityismajoituksessa.

Juontaja Vappu Pimiä esittelee BB-talon 2007:


Video:
Ote Big Brother 2007 Kickoffista. © 2007 Subtv ja Metronome Film & TV.

BB-talon 2008 suunnittelusta vastasi production designer Tiina Anttila. Neljännellä kaudella taloa oli pistetty uusiksi jo hieman rankemmalla kädellä, sillä seinää oli pistetty nurin ja mm. makuuhuoneita oli vain yksi. Talosta löytyi myös toisesta kerroksesta sviitti, jonne pääsivät vain harvat ja valitut vain Big Brotherin armollisella suostumuksella. Varastohuone oli vaihtanut paikkaa talon toiselle puolelle ja varastohuoneen viereen oli tehty ylimääräinen huone, jossa ajoittain suoritettiin tehtäviä. 

Värimaailma talossa oli kohtuullisen räikeä. Lattia oli lila ja lattiaan oli tehty myös painatuksia. Seinät olivat vaaleita, mutta einillä oli lasielementtejä, joissa oli vihreän sävyisiä kuoseja, joiden pohjana oli Anttilan mukaan yksi pieni luu, joka heijastelee läpinäkyvyyden teemaa ja liittyy koko kauden teemaan joka oli ”Kuka oikeasti olet”.

Myös piha-alueet olivat kokeneet suuria muutoksia. Sauna oli siirtynyt pihan keskelle ja talossa oli kaksi poreammetta, kylmälle ja kuumalle vedelle omansa. Terassi oli hallitseva elementti pihalla. Itse terassi oli varsin iso ja ulkoilupihan ympäri kiersi terassilaudoitus, joka toimi asukkaille usein ”lenkkipolkuna”.

Vuonna 2008 piha-alue laajeni merkittävästi, kun ensimmäinen tehtäväalue otettiin käyttöön pihan muurien ulkopuolella. Tehtäväalueella oli tarkoitus yöpyä myös marraskuisena kylmenevinä öinä, mutta syysmyrsky pilasi suunnitelmat, kun heppoinen rakennelma kaatui kovassa tuulessa. Säänhaltijan metkut aiheuttivat muutoksia Big Brotherin suunnitelmiin kauden kolmanneksi viimeisessä viikkotehtävässä.

Vapun BB-talon esittely 2008:


Video:
Ote Big Brother 2008 Kickoffista. © 2008 Sub ja Metronome Film & TV.

Viimeisen kerran BB-talo rakennettiin Kivenlahteen vuonna 2009. Talo oli ison osan kautta jaettuna kauden teeman mukaisesti Paratiisiin ja Slummiin. BB-talon muoto ei suuresti muuttunut täksi kaudeksi, vaikka seinien linjoja hieman muutettiin, mutta perusrakenne pysyi ennallaan. Isoimipia muutoksia oli wc:n ja kylpyhuoneen yhdistyminen yhdeksi tilaksi.

Paratiisissa oli siistin näköistäja paljon valkoista pintaa. Kaikki talon yltäkylläisyydet ja palvelut olivat luonnollisesti paratiisilaisten käytössä, kuten esimerkiksi keittiö, kylpyhuone, sauna ja porealtaat. Slummissa oli karumpaa ja sotkuisempaa. Piha oli jo hiekkaa ja siellä oli ulkovessat ja ruoanvalmistusmahdollisuus Trangiaa käyttäen. Slummilaisten makuuhuone oli edelliskauden lisähuoneen paikalla. Slummin asukkaat joutuivat suorittamaan tehtäviä tehtäväalueella ansaitakseen mm. oikeuden nimetä muita asukkaita. Tehtäväalueen seiniä oli vahvistettu edellisvuodesta viisastuneena ja alue pysyikin pystyssä kauden loppuun saakka.

Talon yhdistyttyä loppukaudesta kaikki talon palvelut olivat kaikkien asukkaiden käytössä. Vähitellen Slummin muistot hävisivät talosta, kun asukkaat pääsivät maalaamaan olohuoneen seinät valkoisella maalilla toiseksi viimeisellä viikolla.

