Kommentti: Big Brother toi pilkahduksen toivosta, syksyn näkymät silti hämärän peitossa

Kuva: © 2019 Fanisivut.net / Jarkko Nieminen.
Kuva: © 2019 Fanisivut.net / Jarkko Nieminen.

Kevään koronakurjuuden keskelle saatiin ainakin BB-faneille lohduttavia uutisia, kun Nelonen Media ilmoitti keskiviikkona Big Brotherin tulevan jälleen syksyllä. Tästä huolimatta kysymysmerkkejä on vielä runsaasti ilmassa ja vastauksia kovin vähän.

Vielä tammikuussa en olisi uskonut, että koronavirus pistäisi Suomen ja maailman näin pahasti sekaisin kuin se nyt on. Vielä noin kuukausi sitten olin hyvin optimistinen Big Brotherin jatkosta ja uskoin BB:n paluuseen tänä vuonna. Tämän jälkeen tapahtumat ovat koronan suhteen edenneet hyvin nopeasti ja käänteet ovat olleet dramaattisempia kuin BB-talossa ikinä. Usko alkoi hiipua, sillä kukaan ei tiedä, kuinka kauan korona on kiusanamme.

Tällä viikolla tuli kuitenkin hyviä uutisia ja Nelonen Media on päättänyt tuoda Big Brotherin takaisin ruutuihin syksyllä koronasta huolimatta. Toki nykyinen tilanne vaatii erityisjärjestelyitä ja tilanteen kehittymisen seuraamisena, mutta ehdottomasti tämä toi positiivisen pilkahduksen tähän viime aikojen synkkyyteen. Asukashaku suoritetaan pitkälti netissä ja varmasti jatkovaiheetkin voidaan suorittaa videoyhteyksin. Voi olla, ettei asukkaita tavata henkilökohtaisesti ennen taloon astumista, jos Big Brother voidaan järjestää. Asukkaiden valinta ilman fyysistä kontaktia saattaa olla historiallista BB-formaatissa.

Ennen kuin asukkaat astuvat taloon, on edessä monta mutkaa. Tärkeimmät näistä ovat ihmisten terveys ja viranomaismääräykset. Uskoakseni Big Brotheria ei voida järjestää ilman, että tuota kymmenen hengen kokoontumisrajoitusta puretaan. Se on mahdollista, että kesän aikana määräys puretaan ja Big Brother tulisi toimeen esimerkiksi 500 ihmisen rajoituksellakin. Tällä hetkellä kokontumisrajoitus on voimassa toukokuun 13. päivään saakka ja luulen, että tuota jatketaan ainakin jonkin verran kesän puolelle.

Rajoituksia aletaan jossain vaiheessa purkaa, se on selvää. Koronaepidemian tilanne määrittelee, missä vaiheessa näin tehdään. Eri maat ovat epidemian eri vaiheissa ja esimerkiksi Itävallasta uutisoitiin tällä viikolla, että siellä alettaisiin rajoituksia purkaa vaiheittain pääsiäisen jälkeen. Mainittakoon, että julkisten kokoontumisten ja tilaisuuksien kielto voidaan Itävallassa purkaa Ylen mukaan mahdollisesti kesäkuun lopussa, joten poikkeukset jatkunevat myös Suomessa kuukausia jollain tasolla. Itävallan esimerkin pohjalta näin maallikkona voisin kuvitella, että loppukesästä kokoontumisrajoituksia on ainakin höllennetty. Suomi on koronaepidemiassa joitakin viikkoja Itävaltaa jäljessä.

Koronan yksi ongelma on, että siitä saatava tieto on yhä puutteellista, vaikka uutta tietoa julkaistaan lähes päivittäin ja tiedeyhteisö ja terveydenhuollon henkilökunta tekee hartiavoimin töitä koronan selättämiseksi. Tätä kirjoitettaessa on vaikea arvioida tulevaa. Esimerkiksi THL on arvioinut, että Suomessa epidemian huippu saavutetaan toukokuussa, mutta pessimistisempiäkin arvioita olen nähnyt. Olen ymmärtänyt, että huipun jälkeen tartuntojen määrä lähtee laskuun, mutta rajoituksia ei voi heti purkaa. Tartuntatapauksissa pitää olla laskua ainakin kaksi viikkoa ennen kuin rajoitustoimista voidaan asteittain luopua, kertoo Yle asiantuntija-arvioihin pohjautuen.

En uskalla tässä vaiheessa arvioida todennäköisyyksiä Big Brotherin alkamiseen ensi syksynä. Ehkä olen pessimisti, mutta en tämän päivän tietojen pohjalta koronan osalta täysin luottaisi siihen, että Big Brotheria järjestettäisiin ensi syksynä. Toisaalta BB-asukkaat ovat luultavasti Suomen tarkimmin vartioidut ihmiset BB-kauden ollessa käynnissä ja varmasti tuotannossa suhtaudutaan vakavasti asukkaiden ja tuotannon jäsenten terveyteen. Koronasta saadaan ainakin hyvä syy sille, ettei BB-taloon oteta ensi syksynä asukkaita kesken kauden, eikä talossa ramppaa jatkuvasti vierailijoita mainostamassa ohjelman sponsoreita tai artisteja viihdyttämässä asukkaita.

Ehdottomasti Big Brotherin paluuilmoitus oli paras uutinen muutamaan viikkoon. Ainakin se luo toivoa, että kaiken tämän surkeuden jälkeenkin on elämää ja jotain jota odottaa. Toivossa on hyvä elää sanoi se lapamatokin.

Lähteet: Yle, Reuters, THL.

Artikkelia on päivitetty 9.4.2020 kello 13.54: Artikkelissa oli virheellinen tieto, että liikkumisrajoitukset ovat Suomessa voimassa toukokuun loppuun. Alunperin rajoitukset olivat voimassa13.4.2020 saakka, mutta tänään rajoitusta jatkettiin 13.5.2020 saakka. Oikea ajankohta on korjattu artikkeliin.


Tulosta   Sähköposti