Endemol yhteen Shine Groupin ja Core Median kanssa - Suomen Big Brotherin jatkosta ei tietoa

Big Brotherin formaattioikeudet omistava Endemol ei ole kertonut Suomen Big Brotherin tulevaisuudesta, mutta muita uutisia sillä on ollut alkuvuodesta. Endemol on fuusioitunut kahden kansainvälisen tuontantoyhtiön kanssa vuoden alusta lukien.

Kansainvälinen Endemol on yhdistynyt Endemol Shine Groupiksi fuusioiduttuaan Shine Groupin ja Core Median kanssa. Uudessa yhtiössä omistusosuudet menevät 50-50 % Rubert Murdochin yritysryppään omistaman Shine Groupin ja Endemolin omistaman Apollo Groupin kanssa. Yhtiöjärjestelyllä ei ole lähiajan vaikutuksia yhtiöiden tuotantoihin.

Suomessa Endemolin Suomen-tytäryhtiö Endemol Finland Oy on vastannut Suomen Big Brotherin tuotannosta vuodesta 2011 alkaen. Tätä ennen tuotannosta vastasi Metronome Film & Television, joka on nykyään osa Shine Groupia ja nimeltään Shine Finland Oy. Shine Finlandin tuotantoihin kuuluu tällä hetkellä mm. Nelosen Vino Show ja MasterChef Suomi, Ylen näyttämä Toisenlaiset Frendit ja MTV3:n Suurin Pudottaja.

Shine Finland on Kauppalehden mukaan tuottanut tappiota kahden viimeisen tilikauden aikana 2,1 miljoonaa euroa ja omistajat ovat joutuneet kattamaan tappioita sijoittamalla yhtiöön omaa pääomaa, kertoo Kauppalehti. Shine Finlandin toimitusjohtajana toimii Tarja Pääkkönen, joka on ollut aikoinaan tekemässä myös Suomen Big Brotheria.

Ei uutisia Big Brotherista

Big Brotherin ympärillä keskustelu on ollut hiljaista ohjelman jäätyä tauolle kymmenennen kauden jälkeen viime marraskuussa. BB:n jatkosta ei ole tällä hetkellä mitään tietoa, joten fanit joutuvat odottamaan tuleeko vielä 11. kautta. Loppusyksystä ilmassa leijui huhuja "Second chance" -kaudesta, mutta mitään vahvistusta tälle ei ole saatu.

Fanisivusto BB Plazalla on keskusteltu talven aikana Big Brotherin ydintiimin - lähinnä Mikko Räisäsen ja Kim Sainion - tulevaisuudesta. Sosiaalisesta mediasta poimittujen merkkien perusteella on tulkittu, että Räisänen ja mahdollisesti Sainio olisivat jättäneet Endemol Finlandin. Tästäkään ei ole tullut vahvistusta, eikä mahdollinen yhtiön jättäminen kerro vielä mitään Big Brotherin kohtalosta. On mahdollista, että Endemol yrittää  Big Brotheria uusin voimin tai sitten avainhenkilöiden lähdön jälkeen BB-formaatti kuopataan Suomessa ainakin joksikin aikaa.

Avainasemassa Big Brotherin jatkamisen kanssa on varmasti MTV, jonka Sub-kanavalla Big Brotheria on nähty alusta asti, eli vuodesta 2005 lähtien. MTV on ollut tunnetuissa talousvaikeuksissa muutamia vuosia ja juuri julkaistujen talouslukujen mukaan MTV on yhä tappiolla MTV Uutisten mukaan viime vuonna 4,6 miljoonaa euroa. Mainosrahoitteinen televisio ja radio ovat voitollisia, mutta maksu-tv-toiminta on yhä tappiollista, kertoo MTV nettisivuillaan. MTV:n omistava ruotsalainen Bonnier teki voittoa vuonna 2014.

Viime vuonna Big Brotheria tuotettiin säästölinjalla, joka tuntui myös yhtiön muissa tuotannoista uutisia ja urheilua myöten. Osana tehostamistoimia MTV on käynyt läpi muutamat yt-neuvottelut, luopunut joistakin kalliista urheiluoikeuksista ja supistanut studiotuotantojaan. Tällä hetkellä ei ole tietoa, mikä vaikutus mediayhtiön taloustilanteella on Big Brotheriin tänä vuonna.

Perinteisesti haku uuteeen Big Brotheriin on käynnistynyt maaliskuun aikana ja uusi kausi on alkanut elo-syyskuun vaihteessa.

Lähteet:
Nordisk Film&TV Fond: Endemol Shine Group Is Born (19.12.2014)
Kauppalehti: Shine Finland tekee tappiota (27.12.2014)
MTV Uutiset: Bonnier tasaisessa tuloskunnossa – myös MTV:n tehostustoimet purivat (5.2.2015)

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.