Ei kautta ilman kämmiä: BB-tuotannolta oli jäänyt hakematta rakennuslupa BB-talolle koko sen historian ajalta, kertoi Iltalehti siteeraten Ilta-Sanomia syksyllä 2009. Niinpä kesken kauden talossa suoritettiin viranomaisten suorittama rakennustarkastus. Tuotannon puolesta luvattiin, että rakennusluvat hoidetaan kuntoon tulevia kausia ajatellen.

Vappu ja Jani esittelevät BB-talon 2009:


Video: Ote Big Brother 2009 Kickoffista. © 2009 Sub ja Metronome Film & TV.

Kilo, Espoo 2010-2014

Viiden kauden jälkeen BB-talo siirtyi uuteen paikkaan Espoon Kiloon ja talo koki samalla merkittävimmän muutoksensa. Kauden 2010 talossa oli paljon valkoista ja jonkin verran harmaata. Uuden talon oli teollista loft-tyyliä, jollaiseksi sitä luonnehti talon suunnitellut Minna Haapakoski, joka pääsi toisen BB-talonsa suunnittelemaan täysin tyhjästä.

Talossa oli hyödynnetty paljon teknologisia ratkaisuja mm. sähköisten keittiön kaappien ja sähköisen makuuhuoneen oven muodossa ilmeisesti kauden talovalmistajasponsorin innoittamana. Ratkaisut toivat takapakkia, kun kesken kauden makuuhuoneen ovi temppuili ja ehkä olisi kannattanut keskittyä keittiössäkin olennaiseen, sillä hanavesi oli ajoittain keltaista. Lisäksi asukkaat valittivat talven lähestyessä kylmyydestä talon sisällä.

Yksi kauden erikoisuuksista oli salatila, joka esiteltiin taloon tulleiden sala-asukkaiden yhteydessä. Sala-asukkaina olivat BB-talossa aiemmin olleet asukkaat, jotka viettivät muutaman päivän keskenään ennen kuin he liittyivät muiden asukkaiden seuraan. Myöhemmin kaudella salatilaa käytettiin harmittavan vähän, kun ottaa huomioon, ettei uusi BB-talo ollut mitenkään älyttömän iso muutenkaan.

Piha oli pitkulaisen muotoinen, jonka toisessa päässä oli patio, terassi ja poreallas ja sauna toisessa päässä. Luonnollisesti ulkoilupihan jatkeena oli tänäkin vuonna tehtäväalue.

Kiire oli tullut ainakin lupien hakemisessa, sillä rakennusluvat olivat mukaan vielä hakuvaiheessa, vaikka BB-talon rakentaminen oli jo täydessä käynnissä, siteerasi Iltalehti Ilta-Sanomia. Lupa-asioidenhan piti olla kunnossa seuraavaa kautta varten, eikö?

Susanna ja Elina esittelevät BB-talon 2010:


Video:
Ote Big Brother 2010 Kickoffista. © 2010 Sub ja Metronome Film & TV.

Kaudeksi 2011 Tiina Anttila pääsi jälleen tuunaamaan BB-taloa. Toista kautta käytössä olleeseen uuteen tilaan nousi vain hieman muokattu versio. Väriä uusi talo oli saanut reilusti ja visuaalisena teemana vaikutti olevan Liisa Ihmemaassa.

Suurimmat muutokset liittyivät edelliskaudeksi tulleeseen salatilaan, josta tuli nyt yleinen tila ja se samalla hieman pieneni. Tilaa nimittäin lohkaistiin Pesälle, josta muotoutui paikka paitsi henkeville jutuille niin myös mm. juonittelulle ja lemmiskelylle. Tapahtuipa jopa niin, että Pesän kautta jopa karattiin BB-talosta jo ensimmäisellä viikolla.

Satumainen sisustus vaati myös satumaisia huonekaluja. Niinpä Anttila joukkoineen haali antiikkimaisia huonekaluja ympäri Suomea, joita tarpeen vaatiessa hieman tuunattiin, totesi production designer Subin BB-nettisivujen haastattelussa.

Sisätilojen räväkkyys jatkui myös pihalle, mutta muuten ulkotiloissa ei ollut radikaaleja muutoksia. Ainoastaan ilmeisesti tupakkalainsäädännön vuoksi tupakointi oli sallittu vain tarkasti rajatulla alueella ulkoilupihalla. Porealtaita asukkailla oli vuonna 2011 käytössään kaksi ja sauna oli väriltään pinkki entisellä paikallaan. Ulkotehtäviä suoritettiin jo totutusti tehtäväalueella.

