BB-tuotanto antoi selityksen erikoisille häätöäänestystuloksille

Kymmenennen Big Brother -kauden häätöäänestys ratkesi sunnuntaina, kun Anne häädettiin BB-talosta. Häätöäänestyksen päätyttyä monia katsojia kummastutti häätöäänestyksen tulokset, jotka näyttivät varsin erikoisilta. Maanantaina tuotanto antoi oman selvityksensä asiassa.

Annen häädön jälkeen Big Brotherin nettisivuilla julkaistiin neljä vähiten ääniä saanutta asukasta. Heidän joukossaan olivat Annen lisäksi Tuulikki, Markku ja Jonna. Tässä ei ole vielä mitään ihmeellistä, että vain osa tuloksista julkaistiin, koska kaikki asukkaat olivat häätöäänestyksissä. Se sen sijaan herätti epäilyksiä äänestyksen rehellisyydestä, että neljän asukkaan prosentuaalisten ääniosuuksien summa oli 100,27 %.

Maanantaina BB-tuotanto julkaisi Big Brotherin nettisivuilla uutisen, jossa asiaa selvennettiin. MTV:n Mobile & Services -osaston apulaistuottaja Janne Koski kertoi, että sunnuntai-iltana BB:n nettisivuilla esitettiin neljä vähiten ääniä saaneen asukkaiden suhteelliset osuudet heidän kesken, eli äänet eivät kuvanneet heidän osuuttaan kokonaisäänistä. Apulaistuottaja Koski totesi, että kaikki asukkaat saivat ääniä ensimmäisessä häätöäänestyksessä.

Eilen BB-nettisivuilla neljä vähiten ääniä saaneen asukkaan äänet esiteltiin näin:

Tuulikki 26.08 %
Markku 24,98 %
Jonna 24,90 %
Anne 24,31 % (häädettiin)

Kun kaikkien asukkaiden ääniosuudet esitetään niin, että ne ovat suhteessa kaikkiin annettuihin ääniin, Anne sai todellisuudessa 4,42 % annetuista äänistä. Hän hävisi toiseksi vähiten ääniä saaneelle Jonnalle 0,12 prosenttiyksikköä. Ensimmäisessä häätöäänestyksessä eniten ääniä sai Joni, joka keräsi 11,82 % annetuista äänistä. Kaikkien asukkaiden ääniosuudet häätöäänestyksessä on nähtävissä täällä.

Kosken mukaan tulokset oli selkeämpää esittää näin, koska kaikki asukkaat olivat häätöuhan alla. Näin ollen häätöäänestyksen tuloksissa keskityttiin neljään vähiten ääniä saaneeseen. Normaalisti häätöäänestyksessä tulokset esitetään niin, että asukkaiden ääniosuudet ovat osuuksia kaikista annetuista äänistä. Ilmeisesti runsaasta palautteesta johtuen tuotanto julkaisi kaikkien asukkaiden ääniosuudet kokonaisäänimäärästä maanantaina iltapäivällä.

Big Brotheriin liittyviin äänestyksiin on usein liitetty epäilyjä, että niissä manipuloidaan tuloksia tai suorastaan huijataan, että häätöäänestysten tulos on jo etukäteen päätetty. Epäilyksiä lisäsi tuotannon moka sunnuntaina alkuillasta, kun 24/7-palvelun DC1-kameraan pääsi vahingossa Talk Show -harjoitusten äänet läpi. Äänet eivät kuuluneet taloon, mutta katsojat kuulivat niitä muutaman minuutin ajan.

Harjoituksissa käytiin läpi illan suoraa lähetystä ja 24/7:n katsojat saivat kuulla mm. Katsojan valinta -nettiäänestyksen voittajaksi "tulisemman" (näin tapahtui myös varsinaisessa lähetyksessä) ja BB-talosta myös "häädettiin" Kalle. BB-tuottaja Mikko Räisänen kommentoi mokaa Iltalehdessä maanantaina, että kyseessä oli tekninen virhe ja tuotanto harjoittelee suoran lähetyksen ajolistan mukaisesti ja häädön kohdalla he käyttävät tekaistuja nimiä, jotka eivät ole BB-talossa sillä kaudella.

Sinänsä tällaiset virheet eivät ole uusia ja yllättäviä, sillä näitä on nähty BB-kausien aikana aina silloin tällöin, kun esimerkiksi BB Extran harjoituksia on kuulunut 24/7:ssa.

Kaikkien asukkaiden ääniosuudet ensimmäisessä häätöäänestyksessä

Lue lisää:
BB-häätöäänestys puhuttaa – lue vastaukset kysymyksiisi! (BB-nettisivut)
Katsojat hämmentyivät BB-juontajan puheista - "Tekninen virhe" (Iltalehti)

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.