Näin katsojalukuvertailut koottiin

Olemme julkaisseet tilastoja Suomen Big Brotherin ohjelmien katsojaluvuista vuosina 2006-2014. Keräsimme tietoja eri lähteistä ja rakentaneet niistä interaktiiviset grafiikat.

Olemme tarkastelleet aikaisemmin Suomen Big Brotherin katsojalukuja yleisellä tasolla ja julkaisseet kaikkien Kickoff- ja Finaalilähetysten katsojaluvut. Tällä ja ensi viikolla julkaisimme myös muiden Suomen Big Brotherin ohjelmien katsojalukuja ja niiden vertailua siltä osin, kun niitä on saatavilla.

Vuonna 2005 alkaneen Big Brotherin katsojaluvuista meillä on saatavilla laajemmin tietoa kaudesta 2006 alkaen. Television katselua mittaava Finnpanel Oy on tarjonnut julkista tietoa Big Brotheria esittävän Subtv:n (vuodesta 2008 alkaen Sub) katsojaluvuista vuoden 2006 viikosta 40 lähtien. Tätä ennen katsojalukuja on saatavissa ainoastaan hajanaisesti yksittäisiltä viikoilta. Viikon 40/2006 jälkeen tieto puuttuu joiltakin viikoilta, koska Finnpanel säilyttää verkkopalvelussaan ainoastaan neljän viimeisen viikon tulokset.

Suomen Big Brotherin katsojalukuja 2005-2014. Kuva © 2015 Jarkko Nieminen / Fanisivut.net

Suurta apua katsojalukujen metsästämisessä on kuitenkin ollut BBPlaza-fanisivustolla, jonka eri kausien katsojalukuketjuista tämänkin jutun luvut suurimmaksi osaksi on poimittu. Kiitokset kaikille BB Plazan käyttäjille, jotka ovat päivittäneet ko. ketjuja, koska ne osoittautuivat nyt kullan arvoisiksi. Toinen maininnan arvoinen lähde on Internet Archive, jolla pääsi aikamatkailemaan Finnpanelin vanhoille verkkosivuille ja etsimään sieltä tietoja, jotka nykyisillä sivuilla eivät enää ole näkyvissä.

Big Brotherin katsojalukuihin vaikutti alkuvuosina se, ettei Subtv näkynyt kaikkialla. Kanava näkyi kaapeliverkoissa ja laajenemassa olleessa antenni-digi-tv-verkossa. Vasta vuodesta 2007 lähtien Subtv saavutti täyden peittonsa, kun analoginen tv-verkko suljettiin ja siirryttiin pelkästään digiaikaan antenniverkossa.

Kun Big Brother kiinnosti ilmiönä, sitä katsottiin, oli sisältö minkälaista tahansa. Myöhemmin katsojakunta muuttui kriittisemmäksi, kun ihmiset olivat "oppineet" formaatin ja katsojaluvut kääntyivät laskuun. Enää ei tuotannon laiskanpulskea suhtautuminen ja vanhat temput, kuten seksi ja viina, tuoneet katsojia automaattisesti ruutujen ääreen. Olisi pitänyt keksiä hyviä tehtäviä, mielenkiintoisia twistejä ja tuoda formaattiin jotain uutta, mikä olisi herättänyt katsojissa uuden kiinnostuksen. Näin ei tehty ja Big Brother on ainakin toistaiseksi tauolla.

Katsojalukuja arvioitaessa on muistettava, että ohjelmien katsojaluvut ovat Finnpanelin julkaisemia kunkin ohjelman viikon korkeimmat lukemat. Muut samalla nimikkeellä olevat ohjelmat ovat siis keränneet ko. viikolla vähemmän katsojia, jos esityskertoja on ollut useita. Juttujen yhteydessä on interaktiivista grafiikkaa katsojalukujen kehityksestä vuosittain, jotka on luotu Infogramilla. Grafiikassa pääsee tarkastelemaan yksittäisen vuoden käyrää viemällä hiiren kaavion alapuolella olevan vuosiluvun kohdalle, jolloin kaavioon vahvennetaan valittu vuosi.

Juttusarjan aloitti katsaus Big Brotherin Pääohjelman katsojalukuihin viikolla 36 ja vastaavat tiedot julkaistiin BB Extrasta, Talk Show'sta ja erikoisohjelmista viikoilla 36 ja 37.

Tutustu BB-ohjelmien katsojalukuihin:
Tilasto: Suomen Big Brotherin katsojaluvut 2005-2014 (15.6.2015)
Tilasto: Big Brotherin Pääohjelman katsojalukuja (1.9.2015)
Tilasto: BB Extran katsojalukuja (4.9.2015)
Tilasto: Big Brother Talk Show'n katsojalukuja (8.9.2015)
Tilasto: Big Brotherin erikoisohjelmien katsojalukuja (11.9.2015)

Artikkelia päivitetty 11.9.2015 kello 10:54: Tekstiä tarkennettu mm. aikamuotojen ja sanamuotojen suhteen ja kuva lisätty artikkeliin. Linkit kaikkiin tilastojuttuihin päivitetty.

Artikkelia päivitetty 11.9.2015 kello 11:11: Vaihdettu oikea kuva virheellisen tilalle (väärässä kuvassa oli kaksi kertaa Talk Show'n kaavio).

Artikkelia päivitetty 12.9.2015 kello 11:20: Kuvan paikkaa ja asemointia muutettu.


Tulosta   Sähköposti