Elina esittelee värikkään BB-talon:


Video:
 Ote Big Brother 2011 Kickoffista. © 2011 Sub ja Endemol Finland Oy.

Tiina Anttila vastasi myös BB-talon suunnittelusta vuodeksi 2012. Värikkyys vaihtui suuriin valkoisiin pintoihin, joita piristivät useat eriväriset elementit. Värejä ei siis hylätty, mutta niitä oli käytetty hillitymmin 2012 BB-talossa.

Kalusteet ja sisustus oli jälleen uusittu, mutta myös joitakin rakenteellisia uudistuksia oli tehty. Keittiö oli pistetty uusiksi ja keittiön viereiseen huoneesen oli siirretty päiväkirjahuone. Big Brotherin ääni pk-huoneessa oli robottimainen. Päiväkirjahuoneen entiselle paikalle oli tullut pienempi makuuhuone, iso makuuhuone oli edelleen entisellä paikallaan. Lisäksi vuotta aiemmin esitellyn pesän sisäänkäyntiä hieman uudistettiin.

Kauden erikoisuuksiin kuului kylpyhuoneessa ollut akvaario. Akvaariossa asusteli myös "puhuva" kala, joka nimettiin kauden aikana Reiskaksi. Pihalla poreallas oli siirretty saunan kylkeen kiinni ja piha jatkui muurien takana tehtäväalueella. Kauden alussa tehtäväalueella oli asuntoauto, jossa asuivat BB-talosta viikon ajaksi kolme valehäädettyä naisasukasta.

"BB-talo ilmakuvassa vuonna 2012. Kuva: © 2012 Sub / ruutukaappaus Big Brother 2012 alkaa! -lähetyksestä.

Suomen Big Brotherin toistaiseksi ainoana julkkiskautena BB-talon muutokset pysyivät maltillisina. Väritys muuttui jälleen, tällä kertaa räikeämpään suuntaan. Lisäksi keittiö oli tiloista, joka koki suurimmat muutokset.

Pihallakaan ei nähty mitään järisyttäviä muutoksia. Terassi oli osittain muutettu esiintymislavaksi, jossa julkkisasukkaiden iloksi talossa kävi artistivieraita biisin tai parin verran yleensä perjantaisin. Nähtiinpä myös muutama Julkkis-BB:n asukas esiintymässä BB-talon lavalla.

Viimeiseksi Subin BB-kaudeksi jäi tällä erää kausi 2014, jolloin BB-talo oli suuren osan kaudesta jaettuna kahtia, Kartanoon ja Kellariin. Jako alkoi heti ensimmäisestä päivästä, kun asukkaat lähetettiin studiosta taloon tuotannon päättämänä joko yltäkylläiselle Kartanon puolelle tai askeettiseen Kellariin.

Talo oli jaettu aidalla kutakuinkin keskeltä taloa. Aita muodosti käytävän ulko-ovelta Kellariin, jossa kellarilaisilla oli makuutilat, oma varastohuone ja päiväkirjahuone. Muut tilat jäivät kartanolaisten käyttöön. Myös piha oli jaettu aidalla ja Kellarin asukkaille jäi vain pieni kaistale pihan oikeasta reunasta terassilta katsoen. Sauna oli tietenkin Kartanon puolelle ja täysin uusi sauna oli siirretty pihan reunalle.

Kellarin tiloista löytyi jakoaikaan olennaisesti liittyvä elementti. Se oli kiekot, jolla Kellarin asukkaat tuottivat Kartanon puolelle sähköä keittiöön ja lämmintä vettä kylpyhuoneeseen. Kiekkoja tarvitsi pyörittää ja Kartanon asukkaiden oli tätä pyydettävä ja mahdollisesti käydä kauppaa esim. elintarvikkeiden avulla, jos kellarilaiset eivät muuten kiekkoja pyörittäisi. Tämän mahdollisti kaudella 2014 BB-talossa käytössä ollut vaihdantatalous kahtiajaon ollessa voimassa.

