Säännöissä ja BB-talossa uudistuksia tällä kaudella

BB-talo ja talon säännöt kokivat uudistuksia kymmenennelle kaudelle. Kahtiajaosta säännöissä on erillinen osansa, mutta myös aikaisemmilta vuosilta tutut säännöt ovat myös osittain muuttuneet. Talon ulkoasu on kokenut merkittäviä uudistuksia.

Tämänvuotinen BB-talo on pohjaratkaisuiltaan sama kuin edeltäjänsä, seiniä ei ole juurikaan siirrelty, eikä talon kokoa ole kasvatettu. Nykyisellä paikallaan BB-talo on ollut vuodesta 2010 lähtien ja samalla mennään yhä. Kahtiajaon tuoma tyyliero näkyy eri tiloissa, mutta vanhat tilat ovat yhä tunnistettavissa.

Kartanon puoli on pääosa olohuoneesta, keittiöstä, makuuhuoneesta, kylppäristä, päiväkirjahuoneesta ja suurin osa pihasta. Näihin tiloihin ei ole tehty juurikaan muuta kuin vaihdettu pintoja. Merkittävin muutos on pihan uusi sauna, joka on vaihtunut lasikopista puiseen "mökkisaunaan". Paikka on samalla hieman siirtynyt seinään kiinni, kun se aikaisemmin oli leveyssuunnassa keskellä.

Seinäpinnat Kartanon puolella on tapetoitu kirjavalla tapetilla. Keittiön puolella keittiösaareke koostuu kolmesta eri osasta, jossa on jokaisessa eri työpiste mm. tiskaamiseen ja ruoan valmistukseen. Kylppäri on tänä vuonna mustavalkoinen, eikä siellä ole muutettu muuten mitään. Kartanon puolen sohva, jonne asukkaat kokoontuvat, on aivan talon etunurkassa.

Kellarin puoli on BB-talossa erotettu häkkiaidalla, joka menee läpi olohuoneen Kellarin oleskelutiloista pihalle saakka. Pihalla Kellarin asukkaille on varattu häkkiaidalla varattu tila, josta pääsee pois häkkiaidan päässä olevasta ovesta silloin, kun Big Brother antaa siihen luvan.

Oleskelutila Kellarin asukkailla on entinen BB-talon lisähuone. Oleskelutila on sen verran iso, että edelliskausilta tuttu Pesä on poistettu talosta. Kellarin asukkaiden oleskelutila, jossa he myös yöpyvät, on seinät vuorattu tiilikuosiin. Asukkailla on Kellarissa askeettiset olot mm. pienen keittiön muodossa. Heillä on tiloissaan myös oma päiväkirjahuone ja kylpyhuone.

Kellarin tiloista löytyvät myös talon arjen kannalta oleelliset kiekot, joilla säädellään sähköjä ja lämmintä vettä talossa. Kellarin asukkaat tuottavat itselleen ja Kartanon asukkaille tarvitsemansa sähkön ja lämpimän veden. Kartanon ja Kellarin asukkaat joutuvat käymään kauppaa keskenään, jos Kartanon asukkaat haluavat näitä hyödykkeitä itselleen.

Juonittelu on kielletty

Big Brother -talossa on säännöt, joita asukkaiden on noudatettava. Tämän vuoden erityispiirre säännöissä on kahtiajaon tuomat lisäpykälät. Säännöissä määritellään, että Kellarin asukkaat tuottavat taloon sähköä ja Kartanon asukkaat joutuvat käymään kauppaa siitä. Sääntöjen mukaan eri puolten asukkaat saavat kommunikoida keskenään, mutta tavaroita tai hyödykkeitä ei saa vaihtaa muuten kuin BB:n luvalla vaihtoluukun kautta.

Normaaleista BB-säännöistä kenties merkittävin on juonittelusääntö, joka on muuttunut. Tänä vuonna BB-talossa ei saa juonitella, eli asukkaat eivät saa sopia keskenään, keitä he nimeävät häätöäänestykseen. Nimeämisistä ei luonnollisesti saa puhua muutenkaan. Alunperin juonittelu on ollut kiellettyä BB-talossa, mutta Suomen Big Brotherissa se sallittiin kauden 2009 loppupuolella ensimmäisen kerran ja siitä eteenpäin juonittelu on ollut sallittua.

Nimeämiskäytäntö on ennallaan, eli asukkaat nimeävät toisiaan häätöäänestykseen antamalla kaksi pistettä tai yhden pisteen niille asukkaille, jotka haluavat eniten ulos talosta. Nimeämiset järjestetään normaalisti keskiviikkoisin. Nimeämisistä on olemassa useita eri variaatioita, joista voidaan eri viikkoina käyttää eri versioita, joista informoidaan erikseen.

Katsojat äänestävät asukkaiden nimeämistä asukkaista yhden tai useamman asukkaan ulos talosta yleensä sunnuntaisin ja vähiten ääniä saanut asukas tai asukkaat häädetään ulos talosta. Kyseessä on ns. suosikkiäänestys, jossa siis äänestetään, kenet haluaa jäävän taloon. Äänestys tapahtuu soittamalla, tekstiviestillä tai tänä vuonna myös netissä. Tarkemmat äänestysohjeet julkaistaan MTV:n virallisilla BB-nettisivuilla silloin, kun äänestys on käynnissä. Myös äänestystapa voi vaihdella viikottain, mutta tästäkin kerrotaan erikseen BB:n nettisivuilla ja Subin lähetyksissä.

Muuten säännöissä ei ole suurempia muutoksia. Ehkä ärsyttävin sääntö niin katsojien kuin asukkaiden kannalta on peli- ja leikkikielto, joka on voimassa neljättä kautta. Sääntö ei ole mitenkään asukkaita aktivoiva, mutta kaiketi tuotanto näkee sen itselleen helpompana hallita asukkaita.

Vaihdantataloudella on suuri merkitys BB-talossa (26.8.2014)

Lue lisää Big Brotherin virallisilta nettisivuilta:
BB-talon säännöt
BB-talon esittely
Äänestysohjeet vuonna 2014

Fanisivut.net

Fanisivut.net on vuonna 2007 perustettu fanisivusto, joka seuraa Suomen Big Brotheria. Uutisoimme ja kommentoimme Big Brotherin tapahtumia niin kausien aikana kuin niiden välissä. Sivustoltamme löytyy myös tiedot BB-talon asukkaista, häädöistä, nimeämisistä ja BB-ohjelmista. Taustoitamme myös Suomen Big Brotherin historiaa ja muuta taustaa.