Loppukaudesta talo yhdistyi ja aidat poistettiin talosta. Yleisesti ottaen BB-talo oli vuonna 2014 keskimääräisen värikäs ja tapeteilla haettiin taloon kartanomaista henkeä, kun taas kellarin ulkoasu pyrittiin pitämään kohtuullisen karuna.

Kuvan taustalla näkyy kauden 2014 BB-talon pohjapiirros. Kuva: © 2014 Katsomo.fi / ruutukaappaus pääohjaaja Kim Sainion ennen kautta pitämästä videoblogista.

Kauden 2014 jälkeen Big Brother jäi lähes viisi vuotta kestäneelle tauolle ja BB-talo jäi tyhjilleen. Vuonna 2015 BB-talon tiloja Espoossa purettiin uutisoi Iltalehti, mutta jo silloin Endemol Shine Finlandin Tarja Pääkkönen spekuloi, että BB vielä palaa Suomen televisioon uusissa tiloissa. Alkuvuodesta 2019 Nelonen Media julkisti, että Big Brother nähdään sen kanavilla syksyllä.

Kauppakeskus Redi, Helsinki 2019

Big Brotherin 11. kaudelle uusi BB-talo rakennettiin kauppakeskus Redin yhteyteen Helsingin Kalasatamaan. Talon suunnittelusta vastasi arkkitehti Marco Casagrande, joka oli tehnyt talon pitkälti kierrätysmateriaaleista. Casagrande luonnehti, että ulkotila on teollinen zen-puutarha ja ekologinen arkkitehtuuri kannustaa jälkiteolliseen meditaatioon.

BB-talo oli vuonna 2019 rakennettu erilaisella konseptilla kuin edeltäjänsä. Suurin ero oli tv-tuotannossa, sillä talossa ei ollut ollenkaan kamerakäytäviä, vaan kaikki tilat katettiin robottikameroilla. Nämä yhdistettynä kokemattomaan tuotantoporukkaan ja uusiin asukkaisiin aiheutti erikoisia tilanteita, kun kamera jäi välillä pitkäksi aikaa kuvaamaan tyhjää huonetta tai asukkaat säikähtivät kameroita, kun ne liikkuivat.

Erittäin mielenkiintoinen ja aikaisempaa monipuolisempi pohjapiirrustus tarjosi tuotannolle enemmän mahdollisuuksia, vaikka tuntui, että osa talon potentiaalista jäi käyttämättä ja esimerkiksi sviittiä ja varastohuoneen vieressä ollutta salatilaa käytettiin harmittavan vähän. Lisäksi talon heikkouksia oli pieni piha, jossa ei ollut edes katosta.

Talosta löytyi olohuone, joka oli jaettu kahteen osaan. Isommassa osassa oli sohva, jossa asukkaat vastaanottivat tehtävät ja jännittivät sunnuntain häätöjä. Pienemmässä osassa oli ns. retronurkkaus, jossa oli käytetty pieni sohva ja nojatuoleja, josta tuli taloon muodostuneen ”Sikarikerhon” vakituinen kokoontumispaikka lähes joka ilta.

Keittiössä oli tilat ruoanvalmistukseen ja ruokailuun. Keittiöstä löytyi myös talon ”kukkapenkki”, jossa asukkaille tarjottiin mahdollisuus kasvattaa kasviksia yrttejä omaan käyttöön. Jäi tuntuma, ettei tuo toiminut kovinkaan hyvin, eikä asiaan kiinnitetty hirveästi huomiota. BB-asukkaiden viherpeukaloinnilla ei ole kovinkaan loistelias historia ainakaan BB-talon sisällä, kun muistellaan, miten se epäonnistui surkuhupaisassa kasvihuoneessa vuonna 2007.

Makuuhuoneessa ei hirveästi tilaa ollut, käytännössä sinne mahtuivat sängyt ja asukkaat tavaroineen, mutta mitään ylimääräistä siellä ei ollut. Ensimmäisellä viikolla tilanne oli jopa se, että, kun talossa oli 14 asukasta, mutta sänkyjä oli vain 13. Niinpä yksi asukkaista joutui nukkumaan ensimmäisen viikon lattialle, joka aiheutti heti draamaa.

Muita tiloja BB-talossa oli sviitti, johon käynti oli pihan puolelta. Tilaa käytettiin valitettavan vähän vain muutamassa tehtävässä. Toinen tila, joka oli hyvin vähän käytössä – vain kerran – oli varastohuoneen kaapin seinän taakse rakennettu pieni koppi, jonka tiesivät vain kolme asukasta talossa ollessaan. Tietysti BB-talosta löytyi päiväkirjahuone, jo edellä mainittu varastohuone ja pihan kautta pääsi myös tehtäväalueelle.

BB-talon rakentaminen ostoskeskukseen toi kauteen oman uuden ulottuvuutensa. Kauppakeskusta käytettiin luonnollisesti kaupallisesti hyödyksi puolin ja toisin ja BB-asukkaat pääsivät mm. viikottain tekemään ostoksia kauppakeskuksessa sijaitsevaan ruokakauppaan. Suoraa lähetystä näistä ostosreissuista ei kuitenkaan 24/7-palvelun tilanneille tarjottu. Kauppareissujen lisäksi tuotanto pystyi hyödyntämään myös muita kauppakeskuksen palveluita vaikkapa viikkotehtävissä.

Tuotantokauden jälkeen BB-talo purettiin, koska kauppakeskus oli tuotannon aikana vielä rakenteilla ja BB-talon tiloihin oli suunnitteilla muuta käyttöä ja tämä oli jo etukäteen tiedossa. Mikäli uusia tuotantokausia tehdään, joudutaan kokonaan uusi BB-talo rakentamaan uuteen paikkaan. Jatkossa BB-talojen pystytys on luultavasti kuitenkin aiempaa helpompaa, koska nykytekniikan ansiosta kuvaus pystytään rakentamaan robottikameroilla, eikä taloa tarvitse rakentaa kamerakäytävien ehdoilla.

Talon ei siis tarvitse olla aikaisempien talon kaltainen ns. studiotalo, vaan periaatteessa talon voisi tehdä melkein mihin tahansa rakennukseen, mikäli asukkaiden eristys pystytään toteuttamaan jotenkin järkevästi.

Katso video BB-talon rakentamisesta kaudelle 2019:

BB-taloon voi tutustua myös tarkemmin BB-nettisivujen 360-taloesittelyssä.

Suomen BB-talojen suunnittelu 2005-2019

2005 Lavastaja Päivi Kettunen, rakennusmestari Jukka Anttonen, vastaava mestari Harri Nieminen

2006 Lavastaja Päivi Kettunen, rakennusmestari Jukka Anttonen

2007 Sisustussuunnittelu Minna Haapakoski

2008 Sisustussuunnittelu Tiina Anttila, rakennusvastaava Kalle Helminen

2009 Production designer Tiina Anttila, rakennusvastaava Kalle Helminen

2010 Sisustussuunnittelija Minna Haapakoski, erikoisrakennus LVI-Rinne / Kim Rinne

2011 Production designer Tiina Anttila, rakentaja LVI-Rinne / Kim Rinne

2012 Production designer Tiina Anttila, rakentaja LVI-Rinne / Kim Rinne

2013 Rakentaja LVI-Rinne / Kim Rinne

2014 Talosuunnittelu Kim Sainio ja Kim Rinne, sisustusassistentit Heidi Manu, Minna Meriluoto ja Petra Syrjänen

2019 Arkkitehti Marco Casagrande / Casagrande Laboratory

Lähteet:
Big Brother -nettisivut 2005-2019
Big Brother -ohjelmat 2005-2019
Youtube
Yle Uutiset 20.1.2006
Iltalehti 22.9.2009, 23.9.2009, 30.7.2010, 31.8.2015
Nelonen Media 9.4.2019

Lue myös:
Kaupankäynti ja talous Suomen Big Brotherissa 2005-2019 (päivitetty 12.3.2020)

Artikkelia on päivitetty 13.3.2020 kello 16.50: Otsikkoa on päivitetty, lisätty tekstiä BB-talosta 2019, vaihdettu toimimaton video kuvaan vuodelta 2012 sekä lisätty BB-talon 2019 rakennusvideo ja 360-esittelylinkki.


Tulosta   Sähköposti